Πεφτει η τιμη του πετρελαιου

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς μειώθηκαν τη Δευτέρα στα 124 δολάρια το βαρέλι από τα 147 που είχαν φθάσει στα μέσα Ιουλίου, δημιουργώντας πανικό στους καταναλωτές όλου του κόσμου. Σταδιακά παρατηρούμε να μειώνεται και η τιμή της αμόλυβδης στα βενζινάδικα της περιοχής μας η οποία όμως συνεχίζει να έχει μεγάλες αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο, αν και παρατηρούμε ότι μεσολαβεί για κάποιους πρατηριούχους ένα σημαντικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών, ενώ με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα προχωρούν στις αυξήσεις όταν αντίστοιχα ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές.

Συνομιλήσαμε με τον πρατηριούχο υγρών καυσίμων Γρηγόρη Κακαρέλλη για τις θετικές μετά από καιρό αλλαγές στις τιμές των καυσίμων, ο οποίος εξήγησε ότι οι τιμές έχουν πέσει αισθητά και περιμένουν να πέσουν κι άλλο. «Οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν και υποχωρούν αισθητά κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο για όλες τις οικονομίες του κόσμου. Ο κόσμος αναθάρρησε και κινείται περισσότερο, τα χρηματιστήρια άρχισαν να ανεβαίνουν και η οικονομία αλλάζει ρυθμούς ανάπτυξης.

Όσο για τις τιμές, η αμόλυβδη είχε φτάσει το 1,27 και 1,28 κι αυτή τη στιγμή σ’ εμάς είναι στο 1,19 άρα έπεσαν στα 8 λεπτά». Βέβαια, οι τιμές που αναφέρει ο κ. Κακαρέλης είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο μια και σε ορισμένα πρατήρια η τιμή ξεπερνάει ακόμη και τώρα το 1.3 ευρώ.

Ο καταναλωτής «διαμορφώνει» την τιμή

Ο κ. Κακαρέλης είναι αισιόδοξος εξηγώντας ότι η πολιτική επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου. «Οι αμερικανοί και οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν καταλάβει ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, έχει γίνει αφαίμαξη από τις οικονομίες όλου του κόσμου και διαπιστώνουν ότι ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Κάποιοι, με τους αγωγούς φυσικού αερίου που γίνονται, στρέφονται προς το αέριο και το υδρογόνο, μορφές ενέργειας φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Χθες, οι χώρες του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια περίπου, κάτι πολύ ευχάριστο, μια και θα οδηγήσει και σε επιπλέον πτώση των τιμών».

Ο κ. Κακαρέλης
επισημαίνει ότι η ανησυχία τους βλέποντας ότι οι τιμές ανέβαιναν κατακόρυφα δεν εστιαζόταν τόσο στις μετακινήσεις των ιδιωτών κατά τους θερινούς μήνες όσο στο τι μέλλει γενέσθαι το χειμώνα με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. «Με την τιμή στην οποία έφτασε το πετρέλαιο περιμέναμε να έχουμε μια τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 90 λεπτά με 1 ευρώ. Θα πρέπει οι τιμές να πέσουν κι άλλο για να μπορέσει ο κόσμος να τα βγάλει πέρα το χειμώνα με τη θέρμανση. Οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν πτώση έως και τα 100 δολάρια» είπε.

Ο κ. Κακαρέλης
βάζει και μια άλλη διάσταση του θέματος, μια παράμετρο που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές μια και θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων η Κίνα δε θα χρειάζεται τόσο πετρέλαιο όσο σήμερα και τα πράγματα θα βελτιωθούν. «Στην Ευρώπη και την Αμερική η ζήτηση έχει πέσει κατά 40%, γι’ αυτό κι έχουν πέσει οι τιμές. Στην Αμερική απέμειναν περισσότερα αποθέματα από όσα περίμεναν κι άρχισε να κλιμακώνεται η αύξηση και να πέφτουν».

Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προσδιορίζεται να καθοριστεί γύρω στις 15 με 17 Οκτώβρη. «Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε αλλά είναι αναλογική με την τιμή του βαρελιού. Εάν σήμερα ξεκινούσε το πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε γύρω στα 80 με 85 λεπτά, δηλαδή όσο στο τέλος της σαιζόν που ήταν ακριβό».

Την περίοδο αυτή που έπεσαν οι τιμές οι πολίτες άρχισαν να παίρνουν πιο «ζεστά» τις μετακινήσεις τους και να απελευθερώνονται μετά από μια δύσκολη περίοδο κι όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κακαρέλης «να νιώθουν πιο αισιόδοξοι».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.