Πεντε ενδιαφερομενοι για τα ηλεκτρονικα διοδια

Το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 400 εκ. ευρώ

Με πέντε συμμετοχές ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου η κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών-δουρφορικών διοδίων.
 
Στον διαγωνισμό φέρεται να συμμετείχαν 5 σχήματα, επικεφαλής των οποίων είναι οι: 1.VINCI, 2.STRABAG, 3.ΜΗΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, 4.ΟΤΕ, 5.INTRASOFT.
 
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ξεκινά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου τα σχήματα θα κληθούν να δώσουν τις τεχνικές τους προσφορές και κατόπιν τις οικονομικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του συμβολαίου, που υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
 
Το ηλεκτρονικό-δορυφορικό σύστημα που επιχειρεί να εφαρμόσει η χώρα μας, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο σε 4 χώρες της Ευρώπης: Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βέλγιο.
 
Το κόστος του συστήματος θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, προς το παρόν από πόρους του ΠΔΕ ενώ θα επιχειρηθούν να εξευρεθούν πόροι και από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Πρακτικά πάντως φαίνεται δύσκολο να λειτουργήσει το σύστημα μέχρι το τέλος του 2018, όπως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Μεταφορών, μιας και θα πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το σύστημα, και να λυθούν μια σειρά από τεχνικά θέματα και από τις δύο πλευρές.
 
Έτσι όπως όλα δείχνουν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του έτους και η πρώτη εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2020, με τον πρώτο δρόμο που θα δει αυτά τα διόδια να είναι η Εγνατία Οδός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.