Παρουσιαζεται σημερα το βιβλιο των Γιωργου Χατζηκωνσταντινου και Ηρακλη Γωνιαδη

Το βιβλίο των Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου και Ηρακλή Γωνιάδη «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία Από την ίδρυση στη διοίκηση και την επιβίωση της νέας επιχείρησης» παρουσιάζεται σήμερα στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου στις 7:30 το απόγευμα.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Gutenberg και αναφέρεται στις σημαντικές μεταλλαγές και διαφοροποιήσεις που διέρχεται η κοινωνία μετά την κατάρρευση του διπολισμού στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 και στα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα που γνώρισε η ανθρωπότητα στην εποχή της νέας τάξης πραγμάτων. «Η επικράτηση του δόγματος μιας μορφής παγκοσμιοποίησης που υιοθετούσε τις παραδοχές και την αναπτυξιακή συνταγή μιας θεωρητικά ανταγωνιστικής αγοράς με παγκόσμια εμβέλεια και η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων οδήγησαν στην εγκαθίδρυση της πεποίθησης ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία αποτελούν τη βάση της δημιουργίας μιας νέας προοπτικής. Έκτοτε, η ανθρωπότητα βίωσε μια νέα πραγματικότητα με όλα τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που πλέον γνωρίζουμε. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομική πρωτοβουλία καλλιεργήθηκαν συστηματικά, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν αδιέξοδα και αντιφάσεις που βρίσκονται στη βάση μιας παρατηρούμενης ύφεσης που συχνά αγγίζει τα όρια της οικονομικής κρίσης. Για τους θιασώτες της κυρίαρχης ακόμη σήμερα αναπτυξιακής συνταγής, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με την εμμονή σε αυτήν και την προώθηση αλλαγών προς την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί. Για τους πολέμιους της κυρίαρχης οικονομικής άποψης, είναι η συνταγή που είναι λανθασμένη και απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δεν θα πάψουν να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς. Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να μελετήσει τις έννοιες αυτές. Επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της γνώσης και της τεχνολογίας, όπως επίσης τις νέες κατευθύνσεις του μάνατζμεντ και του μάρκετινγκ. Όλα, όμως, αυτά υπό το πρίσμα μιας κοινωνικά εκδηλούμενης απαίτησης. Της απαίτησης του σεβασμού του καινοτόμου επιχειρηματία που τιμά τον τίτλο του, το λειτούργημα της επιχειρηματικής δράσης και τον εαυτό του».

Οι συγγραφείς

Ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι γνωστός στην περιοχή μας τόσο εξαιτίας της επαγγελματικής του δραστηριότητας, είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και εξαιτίας της ενεργούς παρουσίας του στα δρώμενα της πόλης. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης. Υπηρετεί την ανώτατη εκπαίδευση για πολλά χρόνια, από τα οποία τα 20 δίδαξε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Το 1999 ίδρυσε στη Θράκη το Τμήμα Δ.Ο.Σ.Α του οποίου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ως το 2005. Εξάλλου, υπήρξε Αντιπρύτανης για την περίοδο 2003-5 και Πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. 2004-5. Υπήρξε, ακόμη, Τακτικό Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» και είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου υπήρξε επί μία δεκαετία Πρόεδρος της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του CEDIMES Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη». έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες ανά την υφήλιο. Το 2007 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Targoviste (Ρουμανία), και είναι το 10ο μέλος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων αυτού του Πανεπιστημίου. O Καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι κάτοχος κρατικού διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I-Panthιon-Sorbonne. Τέλος, υπήρξε Συγκλητικός και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα ως Επιστημονικός Διευθυντής, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα εκπόνησης του Master Plan του Νομού Ροδόπης.

Ο Ηρακλής Γωνιάδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών & Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και κατέχει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου τμήματος. Από το 2007 είναι Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι ομιλητές

Την εκδήλωση θα συντονίσει η διευθύντρια του «Παρατηρητή της Θράκης» Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας, Γραμματέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ο Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Θρακικά Εκκοκιστήρια» και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιϊας Μακεδονίας – Θράκης».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νέα Υόρκη (Μάστερ από το Queens College, Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης) και στο Μάντσεστερ (Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ). Πήρε υποτροφία από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας. Δίδαξε οικονομικά στο Μάντσεστερ (Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου UMIST, 1991-1994).

Είναι Τραπεζικό Στέλεχος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης.

Υπήρξε Πρόεδρος Επιτροπής: Απασχόληση Κίνδυνοι, Προκλήσεις, Προοπτικές και μέλος της Επιτροπής Κράτος-Αγορά και Παροχή Δημόσιων Αγαθών, ΙΣΤΑΜΕ.

Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, στον περιοδικό τύπο και σε εφημερίδες.

Είναι παντρεμένος με τη Ράνια Καραγεώργου από το 1990 και έχει ένα γιο 16 ετών, το Δημήτρη. Στις εκλογές του 2007 ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση και εξελέγη Βουλευτής.

Ο Σταμάτης Κουρούδης, γνωστός Κομοτηναίος επιχειρηματίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ και έχει Διδακτορικό από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Δυτ. Βερολίνου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 1988 με θέμα: «Πειράματα για τον μαθηματικό προσδιορισμό των θερμοδυναμικών φαινομένων και φαινομένων χημικής κινητικής κατά την συμπύκνωση τεχνικών διαλυμάτων σακχαρόζης»

Από το 1985-1988 υπήρξε επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Δυτ. Βερολίνου με αντικείμενο την διδασκαλία και την έρευνα, ενώ από το 1989 έως σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. Η Εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές και κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου.

Από το 1999 έως σήμερα είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της της οικογενειακής επιχείρησης ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΙΑ ΤΣΙΑΚΙΡΗ Α.Ε. Η Εταιρεία έχει τις παραγωγικές τις μονάδες στο Σουφλί Έβρου και καταστήματα σε όλη τη Θράκη και στην Αθήνα, από το 1996-2002 ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Α.Ε από το 2000-2008 ήταν μέλος του ΔΣ της τεχνολογικής Εταιρείας ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε. (Ινστιτούτο Κλωστοϋφαντουργίας). Η Εταιρεία είναι συμφερόντων του Δημοσίου και εποπτεύεται από την ΓΓΕΤ. Μιλά πολύ καλά τα γερμανικά και καλά τα αγγγλιά ενώ είναι Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΒΕ Ροδόπης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος είναι γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής της γνωστής «Ζυθοποιίας Μακεδονίας –Θράκης» που θεωρείται από τις πλέον ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η αναπτυξιακή δυναμικής της οφείλεται στο συνδυασμό του έμπειρου προσωπικού της με την συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού της.

Η πρωτοπόρος ιδέα της ίδρυσης ενός ελληνικού ζυθοποιείου ανήκει στον Δημήτρη Πολιτόπουλο και την οικογένειά του.

Οντας ο ίδιος ζυθοποιός, απόφοιτος του Siebel Institute of Technology Chigago, Illinois, αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά και βιομηχανικά την πατρίδα του μ’ ένα ζυθοποιείο, μια και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που δεν παρήγαν δική τους μπύρα.

Έτσι το Φεβρουάριο του 1998 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο στη Ροδόπη, όπου και κατά την παράδοση παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στους αρχαίους χρόνους, και γεννήθηκε η μπύρα “ΒΕΡΓΙΝΑ”.

Επιμέλεια Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.