Πασχαλιδης: «Χειρονομια με συμβολικο και ουσιαστικο χαρακτηρα»

Παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης παρέδωσε 40 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις ανάγκες της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, κ. Άρη Παπαδόπουλο, του Νομάρχη Ροδόπης κ. Στέργιου Σταυρόπουλου, του Αντινομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, του Συντονιστή Μειονοτικής Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μαραγκού, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ κ. Χρύσας Μανωλιάς και των διευθυντών των σχολείων.

Αξιοσημείωτη ήταν η έντονη παρουσία και το ενδιαφέρον των διευθυντών των σχολείων, γεγονός, το οποίο υπογραμμίστηκε και κατά την διάρκεια των ομιλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας κατά την ομιλία του αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε τις συχνές επισκέψεις του κ. Γιώργου Πασχαλίδη στην περιοχή και ιδιαίτερα στην έδρα της Περιφέρειας.

Όσο για την παράδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρόκειται για ένα αίτημα των προέδρων των συλλόγων αποφοίτων ΕΠΑΘ προς τον κ. Γ.Πασχαλίδη, το οποίο υπεβλήθη στην συνάντησή τους στην Κομοτηνή στις 8 Ιουνίου 2001. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ικανοποιήσει το Υπουργείο και ο Υπουργός αυτήν την υπόσχεση που είχε δώσει στα δημοτικά σχολεία της μειονοτικής εκπαίδευσης και τους προέδρους των σχολείων για την παράδοση των σύγχρονων αυτών εργαλείων, των υπολογιστών», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η σχετική πρωτοβουλία «δείχνει την προσπάθεια αναβάθμισης της μειονοτικής εκπαίδευσης, τις προσπάθειες να δοθούν σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα Ελληνόπουλα της Ελλάδας και της Θράκης οι δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της κοινωνίας της πληροφορίας, η οποία γίνεται και πράξη».

«Ο χρόνος ήταν τόσο σύντομος και η υλοποίηση τόσο γρήγορη, συνήθως δεν είθισται στην ελληνική πολιτεία, τόσους λίγους χρόνους και ρυθμούς υλοποίησης», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος για να δώσει τον λόγο στον κ. Πασχαλίδη.

«Πριν από τρεις περίπου μήνες, τον Ιούνιο, είχαμε ένα γεύμα εργασίας με τα Δ.Σ. των συλλόγων των μειονοτικών σχολείων και συζητήσαμε μια σειρά θέματα που αφορούν την μειονοτική εκπαίδευση. Τα θυμάμαι όλα τα θέματα. Είχα την χαρά να συνεργαστώ με υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνους της Μειονοτικής Εκπαίδευσης. Υπήρξαν απαντήσεις για πολλά απ’ αυτά. Ανάμεσα σε όλα, ένα από τα ζητήματα που ετέθησαν με έμφαση, ήταν ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων. Τρεις μήνες μετά υλοποιούμε αυτή την δέσμευσή μας. Θεωρώ πως αυτή η χειρονομία έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης κατά την τελετή παράδοσης για την πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ, η οποία «εντάσσεται στο πλαίσιο της Κυβερνητικής προσπάθειας, όλα τα σχολεία της χώρας να συνδεθούν με το διαδίκτυο».

Ακολούθως ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι παρακολουθεί «με συστηματικό τρόπο την μειονοτική εκπαίδευση» από το 1966 που ήτανε στο Υπουργείο Παιδείας, αργότερα ως Υφυπουργός του Πρωθυπουργού καθώς συνόδευε τον Πρωθυπουργό και τις επισκέψεις του σε έργα υποδομής που αφορούν την μειονοτική εκπαίδευση. «Είχαμε την ευθύνη της θεσμοθέτησης του ποσοστού του 0,5% της εισαγωγής των μουσουλμάνων στα εθνικά πανεπιστήμια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης για την πρωτοβουλία που πήρανε με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθως ο Υπουργός αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις μέσα από το Β΄και Γ΄ Κ.Π.Σ. και τους ρυθμούς ένταξης των έργων για να σημειώσει «την εικόνα ανάπτυξης στην Θράκη που αποκτά σιγά – σιγά σταθερά χαρακτηριστικά».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή και η αφορμή της επίσκεψής του, ήταν το επόμενο θέμα που έθιξε ο κ. Πασχαλίδης. «Θα έλεγα ότι κάθε μέρα χτίζουμε την Εγνατία της ανάπτυξης από Ήπειρο μέχρι Θράκη», δήλωσε χαρακτηριστικά για «ένα έργο που ξεπερνά τα όρια της Κυβερνητικής θητείας, αλλά κάνει πράξη αυτό που πολλές φορές έχουμε εξαγγείλει για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Σταυρόπουλος μίλησε και αυτός με την σειρά του «για συνέπεια λόγων και έργων», γεγονός, το οποίο έχει άμεση ανταπόκριση από την κοινωνία, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την ειρηνική συνύπαρξη, συνεργασία και την προγραμματισμένη καθολική ανάπτυξη, αναφέρθηκε «στις σημαντικότατες προσπάθειες τόσο στο κτιριακό εξοπλισμό, όσο και στον λοιπό εξοπλισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό της μειονοτικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Σταυρόπουλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του θεώρησε δεδομένο ότι «τα προβλήματα θα υπάρχουν όσο η ζωή προχωράει. Εμείς θέλουμε ικανούς υπουργούς να μας βοηθάνε να το λύνουμε».

Μετέπειτα τον λόγο είχανε οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ν.Ξάνθης και Ροδόπης κ.κ. Νουρεντίν Κιγιτζή και Χασάν Χασάν αντίστοιχα, για να καλωσορίσουν τον Υπουργό και να τον ευχαριστήσουν για την πρωτοβουλία του, μιλώντας για την επικείμενη συνεργασία.

Όσο για τους 40 υπολογιστές για τα μειονοτικά σχολεία οι 27 προορίζονταν για το Ν.Ξάνθης και οι 13 για τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης. Συγκεκριμένα τα σχολεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Μεγάλου Δέριου, Αγριανής του Νομού Έβρου και τα σχολεία Αρίσβης, Δοκού, Αράτου, Αρριανών, Πάσου, Ιάσμου καθώς το 1ο Μειονοτικό, το 4ο Μειονοτικό Κομοτηνής μοιράστηκαν τους 13 υπολογιστές.

Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.