Περιμενουν χρηματοδοτηση οι Δασικοι χαρτες της Ροδοπης

Μόλις το 10% έχει ολοκληρωθεί, με τον μεγαλύτερο όγκο δασικών εκτάσεων να μην έχουν περιληφθεί στους υπάρχοντες

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για τη Δημοτική Κοινότητα Κομοτηνής και την περιοχή της Μέσης, με τη διαδικασία ενστάσεων να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο

 
Στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. έχουν αναρτηθεί εδώ και μερικές ημέρες οι δασικοί χάρτες για συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Κομοτηνής, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να τους μελετήσουν και στη συνέχεια να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αντιρρήσεις τους.
 
Οι χάρτες αυτοί, σχεδόν 100.000 στρέμματα, έρχονται να προστεθούν στους μοναδικούς χάρτες που έχουν εγκριθεί στην περιοχή μας, αυτούς της κοινότητας Αιγείρου, και συνολικά καλύπτουν μόλις το 10% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης, που υπολογίζεται στα περίπου 2,5 εκ. στρέμματα.
 
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων, που διέπονται από το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, κάτι που σημαίνει πως περιλαμβάνει κα άλλες εκτάσεις εκτός από δάση, κατά τρόπο ακριβή, διαφανή και οριστικό, ενώ μάλιστα η δημιουργία τους αποτελεί μνημονική υποχρέωση.
 
Παρόλα αυτά για πολλά χρόνια η δημιουργία τους προχωρά με πολύ αργά βήματα, τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη τη χώρα, μιας και οι πιστώσεις για αυτά μέχρι τώρα δίνονταν με το σταγονόμετρο. 

Ο πρώτος εγκεκριμένος δασικός χάρτης αυτός της κοινότητας Αιγείρου 

Όπως σημείωσε η Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης κ. Χάρις Τύρου, ο πρώτος δασικός χάρτης που εγκρίθηκε στην περιοχή ήταν αυτός της κοινότητας Αιγείρου, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2012, που είχε τότε αναρτηθεί στις τοπικές κοινότητες, με την τελική κύρωσή του να έρχεται το 2014, μετά από την μελέτη των ενστάσεων και τις διορθώσεις όπου απαιτούνταν.
 
Τότε οι δασικοί χάρτες αφορούσαν έκταση 29.300 στρεμμάτων (το σύνολο της έκτασης, δηλαδή δασικές περιοχές και μη δασικές, όπως καλλιεργήσιμη γη ή χώροι οικισμών.
 
Τώρα, μετά από 3 χρόνια, ξεκινά η κύρωση νέων δασικών χαρτών, που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Κομοτηνής και την περιοχή Μέσης(Παγουρίων).
 
Η Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής περιλαμβάνει την πόλη της Κομοτηνής καθώς και τις περιοχές στους οικισμούς Υφαντών, Ηφαίστου, Μεσοχωρίου, Παραδημής και Μικρού και Μεγάλου Κρανοβουνίου, μια περιοχή συνολικά 72.300 στρεμμάτων.
 
Η περιοχή της Μέσης (ουσιαστικά ο προ-Καποδιστριακός Δήμος Μέσης) περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες Αρωγής, Γλυφάδας, Μέσης, Παραλίας Μέσης, Πόρπης και Παγουρίων, συνολικής έκτασης 112.293 στρεμμάτων. 

Το Υπουργείο αποφασίζει για τους χάρτες 

Οι δύο αυτές περιοχές, μαζί με την Αίγειρο, θα είναι οι μοναδικές που θα έχουν αποκτήσει δασικούς χάρτες, όμως καλύπτουν μόλις το 10% της έκτασης της Ροδόπης, με  τους μεγαλύτερους δασικούς όγκους, κυρίως στο ορεινό τμήμα, να μην έχουν προχωρήσει στη διαδικασία.
 
Για να γίνει αυτό, τόνισε η κ. Τύρου, πρέπει να δοθεί εντολή από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται, και αυτό προϋποθέτει να έχουν βρεθεί οι πιστώσεις, είτε για την Δασική Υπηρεσία, αν τα στελέχη της κάνουν το έργο, είτε για ιδιώτες, αν το Υπουργείο αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.
 
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι αυτό που απομένει, μιας και οι εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν σχετικά λίγες δασικές εκτάσεις, με τις μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, να απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια.
 
Πάντως αυτή  η διαδικασία γίνεται και προς όφελος του Δημοσίου, που θα έχει αποτυπωμένο τον δασικό του πλούτο, όσο και των πολιτών, μιας και στις περιοχές στις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι δασικοί χάρτες απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών (όπως πράξεις χαρακτηρισμού) που μέχρι σήμερα ήταν αρκετά χρονοβόρες. 

Από 6 Φεβρουαρίου οι ενστάσεις 

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 6η Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την 7η Απριλίου 2017, ενώ για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι ημέρες, δηλαδή λήγει την 27η Απριλίου 2017, και γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα που έχουν αναρτηθεί οι χάρτες.
 
Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων, και δικαίωμα έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη ανάρτηση των χαρτών, αυτή της Αιγείρου, είχαν υποβληθεί μόλις 7 ενστάσεις, αν και αυτή τη φορά οι εκτάσεις είναι μεγαλύτερες, και άρα θα υπάρξουν περισσότερες.
 
Να υπενθυμίσουμε πως για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.
 
Σημειώνεται ότι από την καταβολή του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στον δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος της παρ. 2 περίπτωση Α΄ του άρθρου 23 του Ν. 3889/2010, όπως ισχύει, καθώς και οι εκτάσεις που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3β του άρθρου 31 του Ν. 4280/2014, όπως ισχύει, αντιρρήσεις που αφορούν σε περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού, αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού.
 
Επίσης εξαιρούνται αντιρρήσεις που αφορούν περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 Ν. 998/1979, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, αλλά και αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία του άρθρου 14 Ν. 998/1979 (άρθρο 28 παρ. 18.α Ν. 2664/1998 όπως ισχύει).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.