Περιοδειες στην ορεινη Ροδοπη θα ξεκινησει το Κοινωνικο Ιατρειο

Η δημιουργία βοτανικού μουσείου, με σπάνια φυτά της Ροδόπης, ο επόμενος στόχος του «ΤΟΡΑ»

Τελέστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στην οδό Καβείρων 12, στο ισόγειο του ΕΒΕ Ροδόπης, τα επίσημα εγκαίνια του Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της ομάδας Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω «ΤΟΡΑλλάζω». Παρόντες μεταξύ άλλων στην τελετή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, που τέλεσε τον αγιασμό, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλί, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, τοπικοί παράγοντες αλλά και πολλοί από τους γιατρούς της πόλης, που έχουν αγκαλιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κοινωνικού ιατρείου, κ. Κοσμά Παπαχρήστου, οι γιατροί που συνδράμουν ενεργά στη λειτουργία της δομής έχουν φτάσει τους 32 και δέχονται δωρεάν επισκέψεις από ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας, για θεραπείες και για συνταγογράφηση.

Κοσμάς Παπαχρήστου
 
«Από τη μικρή εμπειρία της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, τους τελευταίους 2-3 μήνες, φάνηκε η αναγκαιότητά του»

«Από τη μικρή εμπειρία της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, τους τελευταίους 2-3 μήνες, φάνηκε η αναγκαιότητά του», τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαχρήστου. Γνωστοποίησε μάλιστα με την ευκαιρία ότι από τη μεθεπόμενη Κυριακή οι γιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη δομή, θα ξεκινήσουν περιοδείες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, για να καταγράψουν τα προβλήματα υγείας ευπαθών κατοίκων των μικρών οικισμών και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαχρήστου ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, που στηρίζουν το εγχείρημα του ΤΟΡΑ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια», ενώ κάλεσε όσους συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη του κοινωνικού ιατρείου, να απευθύνονται σε αυτό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 8.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Κούλα Παπαδριέλλη
 
«Αν δεν υπάρξει η κοινωνία πολιτών, είναι όλα δυσοίωνα»

Για τους σκοπούς και τα σχέδια του «ΤΟΡΑ Αλλάζω» μίλησε η αντιπρόεδρος της ομάδας, κ. Κούλα Παπαδριέλλη. Αναφερόμενη στον τίτλο, διέκρινε πως αυτός «αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε: ζω και αλλάζω». «Αυτός είναι ο στόχος μας», προσέθεσε, «να προσφέρουμε, αν μπορούμε, μέσα σε αυτήν την άσχημη οικονομικά συγκυρία κάτι στον τόπο μας». «Γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει η κοινωνία πολιτών, είναι όλα δυσοίωνα», συμπλήρωσε. «Πιθανόν από την κρίση αυτή να προκύψει κάτι προς το καλύτερο», συνέχισε, «να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι, να είμαστε συνεργατικοί και να προωθούμε τα θέματα και τα συμφέροντα του τόπου μας».

Η ιδέα για τη δημιουργία βοτανικού μουσείου στη Ροδόπη

Με την ευκαιρία, η κ. Παπαδριέλλη γνωστοποίησε ότι μια ιδέα, που επεξεργάζεται στην παρούσα φάση η ομάδα «ΤΟΡΑ» είναι η δημιουργία ενός βοτανικού μουσείου, που θα περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της σπάνιας χλωρίδας, που υπάρχει στη Ροδόπη. «Είναι κάπου 640 φυτά, τα οποία υπάρχουν μόνο στην ορεινή Ροδόπη», συμπλήρωσε, παρεμβαίνοντας ο κ. Παπαχρήστου. «Ακόμα δεν έχουμε δώσει μορφή στην ιδέα, για να πούμε περισσότερα πράγματα», επισήμανε η αντιπρόεδρος του «ΤΟΡΑ», «αλλά η ιδέα είναι να υπάρχουν όλα τα είδη μέσα σε έναν χώρο». «Πολλά είναι αυτά που σκεφτόμαστε και θέλουμε να κάνουμε», σημείωσε κλείνοντας, απευθύνοντας με την ευκαιρία κάλεσμα στους συμπολίτες να πλαισιώσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν τα μέλη του «ΤΟΡΑ», αλλά και στους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν με την ομάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.