Περιστατικο ρατσιστικης συμπεριφορας σε βαρος Ρωμα επισκεπτων στο Θρυλοριο

Καταγγέλλει ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά Αντώνης Λιάπης

Ένα νέο περιστατικό εχθρικής συμπεριφοράς, που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, απέναντι σε επισκέπτες Ρωμά στην περιοχή του Θρυλορίου, έφερε στο φως σε σχετική ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, ο ιδρυτής του κ. Αντώνης Λιάπης.
 
Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, «θύματα» της ρατσιστικής αυτής συμπεριφοράς στάθηκαν αυτή τη φορά ομάδα 20-25 χριστιανών Ρωμά, από τον  Τύρναβο Λάρισας, που κάθε χρόνο εδώ και τρία συναπτά έτη, επισκέπτονται τον οικισμό του Θρυλορίου, στον οποίο και στήνουν πρόχειρο καταυλισμό, εντός του σκουπιδότοπου που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού, ώστε να μαζέψουν βαμβάκια.
 
Φέτος, και ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, δεν έχει σημειωθεί ούτε καταγγελθεί περιστατικό παράνομης πράξης, μερίδα συμπολιτών μας κατήγγειλαν την καταπάτηση δημοσίου χώρου, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επισκεφθεί τους προαναφερθέντες επισκέπτες ζητώντας μάλιστα την άμεση απομάκρυνσή τους.
 
Το περιστατικό αυτό στάθηκε αφορμή για υπενθύμιση του ρατσισμού όπως αναφέρει και ο κ. Λιάπης «σε βάρος του διαφορετικού και των αδύναμων πλασμάτων του πλανήτη» που δυστυχώς στην Ελλάδα του 2017 συνεχίζει να υφίσταται από μερίδα της κοινωνίας μας, με τον ίδιο επίσης και με την ιδιότητα του δρ. Κοινωνιολογίας να καταγράφει επίσης και χαρακτηριστικά επίσης της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, που η επίσημη βέβαια ιστορία και κοινωνία δείχνει να μην λαμβάνει υπ’ όψιν.
 
Στην σχετική ανάρτηση ο κ. Λιάπης επισημαίνει και την άμεση κινητοποίηση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το γαρς» κ. Χρύσας Μαυρίδου και των γυναικών  του χωριού, για την προετοιμασία γευμάτων για τους επισκέπτες, ενώ καταγράφει επίσης και την προσωπικότητα του κυρ. Αντώνη, μοναδικού τεχνίτη καλαθοπλεκτικής, τα καλάθια του οποίου θα κοσμούν πλέον την έκθεση του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά. 

Αναλυτικά η ανάρτηση έχει ως εξής:  

Επί τρία συνεχή χρόνια κάθε φθινόπωρο, 20 -25 χριστιανοί Ρωμά (γονείς και παιδιά), έρχονται από τον Τύρναβο Λάρισας, στο Θρυλόριο, για την περισυλλογή των βαμβακιών. Δουλεύουν ασταμάτητα στα χωράφια, από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ. Ο πρόχειρος καταυλισμός τους, φιλοξενείται στον σκουπιδότοπο, ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού. Επί τρία συνεχή χρόνια δεν σημειώθηκε ούτε καταγγέλθηκε έστω ένα περιστατικό παράνομης πράξης σε οποιαδήποτε μορφή της. Όμως, ο ρατσισμός σε βάρος του διαφορετικού και των αδύναμων πλασμάτων του πλανήτη, είναι ακόμα βαθιά ριζωμένος σε μερίδα της κοινωνίας μας! Ενοχλήθηκαν και μόνο από την παρουσία των βασανισμένων από τη ζωή Ρωμά. Κατήγγειλαν, λοιπόν, επισήμως ότι, οι Ρωμά καταπάτησαν δημόσιο χώρο, δηλαδή τον -σε αχρησία -σκουπιδότοπο! Και το πιο απίστευτο από όλα: ενοχλήθηκαν επειδή οι Ρωμά, γεμίζουν λίγα δοχεία με νερό για να ξεδιψάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους από τη δημόσιας χρήσης γεώτρηση (για τα ραντιστικά μηχανήματα), έξω από το Θρυλόριο!
 
Η αστυνομία επικαλούμενη τον νόμο, εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και τους διέταξε να «τα μαζέψουν και να φύγουν μέχρι το πρωί, διαφορετικά θα βεβαιωθούν για τον κάθε ένα χωριστά 300 ευρώ πρόστιμο». Το σενάριο να κυνηγιούνται από παντού και τα τελεσίγραφα του τύπου «να τα μαζέψετε και να φύγετε μέχρι το πρωί», έρχονται από το παρελθόν και είναι πολύ οικεία στην πρόσφατη ιστορία των Ρωμά της Ελλάδας. Ποιός νοιάζεται για το γεγονός ότι αν τώρα δεν δουλέψουν, θα πεινάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους όλο το χειμώνα; Ποιος νοιάζεται εάν ένα παιδάκι ψήνεται στον πυρετό στον καταυλισμό, επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν αντιβιοτικά από το φαρμακείο;
 
Πραγματοποίησα εθνογραφική έρευνα στην συγκεκριμένη ομάδα και μπορώ να βεβαιώσω προσωπικά, ότι αποτελείται από ευγενέστατους ανθρώπους, με υπέροχα – πανέξυπνα παιδιά -αν και βουτηγμένα στη σκόνη και κατατσιμπημένα σε όλο τους το σώμα από τα αναρίθμητα κουνούπια του γειτονικού βάλτου. Αμέσως μετά το συμβάν, βρέθηκα στον καταυλισμό τους , όπου εξεπλάγην από τη μεγαλόψυχη και στωϊκή υποταγή στη μοίρα τους, αλλά και από το γεγονός ότι δεν είπαν έστω μία κακή κουβέντα για το Θρυλόριο ή την αστυνομία.
 
Δυστυχώς, η σε βάρος τους -ρατσιστικών κινήτρων -καταγγελία, δεν τιμά το Θρυλόριο, ένα οικισμό ποντίων προσφύγων, με νωπή ιστορία κατατρεγμού και γενοκτονίας (μεταξύ των οποίων και συγγενικά μου πρόσωπα).
 
Αξίζουν συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό και πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου κα. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία όταν αργά το βράδυ της γνωστοποίησα το θλιβερό συμβάν, μου είπε ότι θα κινητοποιήσει αμέσως τις γυναίκες του συλλόγου, για να φτιάξουν ποντιακά φαγητά και γλυκά τα οποία θα προσφέρουν στους ταλαίπωρους Ρωμά. Αυτή είναι η ευγένεια της ποντιακής ψυχής!
 
Σημειώνω ότι μεταξύ των Ρωμά, βρίσκεται και ένας ηλικιωμένος καλαθοπλέκτης, ο κυρ Αντώνης Μπαντής, τα καλάθια του οποίου θα κοσμούν στο εξής τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, ως φόρο τιμής στον ίδιο, στην ομάδα που εκπροσωπεί, αλλά και στην αξεπέραστη τέχνη του, με τη μοναδική χρήση του στριφτού καλαμιού, που όμοιά της δεν έχω συναντήσει πουθενά στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου. Ο κυρ Αντώνης, φορέας πολιτισμού, συνεχίζει αδιάλειπτα στον ταπεινό σκουπιδότοπο του Θρυλορίου, την πολλών αιώνων αυτοκρατορική βυζαντινή καλαθοπλεκτική παράδοση, τόσο του ελλαδικού όσο και του μικρασιατικού χώρου. Το Μουσείο είναι πλέον πολύ «πλουσιότερο», και πάνω στα καλάθια του κυρ Αντώνη, οι επισκέπτες θα διακρίνουν τα πονεμένα αποτυπώματα από τις ιστορίες κατατρεγμού των Φτωχούληδων του Θεού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.