Παθος, πεισμα, μαχητικοτητα και θεαμα που «εκοβε την ανασα»

Στον πανελλήνιο αγώνα αγωνιστικής αναρρίχησης για νέους που φιλοξένησε η Κομοτηνή

Πάνω από 70 παιδιά και έφηβοι, από 11 ορειβατικούς συλλόγους της βόρειας αλλά και της κεντρικής Ελλάδας, έδωσαν το «παρών» το περασμένο Σάββατο στον 8ο Αγώνα Ανάπτυξης Νέων Αγωνιστικής Αναρρίχησης, που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος της Κομοτηνής στο γυμναστήριο του 1ου Λυκείου της πόλης. Το πάθος, το πείσμα και η περισσή μαχητικότητα, που επιστράτευσαν οι νεαροί αθλητές στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν στο υψηλότερο σημείο της πίστας αναρρίχησης, πρόσφερε έντονα συναισθήματα και θέαμα που πραγματικά «έκοβε την ανάσα» σε όσους τους παρακολουθούσαν. 

Δύο διακρίσεις στην Κομοτηνή και μία στην Προσοτσάνη για τον τοπικό Ορειβατικό Σύλλογο το σαββατοκύριακο

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, διακρίσεις πέτυχαν με τις επιδόσεις του δύο αθλήτριες από την Κομοτηνή, η Όλγα Εξακοΐδη που κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία «Προαγωνιστική Α’ Κορίτσια» και η Καλλιόπη Καραγιαννίδου, που κατετάγη επίσης 4η στην κατηγορία «Παγκορασίδες». Να σημειωθεί ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος της πόλης μας την επόμενη ημέρα, την Κυριακή, ταξίδεψε στην Προσοτσάνη της Δράμας, όπου έλαβε μέρος στον 18ο Αγώνα Boulder και πέτυχε μία ακόμα διάκριση με την Αλίκη Κασάπη στην κατηγορία «Προαγωνιστική Α’ Κορίτσια». 

11 σωματεία έδωσαν ραντεβού για αναρρίχηση στην Κομοτηνή

Μιλώντας στον «ΠτΘ» για τη διοργάνωση του Σαββάτου που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή, ο έφορος αναρρίχησης του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Τζώτζος, εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή σωματείων και αθλητών. Στον αγώνα έλαβαν μέρος με αθλητές τους συνολικά 11 σωματεία, από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σιάτιστα, την Αριδαία, τον Βόλο και την Αθήνα. «Έχοντας υπόψη ότι διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δυσκολεύεται να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των αθλητών, όπως έκανε στο παρελθόν, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήρθαν σύλλογοι και αθλητές από πολύ μακριά», σημείωσε.

Χρήστος Τζώτζος «Το άθλημα της αναρρίχησης βοηθάει τα παιδιά να γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα και να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους»

Περιγράφοντας το άθλημα της αναρρίχησης, διέκρινε μεταξύ άλλων ότι «βοηθάει τα παιδιά να γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα και να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους». «Δεν είναι ακριβό άθλημα», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για τα μικρά παιδιά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι παπούτσια». Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα επικίνδυνο άθλημα, εφόσον, όπως σε όλα τα αθλήματα, τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. «Οι κίνδυνοι στην αναρρίχηση χωρίζονται σε αντικειμενικούς και υποκειμενικούς», εξήγησε, για να επισημάνει ότι «στην πίστα αναρρίχησης, όπου κυρίως δραστηριοποιούνται τα παιδιά, οι αντικειμενικοί κίνδυνοι είναι ουσιαστικά μηδενικοί». «Δηλαδή, αν θα γίνει ατύχημα, θα οφείλεται κυρίως σε υποκειμενικό λάθος», συμπλήρωσε. «Αλλά και γι’ αυτό φροντίζουμε εμείς», τόνισε κλείνοντας αυτή την αναφορά του. 

«Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται, μας φέρνει στα όριά μας από άποψη διαθεσιμότητας θέσεων»

Τέλος, παρατήρησε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από νέα παιδιά για να ασχοληθούν με την αναρρίχηση. Τέτοιο μάλιστα που εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει ο Ορειβατικός Σύλλογος για την εκπαίδευσή τους. «Επειδή έχει ιδιαιτερότητες το άθλημα», σημείωσε, «δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή του, όπως συμβαίνει στα άλλα αθλήματα, τα πιο διαδεδομένα». «Οπότε υπάρχουν όρια στον αριθμό των παιδιών που μπορούμε να προπονήσουμε», προσέθεσε, για να επισημάνει χαρακτηριστικά ότι «το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται, μας φέρνει στα όριά μας από άποψη διαθεσιμότητας θέσεων». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.