Πενταμελης επιτροπη για τον συντονισμο των κινητοποιησεων κατα της νεας Νομικης

Σύστησε η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ - Γιώργος Τριανταφυλλάκης, Θεοχάρης Δαλακούρας, Λευκής Κιοσσέ –Παυλίδου, Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Κωνσταντίνος Ρέμελης και ο Κοσμήτορας Χρήστος Μαστροκώστας αναλαμβάνουν να κινητοποιήσουν θεσμικούς και πολιτειακούς φορείς καθώς και την τοπική κοινωνία

Την παράταση της αναστολής του συνόλου των Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, απεφάνθη χθες, Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ως έκφραση της αντίδρασής της στην ίδρυση νέου Νομικού Τμήματος.
 
Πέραν της απόφασης αυτής για την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου του Τμήματος η Γενική Συνέλευση, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο κ. Πολυχρονίδης, αποφάσισε επίσης τη σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από καθηγητές του Τμήματος, η οποία θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα τον ρόλο της ενημέρωσης θεσμικών και πολιτειακών φορέων, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  καθώς και κάθε άλλου φορέα, για την αξία και τον ρόλο της Νομικής Σχολής και του ΔΠΘ γενικότερα, καθώς και των ενστάσεων που διατυπώνουν, μαζί με σύσσωμη την τοπική κοινωνία, απέναντι στην ίδρυση του νέου Νομικού Τμήματος.
 
Μία επιτροπή συντονισμού των κινητοποιήσεων, ως τρόπο έκφρασης της ανησυχίας που διακατέχει τα μέλη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία, όπως αποφασίστηκε, θα αποτελείται από πέντε μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και συγκεκριμένα τους κ.κ. Γιώργο Τριανταφυλλάκη, Θεοχάρη Δαλακούρα, Λευκή Κιοσσέ –Παυλίδου, Μιχαήλ Χρυσομάλλη και Κωνσταντίνο Ρέμελη, τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Χρήστο Μαστροκώστα, καθώς και πέντε φοιτητές. 

Τα «σουβλάκια», τα «ενοικιαζόμενα» και το «πεδίο δόξης λαμπρό» του Γαβρόγλου 

 Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια και των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις στην ίδρυση τέταρτης Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν κατανοεί το έρεισμα των αντιδράσεων αυτών, για να επισημάνει ξανά πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων, παρά μόνο θα διαμοιραστούν αντί σε τρία σε τέσσερα Νομικά Τμήματα, διευκολύνοντας μάλιστα κατά τον τρόπο αυτό και στην καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών. Ο Υπουργός Παιδείας συνέχισε διερωτώμενος «γιατί να μην μπορούν οι υποψήφιοι να έχουν περισσότερες επιλογές», για να κάνει λόγο έπειτα για κάποιους οι οποίοι « στους φοιτητές βλέπουν σουβλάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια» αλλά και για τον φόβο της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής απέναντι στην ίδρυση του Τμήματος της Πάτρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν φοβούνται ότι η Πάτρα θα πάρει τα πρωτεία έναντι της Κομοτηνής πεδίο δόξης λαμπρό».
 
Δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις στα λεγόμενα του Υπουργού Παιδείας τρία εκ των πέντε συνολικά μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής οι κ.κ. Γιώργος Τριανταφυλλάκης, Θεοχάρης Δαλακούρας και Λευκή Κιοσσέ μίλησαν στον «ΠτΘ» προτάσσοντας την ανάγκη στήριξης της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, τον υπερκορεσμό του κλάδου, που δεν δικαιολογεί σε καμία των περιπτώσεων της ίδρυση ενός ακόμα τμήματος καθώς και τον κίνδυνο μετατροπής της Νομικής Κομοτηνής σε «ένα νομικό ΤΕΙ» λόγω της σταδιακής υποβάθμισής της, για το οποίο «θα χαίρονται  οι αδυσώπητοι Αθηναίοι, οι οποίοι πάντα είχαν ένα βαρύ κόμπλεξ έναντι της Κομοτηνής και της σχολής». 

Λευκή Κιοσσέ «Η σχολή μας δεν φοβάται τον ανταγωνισμό» 

Χαρακτηριστικές άλλωστε των αντιδράσεων που σήκωσαν οι δηλώσεις αυτές του κ.Γαβρόγλου είναι και τα όσα εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Λευκή Κιοσσέ, η οποία τις χαρακτήρισε «αβάστακτα περιφρονητικές προς τη Νομική μας σχολή, αβάσταχτα αλαζονικές και υποτιμητικές προς την τοπική μας κοινωνία».  Η κ. Κιοσσέ έκανε γνωστό πως οι δηλώσεις αυτές αποδοκιμάστηκαν ιδιαίτερα ομόφωνα και στη χθεσινή γενική συνέλευση του Τμήματος, για να υπογραμμίσει ερωτηματικά πως «αν οι τοπικές κοινωνίες έβλεπαν τους φοιτητές σαν σουβλάκια και σαν ενοικιαζόμενα δωμάτια, τότε ο κ. υπουργός, εξαγγέλλοντας την ίδρυση άλλων 45 τμημάτων, θέλει να δώσει ευκαιρίες για σουβλάκια και για ενοικιαζόμενα στις άλλες πόλεις όπου εξαγγέλλει άλλες σχολές;».
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ θέλησε να κάνει σαφές πως δεν υφίσταται το δίλημμα «Κομοτηνή εναντίον Πάτρας» τονίζοντας πως «η σχολή μας δεν φοβάται τον ανταγωνισμό». « Οι δηλώσεις του Υπουργού περί των πρωτείων της Πάτρας έναντι της Κομοτηνή, είναι υποτιμητικές για μία σχολή, η οποία λειτουργεί σχεδόν μισό αιώνα καθώς και απαξιωτικές ως προς εμάς» συνέχισε για να εξηγήσει πως για την ανάδειξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κατεβλήθη μεγάλος αγώνας, από εξαιρετικούς επιστήμονες που την απαρτίζουν και οι οποίοι σύσσωμοι αντιδρούν στην είδηση της ίδρυσης λόγω  της απαξίωσης, η οποία θα επέλθει ταχύτατα, και λόγω των «επιταγών» της οικονομικής κρίσης, στην «κορωνίδα» του ΔΠΘ, ήτοι τη Νομική Σχολή. 

Γιώργος Τριανταφυλλάκης «Κανένα επιχείρημα υπέρ της απόψεως ότι χρειάζεται μία άλλη νομική σχολή» 

Για τον αγώνα που έχει καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και το αποτέλεσμα της δημιουργίας μίας «εμβληματικής σχολής», όχι μόνο για την ακριτική Θράκη αλλά και για το σύνολο της Ελλάδας μίλησε και ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλάκης, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι οι τρεις λειτουργίες του κράτους, Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική, στελεχώνονται από τους αποφοίτους της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής, αλλά και από τα πρωτεία που κατέχει σε πολλούς τομείς της χώρας.
 
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ίδρυσης ο κ. Τριανταφυλλάκης εξήγησε πως «κανένας δεν θα έβρισκε επιχείρημα υπέρ της απόψεως ότι χρειάζεται μία άλλη νομική σχολή» εκμηδενίζοντας τα επιχειρήματα περί μεγαλύτερου αριθμού αποφοίτων, τονίζοντας τον υπερκορεσμό του κλάδου, ως μάλιστα η πρώτη χώρα της Ε.Ε. με 400 δικηγόρους στους 100 χιλ κατοίκους, αλλά και τυχόν επιχειρήματα αποκέντρωσης, διερωτώμενος «για ποια αποκέντρωση μιλάμε μιάμιση ώρα από την Αθήνα;».
 
«Είναι αστείο και ψευδεπίγραφο το εν λόγω επιχείρημα» εξήγησε ο ίδιος για να εκμηδενίσει και το επιχείρημα των καλύτερων υλικοτεχνικών υποδομών επισημαίνοντας το δραματικό όπως το χαρακτήρισε πρόβλημα αποψίλωσης του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Κομοτηνής.
 
«Στην προσεχή πενταετία-δεκαετία, σχεδόν το μισό διδακτικό προσωπικό βγαίνει στη σύνταξη, χωρίς καμία αναπλήρωση. Αντί να γίνεται τέτοιος προγραμματισμός θέσης, για να αρχίζουν να μπαίνουν σε εμπειρία νέοι συνάδελφοι, ζούμε την αποψίλωση» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε, αναφερόμενος στα προβλήματα θέρμανσης της σχολής, γενικότερα τις καταρρέουσες υποδομές καθώς και την έλλειψη επιστημονικών εργαλείων όπως ηλεκτρονικές τράπεζες. 

Θεοχάρης Δαλακούρας «Αλλαγή νομικού πλαισίου για την ενίσχυση του εθνικού και εκπαιδευτικού ρόλου του ΔΠΘ» 

Συμπληρώνοντας τον κ. Τριανταφυλλάκη, ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας εξήγησε πως τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν «απόρροια μίας ξεχασμένης σχολής, αλλά απόρροια της μη χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας».
 
«Εάν δεν αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο ώστε να λέει ότι σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη, όποια θέση φεύγει αυτόματα θα αντικαθίσταται με νέα θέση, έτσι ώστε να ενισχυθεί τόσο ο εθνικός όσο και ο εκπαιδευτικός ρόλος του ΔΠΘ, τότε θα βρισκόμαστε σε πρόβλημα» υπογράμμισε ο ίδιος, θέτοντας μία νέα διάσταση ως προς τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας, που δεν είναι άλλη από την ίδρυση ιδιωτικών σχολών. Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε πως σε μία πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος που θα περιελάμβανε την ίδρυση μη κερδοσκοπικών νομικών σχολών και πάλι η περιοχή της Θράκης θα είναι έξω από τα «σημεία αναφοράς» που θα επιλεγούν και επομένως ο δημόσιος χαρακτήρας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ είναι δεδομένος και «πρέπει να επαυξηθεί».  «Αυτή είναι η δική μας πρόκληση» τόνισε για να επισημάνει εκ νέου τον αγώνα της Νομικής του ΔΠΘ αλλά και τα αποτελέσματα αυτής, την ώρα που έχει τα μισά μέλη ΔΕΠ από την Αθήνα αλλά και τις μισές  πιστώσεις, τονίζοντας πως «εάν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες υποδομές το δυναμικό που έχουμε στη Θράκη θα είχε κάνει άλλα τόσα πράγματα».
 
Στην ολοένα και αυξανόμενη αποψίλωση του δυναμικού της Νομικής αναφέρθηκε και ο κ. Τριανταφυλλάκης, όπως αντίστοιχα και στην αποψίλωση από πλευράς των φοιτητών οι γονείς των οποίων θα επιλέξουν τον «διπλανό» νότο έναντι της Θράκης, γεγονότα που θα καταστήσουν την Νομική του ΔΠΘ «άμεσα θνησιγενή» ή θα την μετατρέψουν «λόγω της πτώσης του υφιστάμενου πολύ υψηλού επιπέδου σε ένα “νομικό ΤΕΙ”, για το οποίο οι μόνοι που θα χαίρονται είναι οι αδυσώπητοι Aθηναίοι, οι οποίοι πάντα είχαν ένα βαρύ κόμπλεξ έναντι της Κομοτηνής και της σχολής». 

«Προσκλητήριο» συστράτευσης προς την τοπική κοινωνία 

Κλείνοντας η κ. Κιοσσέ θέλησε να απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία «να στηρίξει πολύ δυναμικά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής Σχολής, ούτως ώστε να μην επέλθει απαξίωση στη σχολή και κατ' επέκταση απαξίωση στην πόλη της Κομοτηνής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.