Πεννυ Μπαλτατζη, τραγουδοποιος «Γραφω χωρις λογικη συνεχεια και σκεψη»

Με αφορμή το γενέθλιο πάρτυ της «Μαρμελάδας» Wine Bar - «Αγαπάω την καλή μουσική απ΄ όπου κι αν προέρχεται»

Κυριακή… μέρα χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και… καλής μουσικής, μιας και η Πέννυ Μπαλτατζή, θα είναι αυτή που θα συνοδέψει την γενέθλια τούρτα των τεσσάρων ετών λειτουργίας της “Μαρμελάδας Wine Bar”.
 
Η Πέννυ Μπαλτατζή έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως εκπρόσωπος του swing στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε δύο δίσκους με το πρώτο μουσικό της σχήμα “Penny  and the Swingin Cats” που κέρδισαν το κοινό με το «εξωτικό τους χαρμάνι», ενώ το τελευταίο διάστημα «αποτολμά» τα πρώτα της προσωπικά βήματα, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την προσεχή άνοιξη.  
 
Το τριήμερο 23 με 25 Φεβρουαρίου η Πέννυ ταξιδεύει στη Βόρειο Ελλάδα, με τελευταία στάση του ταξιδιού της αυτού την Κομοτηνή, την προσεχή Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, όπου θα τραγουδήσει για το κοινό της Μαρμελάδας.
 
Το «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» την πέτυχε καθοδόν, με συνταξιδιώτες τους συνεργάτες της μουσικούς, Στέλιο Φραγκούς στη θέση του οδηγού αλλά και στα πλήκτρα, τον Μάριο Λάζαρο Ιωαννίδη στη θέση του συνοδηγού αλλά και την κιθάρα, τις ενορχηστρώσεις και το live music production, καθώς και τους Κωνσταντίνο Ζέρβα στα τύμπανα και τον Ηλία Καρκαβέλια στο μπάσο, στις πίσω θέσεις μαζί της.
 
Καθοδόν για την Βόρειο Ελλάδα, μας μίλησε για την έως τώρα μουσική της πορεία, την δυσκολία του swing, τις διασκευές και τον καινούργιο της δίσκο, καθώς και για «Το Κορίτσι» που αποτελεί το νέο της single και θα κάνει «πρεμιέρα» την επόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου.
 
Ο λόγος στην ίδια… 

«Η μουσική για μένα δεν τιτλοφορείται» 

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγα τα λόγια την πορεία σας στην μουσική έως τώρα;
Π.Μ.:
Τραγουδάω από το 1999, αλλά δεν είχα εκτεθεί στο ευρύτερο κοινό μέχρι το 2007. Από το 2007 που συνεργάστηκα, μέσω οντισιόν, με τον Φοίβο Δεληβοριά, κατάλαβα ότι θα ήθελα να προσπαθήσω να κάνω το δικό μου project και να βγάλω προς τα έξω τις δικές μου μουσικές. Έτσι ξεκίνησα, το 2008 έκανα την πρώτη μου ομάδα, και το 2009 έκανα τους “Penny And The Swingin Cats”. Μαζί φτιάξαμε δύο δίσκους, αλλά ένοιωσα την ανάγκη να δοκιμάσω κι άλλα πράγματα, γιατί γράφω. Άλλαξα τελείως τον τρόπο που έγραφα, αν και ήδη από τον δεύτερο δίσκο με τους “Penny and the swinging Cats” περιείχε μόνο δύο swing κομμάτια. Η μουσική για μένα δεν τιτλοφορείται. Δεν θέλω  να περιορίζουμε τον εαυτό μας και δεν πρέπει να το κάνουμε, όταν είμαστε δημιουργοί. Αγαπάω την καλή μουσική απ' όπου κι αν προέρχεται. 

«Τα μάτια της καρδιάς και του μυαλού μας, κοιτάνε ανάλογα με τις ανάγκες» 

ΠτΘ: Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το swing ως είδος περιορίζει έναν καλλιτέχνη, υπό την έννοια της εξέλιξής του, ή είναι μια προσωπική σας ανάγκη;
Π.Μ.:
Δεν περιορίζει κάποιον ο οποίος θέλει να ακολουθήσει μόνος του. Απλά εγώ επειδή είμαι τραγουδοποιός γράφω κι άλλα πράγματα και αναγκαστικά λοιπόν με πήγε και σε άλλα πράγματα. Ούτως ή άλλως ο πρώτος δίσκος μου ήταν αμιγώς swing. Ο δεύτερος δίσκος δεν ήταν και ο τρίτος δεν είναι καθόλου. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι το απαρνιέμαι, ούτε ότι δεν μου αρέσει, είναι απλά η ανάγκη μου για δημιουργία. Κάθε φορά τα μάτια της καρδιάς και του μυαλού μας, κοιτάνε ανάλογα με τις ανάγκες. Γράφεις και ανάλογα και με την εκάστοτε ανάγκη σου, έτσι είναι λογικό να πας και αλλού. Όπως αντίστοιχα και με τις επιρροές και την ομάδα σου. Η ομάδα είναι πολύ σημαντικό πράγμα, διότι παίζοντας με διάφορους μουσικούς, ο καθένας αφήνει την ταυτότητά του, την επιρροή του. 

«Πάντα μαθαίνω πράγματα και προσπαθώ να εξελίσσω την αντίληψή μου» 

ΠτΘ: Εσείς τι έχετε πάρει όλα αυτά τα χρόνια από τους μουσικούς με τους οποίους έχετε συνεργαστεί;
Π.Μ.:
Όταν παίζω με μουσικούς, με όποιον κι αν παίζω, έχω τα αυτιά μου ανοιχτά και προσπαθώ να τους ακούω και να μαθαίνω από αυτούς. Πάντα μαθαίνω πράγματα και πάντα προσπαθώ να εξελίσσω την αντίληψή μου. Αυτό για μένα είναι μουσικότητα. Αυτό θέλω από τον εαυτό μου και αυτό ζητώ. Είτε αυτό σημαίνει να επηρεάζομαι και να παίρνω ιδέες από αυτά που ακούω είτε ίσως να γράφω κι ένα κομμάτι που να ταιριάζει με την ομάδα μου. Προσωπικά κοιτάω να βγάζω πάντα από την ομάδα μου τον καλύτερό της εαυτό. Κοιτάω με λίγα λόγια να φτιάχνω ένα project με τραγούδια και ο τρόπος που τα ενορχηστρώνουμε να βγάζει τον καλύτερο χαρακτήρα από την ομάδα. Για μένα είναι ίσως το πιο σημαντικό, γιατί έτσι χαίρονται και οι ίδιοι και απολαμβάνουν περισσότερο το project. Έχω μάθει να λειτουργώ ομαδικά. 

«Δεν είμαι υπέρ της διασκευής τραγουδιών» 

ΠτΘ: Σας γνωρίσαμε μέσα από διασκευές. Υπήρχε ποτέ κάποιος φόβος για τη διασκευή ενός κομματιού, που ενδεχομένως έχει αγαπηθεί με τον κλασικό του τρόπο;
Π.Μ.:
Κάποιες φορές μπορεί να ξεκινήσεις να διασκευάσεις ένα τραγούδι και να μη βγει. Εγώ γενικά δεν είμαι υπέρ της διασκευής. Το κάνω μόνο όταν το κομμάτι δεν βιάζεται, δεν νοιώθεις ότι γίνεται επί τούτου. Αν αισθανθώ ότι δεν βγαίνει, δεν το τραβάω από τα μαλλιά. Καλύτερα να παίξεις ένα κομμάτι όπως είναι. Έτσι κι αλλιώς δεν θα ακουστεί ίδιο, γιατί δεν το παίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, οπότε καλύτερα να το παίξεις όσο μπορείς πιο κοντά στο original. Σαφώς μια καλή διασκευή δίνει τη δυνατότητα και στα νεότερα παιδιά να γνωρίσουν παλαιότερα τραγούδια, τα οποία ίσως έχουν ξεχαστεί στο χρόνο και να τα κάνει να αγαπήσουν αυτά τα καλά τραγούδια.
 
ΠτΘ: Η πλειοψηφία των τραγουδιών σας είναι αισιόδοξα, χαρούμενα, χορευτικά. Η επιλογή των τραγουδιών αυτών έχει να κάνει με τη δική σας ιδιοσυγκρασία, τη δική σας ανάγκη ή με αυτό που πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα;
Π.Μ.:
Ακόμα και οι μπαλάντες θέλω να βγάζουν μια γλύκα, μια τρυφερότητα, μια παιδικότητα.  Είναι κάτι που μου βγαίνει, δεν το κάνω επί τούτου. Δεν γράφω τραγούδια με το αριστερό μου ημισφαίριο, με τη λογική, γράφω με το δεξί μου ημισφαίριο. Όταν βγαίνει, βγαίνει αυθόρμητα χωρίς λογική συνέχεια και σκέψη. Νομίζω ότι είναι δική μου ανάγκη να προσεγγίζω έτσι τη μουσική. Σαφώς μου αρέσουν και πιο σκοτεινά πράγματα και πιο σκοτεινά μονοπάτια. Όσοι με έχουν ακούσει σε πιο σκοτεινά μου λένε ότι μου πάνε ακόμα περισσότερο. Ωστόσο είναι προσωπική ανάγκη του καθενός να αισθανθεί και να εισπράξει. Αυτό βοηθάει πολύ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Όταν τα είχαμε όλα λυμένα, θέλαμε να κλαίμε χωρίς λόγο. Τώρα που δεν τα έχουμε όλα λυμένα, έχουμε την ανάγκη να πάρουμε μια ανάσα, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να αγκαλιαστούμε, να καταλάβουμε ότι αυτά που έχουν σημασία είναι τα πραγματικά συναισθήματα. Η αγάπη, η συνεργατικότητα, η χημεία μεταξύ των ανθρώπων και η ειλικρίνεια. 

«Στην σκηνή βγάζω την παιδικότητα και τη σιγουριά μου» 

ΠτΘ: Το swing από το οποίο σας έχουμε γνωρίσει, εμπεριέχει μεταξύ άλλων και μια συγκεκριμένη εικόνα, την οποία υπηρετείτε πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είστε έτσι και στη ζωή σας, έχετε αυτή τη vintage και retro διάθεση ή είναι ένας ρόλος που παίζετε επί σκηνής;
Π.Μ.:
Το στοίχημα για μένα είναι να βάζω περισσότερο την Πέννυ μπροστά και πάνω στη σκηνή και κάποια κομμάτια μικρά που βγαίνουν επάνω στη σκηνή διαφορετικά, και είναι περισσότερο της αυτοπεποίθησης και πείσματος, να τα κρατάω και στην καθημερινότητά μου. Προσπαθώ  δηλαδή να κάνω μια ανταλλαγή ενεργειών του εαυτού μου, αλλά σαφώς αυτό που παρουσιάζω στην σκηνή είναι να βγάζω την παιδικότητα και τη σιγουριά μου. Όταν βγαίνω στη σκηνή συμβαίνει απλά αυτό. Υπάρχει μια άλλη σιγουριά που νοιώθουμε, πάνω στην σκηνή. Είναι ένας ρόλος, χωρίς να παίζουμε ωστόσο κάποιο ρόλο.
 
ΠτΘ: Ο τρίτος σας δίσκος και πρώτος προσωπικός θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Τι να αναμένουμε και θα ακούσουμε κάποια τραγούδια από αυτόν στο live της Κυριακής;
Π.Μ.:
Εννοείται ότι θα ακούσετε κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο, απλά δεν θα ακούσετε το καινούργιο single που θα κυκλοφορήσει την άλλη Παρασκευή γιατί το κρατάω έκπληξη. Ο τίτλος αυτού είναι «Το κορίτσι» και θα ανέβει στο κανάλι μου στο youtube την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, μαζί με video clip. Ο δίσκος γενικότερα θα είναι λίγο διαφορετικός, με λίγο πιο μεσογειακό ύφος. Έχει και λίγο πιο σκοτεινό ήχο, αλλά έχει και ένα τσα-τσα, ένα βαλκανικό, μισό χασάπικο μισό σκα, έχει μέσα ένα που είναι πιο θεατρικό. Όπως καταλαβαίνετε ένα αρκετά ιδιαίτερο υλικό, το οποίο νομίζω ότι θα αγαπηθεί. Είναι ένας διαφορετικός δίσκος και πολύ φρέσκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.