Περισσοτερα απο 50.000 σκορδα Ξυλαγανης στην πρωτη μαζικη «δοκιμαστικη» παραγωγη

Οι Τόλης Τασίδης, Γιάννης Στογιαντσάκης και Πέτρος Τζελαράς, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής μιλούν για τη φετινή σοδειά - «Υπάρχει όρεξη, υπάρχει μεράκι και θα συνεχίσουμε αισιοδοξώντας πως θα καταφέρουμε να κάνουμε ξανά την Ξυλαγανή γνωστή σε όλο τον κόσμο»

Στην Ξυλαγανή όπου σταθείς κι όπου βρεθείς όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία με σκόρδα. Από την σπορά μέχρι τον κόπο της συγκομιδής και από τα νυχτέρια για το πλέξιμο των αρμαθιών μέχρι την αγωνία για το παζάρεμα της τιμής. Με μία νοσταλγία αλλά και περηφάνια για το προϊόν που έκανε γνωστή την Ξυλαγανή πανελλαδικά οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας θυμούνται με την πρώτη ευκαιρία πάντα τις περιπέτειες τους με το σκόρδο. Ο περιβόητος εκσυγχρονισμός της παραγωγής και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σιγά σιγά έβαλαν στην «άκρη» την καλλιέργεια του σκόρδου στην Ξυλαγανή, ωστόσο οι μνήμες, οι καλλιεργητικές πρακτικές αλλά και η τεχνογνωσία παρέμειναν ζωντανές.
 
Έτσι λοιπόν, η ανάγκη να «ξεφύγουν» από την μονοκαλλιέργεια και να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, που θα αποτελέσουν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής του τόπου, αποτέλεσε  το κύριο έναυσμα για μια ομάδα παραγωγών από την Ξυλαγανή, ώστε να ξεκινήσουν την προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργειας, που έδωσε το προσωνύμιο «σκορδοχώρι» στο χωριό.
 
Μία προσπάθεια που ξεκίνησε από συζητήσεις στο καφενείο και κατέληξε στα πρώτα δειλά αλλά επιτυχημένα βήματα μιας ομάδας, 10 περίπου παραγωγών που ξεκίνησαν «δοκιμαστικά» για πρώτη χρονιά σε μαζικότερο επίπεδο την καλλιέργεια του σκόρδου.
 
Την προηγούμενη μάλιστα χρονιά, τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής καλλιέργειας βραβεύτηκαν και στον πρώτο διαγωνισμό ελληνικών προϊόντων που διεξήχθη στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στην κατηγορία των νωπών προϊόντων, δίνοντας έναν ακόμα λόγο στους παραγωγούς να συνεχίσουν.
 
Στο σχετικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε τότε στον «ΠτΘ» μεταξύ άλλων είχε γραφτεί πως οι παραγωγοί της Ξυλαγανής, προετοιμάζονταν για την σοδειά του 2017, έχοντας μάλιστα στην διάθεσή τους και μια σπαρτική μηχανή η οποία θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς πρόκειται για μία καλλιέργεια που απαιτεί πολλά εργατικά χέρια.
 
Ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τρία μέλη του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής και συγκεκριμένα τους κ.κ. Τόλη Τασίδη, Γιάννη Στογιαντσάκη και Πέτρο Τζελαρά, ώστε να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής ολοκληρωμένης προσπάθειας. 
 
Τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής μαζικότερης παραγωγής αριθμούν περισσότερα από 50.000 σκόρδα, αριθμός που όπως επισήμαναν δεν είναι μεγάλος, λόγω του γεγονότος ότι η φετινή παραγωγή ήταν «δοκιμαστική» αλλά και με στόχο τη δημιουργία σπόρου για τις επόμενες σοδειές.
 
Σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά του, ακολουθήθηκε το «παραδοσιακό» χρονοδιάγραμμα με την σπορά να γίνεται  στα τέλη του Σεπτέμβρη έως και τον Δεκέμβριο, ενώ από τα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή τους, με τα πρώτα σκόρδα, να γίνονται ανάρπαστα από τους κατοίκους του χωριού, αλλά και εταιρείες του κλάδου να έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. 

Παραγωγή χωρίς μεσάζοντες 

Ωστόσο όπως επεσήμαναν οι ίδιοι, «είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για κέρδος» τονίζοντας πως λόγω της μικρής ακόμα παραγωγής, το κόστος είναι υψηλό. «Κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα» υπογράμμισε ο κ.Τασίδης, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση επιβλέπεται από γεωπόνο ούτως ώστε να βγει ένα ποιοτικό πρωτίστως προϊόν που θα κάνει ξανά την Ξυλαγανή γνωστή σε όλον τον κόσμο. «Υπάρχει όρεξη, υπάρχει μεράκι και θα συνεχίσουμε την παραγωγή αισιοδοξώντας» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί». Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, στα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να διεκδικήσει μέσω προγραμμάτων τη δημιουργία συσκευαστηρίου αλλά και συνολικά μιας ολοκληρωμένης “υποδομής” που θα βγάζει τους μεσάζοντες από την μέση και θα δίνει το σύνολο της διαχείρισης της καλλιέργειας και του προϊόντος συνολικά στους ίδιους τους παραγωγούς. 

Σκόρδο Ξυλαγανής με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης  

«Μπήκαμε μπροστά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αποφασίσαμε να συνεταιριστούμε και να δουλέψουμε ισότιμα από κοινού για το καλό όλων» τόνισε ο κ. Στογιαντσάκης γνωστοποιώντας πως το σκόρδο Ξυλαγανής σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται να λάβει και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
 
Το κλίμα αλλά και το έδαφος της Ξυλαγανής, συνεχίζει να ευνοεί πολύ την καλλιέργεια του σκόρδου, επεσήμαναν, γνωστοποιώντας ωστόσο πως σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει πολύ ως καλλιέργεια. «Τα σκόρδα καλλιεργούνται πλέον σε ποτιστικά χωράφια και όχι σε ξερικά, όπως γίνονταν στο παρελθόν» εξήγησε ο κ. Τζελαράς, ο οποίος εξήγησε πως οι συμβουλές των παλαιοτέρων χρησιμοποιήθηκαν και στη φετινή χρονιά, δίχως ωστόσο όλες να μπορούν πλέον να βρουν εφαρμογή λόγω των αλλαγών αυτών.
 
«Ο τόπος κάνει το σκόρδο» άλλωστε τόνισε ο κ. Τασίδης ο οποίος εξήγησε πως η επόμενη χρονιά αναμένεται να βρει την παραγωγή «ανεβασμένη» τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, υπογραμμίζοντας πως τα όποια λάθη έγιναν φέτος, θα διορθωθούν την επόμενη χρονιά. 

«Ας δουλέψουμε οι νέοι για να δουλέψουν “αύριο” και τα παιδιά μας» 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής όπως τόνισαν άπαντες ωστόσο δεν σταματά στο σκόρδο, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες καλλιέργειες, με πολλά από τα μέλη του να ασχολούνται ήδη  πέραν των «παραδοσιακών» καλλιεργειών και με την καλλιέργεια οσπρίων, σιτηρών, ροδιού, ακόμα και καλλιέργειες αμύγδαλου και καρυδιών.
 
«Αυτό που είπαμε συλλογικά από την αρχή της επανεκκίνησης του συνεταιρισμού και της προσπάθειας αυτής γενικά είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για να δουλέψουμε εμείς οι νέοι και για να μπορέσουν στο μέλλον να δουλέψουν και τα παιδιά μας, λαμβάνοντας την  υποδομή που θα δημιουργήσουμε εμείς» τόνισε, ο κ. Τασίδης, καταλήγοντας πως «ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε ξανά το σκόρδο της Ξυλαγανής γνωστό παντού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.