ΠΑΣΟΚ: Νεο Ε.Γ. και ο Λαλιωτης Γραμματεας της ΚΕ

Με 147 ψήφους υπέρ, 32 λευκά και 3 άκυρα ο Κώστας Λαλιώτης εξελέγη -μοναδικός υποψήφιος- στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. «Όλοι μαζί χωρίς εσωστρέφεια, χαρακώματα και προσωπικές αντιπαραθέσεις, πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στην εντολή του Συνεδρίου, να προχωρήσουμε μπροστά για τη νέα νίκη», τόνισε ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Λαλιώτης μίλησε για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ με όρους επανίδρυσης και έθεσε το δίπολο προόδου-συντήρησης, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις και τα κόμματα που κινούνται στον ευρύτερο ιδεολογικό του χώρο.

Για το Εκτελεστικό Γραφείο καταμετρήθηκαν 181 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 179 ήταν έγκυρα, ένα λευκό και ένα άκυρο. Τις 11 θέσεις του ΕΓ καταλαμβάνουν κατά σειρά ψήφων οι: Βάσω Παπανδρέου (147 ψήφοι), Απόστολος Κακλαμάνης (119 ψήφοι), Ευάγγελος Βενιζέλος (110 ψήφοι), Δημήτρης Ρέππας (99 ψήφοι), Κώστας Σκανδαλίδης (98 ψήφοι), Μιχάλης Νεονάκης (97 ψήφοι), Γιώργος Παπανδρέου (95 ψήφοι), ΄Ακης Τσοχατζόπουλος (82 ψήφοι), Μιλένα Αποστολάκη (73 ψήφοι – για την οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από υφυπουργός Ανάπτυξης), Τόνια Αντωνίου (58 ψήφοι) και Χρήστος Παπουτσής (56 ψήφοι). Δεν εκλέγονται οι Θόδωρος Πάγκαλος (50 ψήφοι) και Ειρήνη Λαμπράκη (29 ψήφοι).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί, η «εσωκομματική αντιπολίτευση» «εκπροσωπήθηκε» από τρεις υποψήφιους (Α. Τσοχατζόπουλος, Τ. Αντωνίου και Χ. Παπουτσής), οι Θ. Πάγκαλος και Ειρ. Λαμπράκη κατέβηκαν εκτός των επίσημων «γραμμών», ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης φαίνεται να υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, ενώ σίγουρα δεν μετακινείται από το υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου. Την είδηση έδωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών έως τις 3 Νοεμβρίου και δηλώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στο υπουργείο.

48ωρο εξελίξεων

Εντός του τρέχοντος 48ώρου θα έχει διαμορφωθεί η νέα κυβερνητική ηγεσία με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί στις επόμενες εκλογές, εκτός και αν η …Ιστορία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη.

Ένα διήμερο κρίσιμο από κάθε άποψη, για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος αλλά και για την πορεία της χώρας. Η καθαρή εντολή που έλαβε ο Κ. Σημίτης από το 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τού παρέχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις επιλογές του και να διαμορφώσει την κυβέρνηση της επιθυμίας του. Ωστόσο, έχασε ένα πλεονέκτημα. Τώρα η ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεων δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί σε οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Πιο απλά, θα βρίσκεται ο ίδιος απέναντι στην κοινωνία.

Σ` αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση το όπλο του πρωθυπουργού θα είναι η κυβέρνησή του, η οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί την Τρίτη το απόγευμα. Ασφαλείς πληροφορίες επί του σχήματος στο οποίο καταλήγει ο κ. Σημίτης δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, πολλαπλασιάζονται τα σενάρια, εκφράζονται εκτιμήσεις επί τη βάσει παλαιότερων πληροφοριών και ταυτόχρονα βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι επιθυμίες στελεχών και τα σχέδια παραγόντων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παίζουν ή επιχειρούν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Παραμένει ο Γ. Παπανδρέου

Πάντως σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών έδωσε την είδηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ανακοινώνοντας το επίσημο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών μέχρι τις 3 Νοεμβρίου (το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου στην Ουγγαρία, το Μαρόκο, το Λουξεμβούργο και το Ιράν) υπογράμμισε «τώρα λοιπόν έχετε την πρώτη είδηση σε ό,τι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.