«Περικυκλωμενη» απο σκουπιδια η Ξυλαγανη

Kαταγράψαμε δύο μεγάλες «αυτοσχέδιες» χωματερές αλλά και άλλες μικρότερες εστίες ρύπανσης

36,5 εκατ. ευρώ έχει καταβάλει η χώρα μας, μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εν είδη προστίμου για τις παράνομες χωματερές που συνεχίζουν να υφίστανται και να λειτουργούν, καθώς και για εκείνες που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.
 
Συνολικά τα τελευταία δέκα χρόνια, από την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάθεση απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ τον Οκτώβριο του 2005, η Ελλάδα φαίνεται πως αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τα παραδείγματα ορθής διαχείρισης συστημάτων διαλογής και αξιοποίησης των απορριμμάτων που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη, καθώς στην επικράτειά της συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές, για τη λειτουργία των οποίων της επιβλήθηκε εκ νέου πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. Ευρώ και για κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Σε πρόσφατη δε έρευνα του εθελοντικού προγράμματος «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» αναδείχθηκε μεταξύ άλλων πως το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό και οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού της ελληνικής Πολιτείας, ορισμένων Περιφερειών και των Δήμων.
 
Από το ελληνικό παράδειγμα δεν ξεφεύγει και η Ροδόπη, στο μήκος και το πλάτος της οποίας λειτουργούν «αυτοσχέδιες» παράνομες χωματερές, οι οποίες δημιουργούνται από την χρόνια απόθεση απορριμμάτων των ίδιων των πολιτών της περιοχής και ενισχύονται από την χρονίζουσα επίσης αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που και μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» έχουν αναδειχθεί σημεία που λειτουργούν, ατύπως, ως χώροι απόθεσης απορριμμάτων, μικρές χωματερές δηλαδή, στα πέριξ της πόλης αλλά και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής.
 
Μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο, ομολογουμένως εντυπωσιακού ως προς το μέγεθός του, βρέθηκε ο φακός του «ΠτΘ» προσφάτως επισκεπτόμενος την περιοχή της Ξυλαγανής.
 

Συγκεκριμένα ο φακός του «ΠτΘ» απαθανάτισε όχι ένα, αλλά δύο σημεία στα πέριξ του οικισμού της Ξυλαγανής, του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, που χρησιμοποιούνται ως χωματερές.
 
Το πρώτο εξ αυτών που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση, καθώς και σε αριθμό αλλά και σε ποικιλία απορριμμάτων, σημείο, βρίσκεται ακριβώς στα όρια του χωριού, αμέσως μετά τις εργατικές κατοικίες της Ξυλαγανής, στον παράδρομο που οδηγεί στον οικισμό του Προφήτη Ηλία.
 

Λίγα μόλις μέτρα από την επαρχιακή οδό που συνδέει την Ξυλαγανή με τον οικισμό των Προσκυνητών και κυρίως λίγα μόλις μέτρα από τις τελευταίες κατοικίες του οικισμού, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια μία άτυπη χωματερή, στην οποία αποθέτονται κάθε λογής απορρίμματα, οικιακά, αγροτικά απορρίμματα ακόμα και οικοδομικά υλικά, νεκρά ζώα καθώς και επικίνδυνο υγειονομικό υλικό και φυτοφάρμακα.
 
Αντίστοιχες εικόνες και στην αντίθετη μεριά του οικισμού, στον δρόμο που ενώνει την Ξυλαγανή με τη Μαρώνεια, σε μικρότερο ωστόσο μέγεθος, καθώς και αρκετές άλλες «εστίες», με χαρακτηριστικότερη αυτών την πέριξ του παλαιού νεκροταφείου του χωριού.
 

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν περιορίζεται στον οικισμό της Ξυλαγανής, αλλά ούτε και στα στενά όρια του νομού Ροδόπης, καθώς αντίστοιχες εικόνες συναντά κανείς στο σύνολο της ελληνικής επαρχίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τα προαναφερθέντα επίσημα στοιχεία των διαφόρων ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
 
Η άμεση κινητοποίηση των ιθυνόντων ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται αναγκαία, τόσο για λόγους αισθητικής – καθώς η Ξυλαγανή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί σημείο διέλευσης εγχώριων και μη επισκεπτών που επισκέπτονται τις παραλίες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι παραμένει ένας πολυπληθής οικισμός- όσο και για λόγους υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων του οικισμού. Δίχως ωστόσο να ξεχνάμε και την ευθύνη ημών των κατοίκων της περιοχής για τη δημιουργία και την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, που αποδεικνύουν και την ελλιπή παιδεία ή έστω την ελλιπή ενημέρωση που έχουμε σε σχέση με ζητήματα κοινωνικής ευθύνης και υποχρεώσεων απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον, τον συμπολίτη μας και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.