Περιμενοντας αποτελεσματα απο το γραφειο της Περιφερειας ΑΜΘ στις Βρυξελλες

Μόλις πρόσφατα στελεχώθηκε κανονικά το γραφείο, με τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο να περιμένει αποτελέσματα στη νέα προγραμματική περίοδο

Πρόσφατα ξεκίνησε κανονικά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, τη λειτουργία του το γραφείο της Περιφέρειας ΑΜΘ στις Βρυξέλλες, και μάλιστα καθυστερημένα, λόγω μιας σειράς δυσκολιών, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στη λειτουργία του γραφείου, και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην εκκίνηση της κανονικής λειτουργίας του, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τι γίνεται με την λειτουργία του γραφείου;

Την επερώτηση έθεσε στο συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το γραφείο αγοράστηκε το 2006, λειτούργησε για 2 χρόνια και μετά ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, παρόλο που θεωρείται ότι θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο για την προσέλκυση  ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το 2017 ο Περιφερειάρχης  κ. Μέτιος δήλωσε ότι το γραφείο θα ξαναλειτουργήσει, και πληροφορίες ήθελαν να έχει τοποθετηθεί άτομο σε αυτό, και να έχει ανατεθεί σε ιδιώτη η οργάνωση του γραφείου, υπενθυμίζοντας πως σε ανακοίνωση της Περιφέρειας τον Φεβρουάριο ο κ. Μέτιος είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο λειτουργίας του κ. Πέτρο Σαμπατάκο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βελγίου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρθηκε στην αντίθεση που είχε εκφράσει προεκλογικά ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής, για αυτό και μεταξύ των άλλων ρώτησε τη διοίκηση αν υπάρχει κοινή γραμμή για το θέμα, και αν τελικά θα αξιοποιηθεί το γραφείο.

Καθυστερήσεις στη στελέχωση

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως στο γραφείο δεν έγινε καμία ανεπίσημη τοποθέτηση, αλλά απευθείας ανάθεση με το ελάχιστο ποσό που θα μπορούσαν να βρουν ένα στέλεχος, το οποίο αναζήτησε ο ίδιος, και είχε εργαστεί σε γραφεία Ευρωβουλευτών, όχι μόνο ενός κόμματος.

Η ανάθεση έγινε μέσω αναδόχου εταιρείας που έχει έδρα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε το άτομο αυτό να έχει μια επαφή στα κέντρα των Βρυξελλών. Δυστυχώς, επειδή τα χρήματα δεν ήταν πολλά, μετά από λίγους μήνες το εν λόγω άτομο βρήκε μια καλύτερη θέση, και έτσι υπήρξε ξανά κενό στη στελέχωση του γραφείου, και κατέληξαν τον Φεβρουάριο στον κ. Σαμπατάκο, όμως λόγω της πανδημίας δεν προχώρησε η διαδικασία της ανάθεσης για να στελεχωθεί το γραφείο, μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Σαμπατάκος έχει αναλάβει εδώ και μερικούς μήνες, και είναι αρκετά δραστήριος, σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως τα αποτελέσματα της δουλειάς του θα κριθούν στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά από το 2021, και αν δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα προχωρήσουν και σε άλλη αλλαγή.

Τόνισε όμως πως «επειδή έχουν ακουστεί υπερβολές, για το πόσες άλλες περιφέρειες διατηρούν, πόσους υπαλλήλους, όσα ψέματα θέλετε έχουν ακουστεί, και εδώ μέσα, σε αυτό το συμβούλιο, και άλλες περιφέρειες που έχουν γραφεία, τα έχουν με τον ίδιο τρόπο. Με απευθείας ανάθεση δηλαδή σε εταιρεία και επιλογή στελέχους που γνωρίζει τα θέματα των Βρυξελλών».

Ακόμα προβληματισμένος για τη χρησιμότητα του γραφείου ο Κ. Σιμιτσής

Στην συζήτηση πραγματοποίησε παρέμβαση και ο κ. Σιμιτσής, όσο αφορά την άποψή του για την χρησιμότητα του γραφείου, τονίζοντας πως συνεχίζει και τώρα να έχει αυτή την άποψη, η οποία μάλιστα, ανέφερε, είναι και αιρετική σε σχέση με την άποψη πολλών παρατάξεων μέσα στο συμβούλιο.

Όμως η συνεργασία με την παράταξη του κ. Μέτιου δεν πρόκειται να κλονιστεί από τη διαφωνία αυτή, γιατί θεωρεί πως δεν είναι η ουσία της πολιτικής, αυτή τη στιγμή, μέσα στην περιφέρεια αν υπάρχει ένα γραφείο, και πόσοι απασχολούνται σε αυτό.

«Θα πρέπει να κριθεί, να δούμε τι lobbyingμπορεί να κάνει ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και τι άλλους πόρους μπορεί να μας φέρει με απευθείας προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε, και αν φανεί χρήσιμο το γραφείο για την περιφέρεια, θα αναθεωρήσει την άποψή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.