Περισσεψε η γκρινια για το Ετησιο Προγραμμα Δρασης της ΑΜΘ για το 2017

Περιλαμβάνει 511 έργα και δράσεις, εκ των οποίων 216 συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ και 295 νέα έργα με πίστωση 3,7 εκ. ευρώ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΑΜΘ, που περιλαμβάνει όλο τον προγραμματισμό της για το 2017.
 
Την εισήγηση πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, που σημείωσε πως το ετήσιο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους πόρους που είχε παραδοσιακά η Περιφέρεια ως ιδίους πόρους, καθώς και τα έργα του ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης όπως είχαν εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2016, σημειώνοντας όμως πως επειδή δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για το 2017, παραμένουν στα ίδια εγκεκριμένα έργα.
 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η ψήφιση του προγράμματος, ώστε να πληρωθούν οι πρώτες υποχρεώσεις και συμμετοχές σε πολιτιστικές δράσεις.
 
Όμως σύντομα θα ψηφιστεί, αφού εκδοθεί η εγκύκλιος, προς συζήτηση και ψήφιση το νέο τριετές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάτι που σημαίνει πως το ετήσιο πρόγραμμα, που δεν περιέχει έργα του 2017, θα αναμορφωθεί ανάλογα κατόπιν.
 
Στην πρώτη τροποποίηση λοιπόν του ετήσιου προγράμματος, θα γίνει και πιο αναλυτική παρουσίαση των στόχων της νέας διοίκησης.
 
Όσο για το πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει 511 έργα και δράσεις, εκ των οποίων 216 συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ και 295 νέα έργα με πίστωση 3.700.000, όμως να τονιστεί πως αφορούν κυρίως μικρότερες δράσεις, όπως οι χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων και άλλων πολιτιστικών δρωμένων και δραστηριοτήτων. 

Αρνητική η αντιπολίτευση 

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης συγκέντρωσε τα πυρά όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της παράταξης της Κοινωνικής Συμμαχίας κ. Φώτη Καραλίδη να επικρίνει τις μελέτες και τα έργα που περιλαμβάνονται, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα, εκτός και αν υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και στην πρώτη τροποποίηση, όπως υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης, φανούν γενναιόδωρες προτάσεις, δεν μπορούν να το υιοθετήσουν, γιατί το θεωρούν κατώτερο των περιστάσεων. 

Ανταπαντήσεις για το θέμα των έργων 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρόγραμμα ο κ. Μέτιος αφού ζήτησε την ψήφισή του, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση του κ. Καραλίδη και τις αιτιάσεις του όσο αφορά τα έργα της Περιφέρειας, και τις κατηγορίες πως η νυν διοίκηση οικειοποιείται τα έργα της προηγούμενης.
 
Ο κ. Μέτιος επεκτάθηκε στο θέμα, το οποίο είχε αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, όμως δεν είχε αναλύσει γιατί ο κ. Καραλίδης είχε αποχωρήσει, υπενθυμίζοντας πως η συζήτηση περί «δικών τους και δικών μας» έργων είναι μιας άλλης εποχής η οποία έχει παρέλθει, και πως υπάρχουν πέντε βασικά στάδια για την υλοποίηση ενός έργου: η σύλληψη της ιδέας, η ετοιμασία του φακέλου για την ωρίμανση των μελετών, η ένταξή του σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η διαδικασία δημοπράτησης και τέλος η κατασκευή του. 

Χρήστος Μέτιος «Τα έργα δεν είναι ούτε δικά σας ούτε δικά μας, είναι των πολιτών» 

«Για έργα όπως αυτά που συζητάμε, τις περισσότερες φορές χρειάζονται δυο και τρεις θητείες για να υλοποιηθούν. Πράγματι, τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Καραλίδης εντάχθηκαν στη διάρκεια της δικής του θητείας, την περίοδο 2011-2014» παραδέχτηκε ο περιφερειάρχης και επικεντρώθηκε στη Γέφυρα Πολυσίτου, έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όταν κατά την ένταξή του ο κ. Καραλίδης ήταν Αντιπεριφερειάρχης, με τον κ. Μέτιο να σημειώνει πως από τα 3, 8 εκ. της σύμβασης, υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας του κ. Καραλίδη, 35.272 ευρώ, δηλαδή ποσοστό κάτω του 1%, ενώ για το έργο Παράκαμψη Οικισμού Ελαιοχωρίου, από τα 1,7 εκ. της σύμβασης, απορροφήθηκαν στη διάρκεια της δικής του θητείας 0 ευρώ. Μάλιστα η αρχική σύλληψη και οι μελέτες ωρίμανσης για τα έργα αυτά έγιναν όταν ήταν Νομάρχης Ξάνθης ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης. «Για να απαντήσω στον κ. Καραλίδη, τα έργα δεν είναι ούτε δικά σας ούτε δικά μας, είναι των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος.
 
Τέλος σχολίασε και το θέμα των πληρωμών ΕΣΠΑ του 2016, που αφορούσαν έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, τα λεγόμενα έργα-γέφυρες, με τον κ. Μέτιο να σημειώνει πως απορροφήθηκαν το 2016 από το νέο ΕΣΠΑ, 35,3 εκ. ευρώ και όχι 31,8 που είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καραλίδης, υπερκαλύπτοντας το στόχο του Υπουργείου,
 
Επισήμανε δε λόγω της φύσης και των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, το 2016, ένα νέο έργο που θα μπορούσε να προλάβει να ωριμάσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα ήταν μόνο ένα μικρό έργο, όπως για παράδειγμα ένα Κέντρο Κοινότητας που ιδρύθηκε σε κάποιο Δήμο και το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με προϋπολογισμό περί τα 300 χιλ. ευρώ.  «Για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό που ζητάει από μας σε αυτή τη φάση ο κ. Καραλίδης, δηλαδή και να έχουμε μελετήσει, και να έχουμε εντάξει, και να έχουμε δημοπρατήσει ένα νέο μεγάλο έργο, το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, είναι αδύνατο» κατέληξε ο κ. Μέτιος, σημειώνοντας πως «πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω πώς σκέφτεται ο κ. Καραλίδης. Εκτός κι αν σκοπός του είναι μόνο να δημιουργεί εντυπώσεις». 

Φώτης Καραλίδης «Είστε στη διοίκηση δύο χρόνια, δεν μάθατε όμως το μάθημα σας καλά» 

Απαντώντας ο κ. Καραλίδης σημείωσε πως «είστε στη διοίκηση δύο χρόνια, δεν μάθατε όμως το μάθημα σας καλά, προσπαθείτε να το διαβάσετε αλλά το συλλαβίζετε» ενώ επισήμανε πως για τα έργα, όπως η γέφυρα Πολυσίτου, η μελέτη ξεκίνησε από το Νομάρχη, όμως η Αντιπεριφέρεια την πλήρωσε, συμπληρώνοντας παράλληλα μελέτες οι οποίες ήταν απαραίτητες για την ένταξή του.
 
Παρατήρησε δε ότι παρά το γεγονός ότι οι απορροφήσεις ήταν πολύ χαμηλές, αυτό οφείλεται όχι στο γεγονός ότι το έργο δεν είχε ξεκινήσει, αλλά ότι δεν είχαν υποβληθεί οι λογαριασμοί από τον εργολάβο για να πληρωθεί.
 
Τελικά το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε μόνο από την συμπολίτευση, με το περιφερειακό Συμβούλιο να το εγκρίνει κατά πλειοψηφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.