Περιφερειακη συνδιασκεψη ΑΜ-Θ του Τομεα Αγροτικης Αναπτυξης του ΠΑΣΟΚ

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου για να παραστεί στην περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με θέμα «Πλαίσιο σχεδιασμού της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ».

Το αντικείμενο της συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα φλέγοντα θέματα της αγροτικής πολιτικής, με την κ. Αντωνίου να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για την αδιάφορη θέση της απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, καθώς και για την έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, θα είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και των αγροτών της χώρας.

Όσο για τις επικείμενες ευρωεκλογές, μετέφερε το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ ότι η 7η Ιουνίου είναι μια κρίσιμη μέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Γι’ αυτό, απηύθυνε -εκ μέρους του κόμματος- κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία και να ψηφίσουν προοδευτικά.

Πρώτο θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική περιφέρεια, αλλά και την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι η αγροτική πολιτική, σύμφωνα με την βουλευτή Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου, η οποία δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για την αδιάφορη θέση της απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή έχει εγκαταλείψει εντελώς τον έλληνα αγρότη με το εισόδημά του να μειώνεται κάθε χρόνο και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται. Πλέον όλοι οι αγρότες ζητούν μια άλλου είδους πολιτική».

Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη μεγάλη πανελλήνια αγροτική κινητοποίηση -που έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες- όπου οι αγρότες πλέον ζήτησαν από την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί για να δείξει ότι υπάρχει εθνική πολιτική πάνω στον αγροτικό τομέα. Όσο για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται απέναντι στους αγρότες, τις αγρότισσες και τους κτηνοτρόφους της χώρας να στηρίξει την περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο, αν γίνει κυβέρνηση. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν τεράστιες ανισότητες μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην περιφέρεια».

Το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ -δια στόματος της κ. Αντωνίου- ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών είναι ότι η 7η Ιουνίου είναι μια κρίσιμη μέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Γι’ αυτό, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία και να ψηφίσουν προοδευτικά, διότι «στις 7 Ιουνίου θα κριθεί το τι Ευρώπη θέλουμε. Ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, θα καθοριστούν και πολιτικές που αφορούν τον αγρότη, την αγρότισσα και τον κτηνοτρόφο. Χρειαζόμαστε άλλους συσχετισμούς, μια προοδευτική Ευρώπη για να παρθούν τέτοιες αποφάσεις ώστε να στηρίξουμε τον αγρότη και στη χώρα μας. Βέβαια, ζητάμε από τους πολίτες να δώσουν το δικό τους μήνυμα για μια άλλους είδους πολιτική και στη χώρα μας διότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει οδηγήσει τη χώρα από την απογραφή στην απαλλαγή των κυβερνητικών στελεχών από σκάνδαλα. Επομένως, το μήνυμα που παίρνουμε σε όλη την Ελλάδα είναι ότι θα πρέπει να πάμε -όσο το δυνατόν γρήγορα- σε εκλογές για να ξαναβρεί η χώρα τον δρόμο της».

Αντιδράσεις για το αυξημένο κόστος των καλλιεργειών

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το αυξημένο κόστος των καλλιεργειών του ΟΣΔΕ, η βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αντωνίου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει κατά πόσο ψεύδεται απέναντι στον αγροτικό κόσμο διότι «πέρσι τον Ιούλιο και συγκεκριμένα στο δεύτερο θερινό τμήμα έφερε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν θα έπρεπε να πληρώσουν το ΟΣΔΕ. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία και βέβαια είδαμε ότι ζητούν απ’ όλους τους αγρότες να πληρώσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων». Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε από την αρχή να καταγγείλει την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ζητώντας να απαλλαχθούν και οι συνταξιούχοι αγρότες, καθώς πιστεύει ότι τη διαχείριση των δικαιωμάτων έπρεπε να την πληρώσει η κυβέρνηση, το κράτος και όχι οι αγρότες. «Πάλι οι αγρότες έζησαν την κυβέρνηση αυτή να ψεύδεται και να βλέπουν ότι πρέπει να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αντιδράσεις από τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια, σήμερα αναγκάστηκε ο κ. Χατζηγάκης να ενημερώσει τις Ενώσεις να μην πάρουν χρήματα γιατί θα τα καλύψει η Αγροτική Τράπεζα».

Για έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής έκανε λόγο η κ. Αντωνίου, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες με τον χειρότερο τρόπο σε μια δύσκολη συγκυρία γι’ αυτούς γιατί το εισόδημά τους έχει μειωθεί πολύ και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τόσο μειωμένο εισόδημα δεν μπορούν να πληρώσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων, δεδομένου ότι το κόστος φέτος είναι διπλάσιο και τριπλάσιο σε σχέση με την περσινή και προπέρσινη χρονιά».

Τι γίνεται με τους κτηνοτρόφους;

Όσο για την εξαγγελία που αφορούσε την στήριξη των κτηνοτρόφων της χώρας με τη συμμετοχή στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, η κ. Αντωνίου ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρνητικό στο να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αναφερόμενη στην ξεκάθαρη δήλωση του κ. Χατζηγάκη, ο οποίος είπε στους κτηνοτρόφους να μην περιμένουν στήριξη από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ. «Για άλλη μια φορά έχουν κοροϊδέψει τους κτηνοτρόφους», όπως επεσήμανε η κ. Αντωνίου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι την Πέμπτη στις 12.00 το πρωί.

Στο πλευρό των καπνοπαραγωγών το ΠΑΣΟΚ

Το 50% της παραγωγής τους θα χάσουν οι καπνοπαραγωγοί, όπως δήλωσε η κ. Αντωνίου, αναφερόμενη στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να στηρίξει την παραγωγή του καπνού, αν γίνει κυβέρνηση ειδικά, στην περιοχή μας γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη, την οικονομία και την απασχόληση στον νομό Ροδόπης. «Απ’ ό,τι φαίνεται, πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές έτσι ώστε να έχουμε το χρόνο να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι η περιοχή πρέπει να στηριχθεί διότι παράγει ένα ποιοτικό προϊόν. Εμείς έχουμε βρει τρόπους να το στηρίξουμε μέσω και άλλων πολιτικών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της περιοχής», κατέληξε.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.