Περικοπη κοστους και ρυθμισεις για τους δικαιουχους εργατικων κατοικιων

Συνάντηση στην Κομοτηνή του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη με δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ

Τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 249 σε 360 δόσεις και περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, ενώ μειώνεται σημαντικά και το υπολογισθέν κόστος πολλών εργατικών κατοικιών.
 
Αυτό τόνισε  ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου με δικαιούχους εργατικών κατοικιών, στους οποίους παρουσίασε τις νέες ρυθμίσεις για αυτούς, ώστε να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
 
Από το 1954 και μετά ο τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ.
 
Αυτοί οι 32.000 είτε δεν έχουν πάρει παραχωρητήρια στα σπίτια τους είτε έχουν πάρει παραχωρητήρια και έχουν οφειλές που πρέπει να ρυθμιστούν είτε έχουν πάρει παραχωρητήρια, έχει παρέλθει ο χρόνος αποπληρωμής και τα υποθηκευμένα σπίτια κινδυνεύουν να χαθούν, κάτι που αφορά περίπου 10.000 οικογένειες.
 
Οι εκκρεμότητες αυτές, σημείωσε, υφίστανται για δύο λόγους, ο ένας ότι είναι πολύ υψηλές οι τιμές παραχώρησης, υψηλότερες, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, από ότι ήταν το κόστος κατασκευής των κατοικιών στην ελεύθερη αγορά.
 
Αυτό θεωρεί ότι συμβαίνει γιατί έχουν γίνει υπέρογκες υπερχρεώσεις στο κόστος κατασκευής, στο οποίο υπολογίστηκε το κόστος της γης, με την αντικειμενική αξία, ενώ φορτώθηκαν επάνω στους οικιστές όλες οι υπερβάσεις στην εκτέλεση των έργων, παρόλο που δεν τους αφορούσαν.
 
«Δεν κάναμε μια παροχή η οποία είχε να κάνει με τα χαρακτηριστικά της φιλανθρωπίας, αν και αυτό μας προτάθηκε, από πολλές πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο συμβούλιο του ΟΑΕΔ, έτσι λοιπόν η τελική ενιαία τιμή παραχώρησης για όλη την Ελλάδα φτάνει τα 304,41 ευρώ» κάτι που σημαίνει πως ένα σπίτι που στοίχιζε κατά μέσο όρο 73.500 ευρώ θα στοιχίζει σήμερα 30.400 ευρώ, μια πολύ μεγάλη διαφορά η οποία όμως ο ίδιος θεωρεί αντικειμενική.
 
Όσο αφορά τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, αυτές αφορούν τη μείωση των τελικών τιμών παραχώρησης και τον τρόπο αποπληρωμής. Ειδικότερα προβλέπεται μεταξύ άλλων επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων από τις 240 στις 360, διατήρηση της πρόνοιας για τους πολύτεκνους έκπτωσης 50%, έκπτωση 20% για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α., αλλά και παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων.
 
Προβλέπεται δε πως υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει λεφτά ο ΟΑΕΔ, αν ο οικιστής έχει καταβάλλει υπερβάλλον ποσό.
 
«Αυτό ακριβώς είναι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, μπορεί να έχουμε προβλήματα με τους δανειστές, να αναγκαζόμαστε να παίρνουμε το ένα ή το άλλο μέτρο αλλά εκεί που μπορούμε να ασκήσουμε πολιτικές, εφαρμόζουμε το παράλληλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την άσκηση της καθημερινότητας.
 
 Όσο για τη διαφορά που δημιουργείται, μιας και αυτά τα χρήματα είχαν καταβληθεί από τον πρώην ΟΕΚ στους εργολάβους, και δεν θα καλυφθούν από τους οικιστές, σημείωσε ότι θα ψάξουν να βρουν τις διαδρομές τους χρήματος, όμως αυτό που θέλουν να γίνει είναι να βγάλουν από την ομηρία τους οικιστές, γιατί είναι «ιδεολογική, θεωρητική και πολιτική υποχρέωση της Αριστεράς να το κάνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.