Παρουσιαστηκε το «Σαμοθρακη Μυριαγαπημενη Ουρανοεσσα»

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Σαμοθράκη προκειμένου να μιλήσει για το βιβλίο «Σαμοθράκη Μυριαγαπημένη Ουρανόεσσα» του εβρίτη ζωγράφου Γιάννη Μητράκα, το οποίο έχει εκδοθεί από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και παρουσιάζει τον πλούτο του καλλιγράφου Γιάννη Μητράκα.

«Κουβαλάει μέσα του τη θρακιώτικη, την ελληνική παράδοση και την ελληνιστική παράδοση. Επί 15 χρόνια πάλευε να γράψει ένα βιβλίο για τη Σαμοθράκη που αποτελεί έναν ύμνο για το νησί. Το βιβλίο που αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι εκδόθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη μια έκθεση ζωγραφικής και παρουσιάστηκε το βιβλίο του και είχα την τιμή να είμαι ένας από τους παρουσιαστές» μετέφερε ο κ. Μηνόπουλος
ενώ εξήγησε ότι στη Σαμοθράκη η βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο, συντονιστής ήταν ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και συμμετείχε η καθηγήτρια Ιωάννα Μαλτέζου. «Απολαύσαμε όλοι το ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μητράκα παράλληλα με το εξαιρετικό βιβλίο του» είπε. Μιλώντας για την αποδοχή του βιβλίου του ζωγράφου, ο κ. Μηνόπουλος ανέφερε ότι ήταν πολύ μεγάλη και το βιβλίο πούλησε πολλά αντίτυπα. Τόνισε δε ότι η σπουδαιότητα του βιβλίου έγκειται στο ότι «το βιβλίο είναι χειρόγραφο, όλα τα γράμματα είναι ζωγραφισμένα. Όποιος λάβει το βιβλίο θα έχει ένα συλλεκτικό κομμάτι» πρόσθεσε.

Ιστορία Θράκης και…οικολογικό μήνυμα

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης θέλησε να τονίσει ότι δίνουν έμφαση στο να στηρίζουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό στους δυο νομούς και μάλιστα όταν πήγε στη Σαμοθράκη ήταν φορτωμένος με δώρα. «Μέσα σε μια πάνινη τσάντα της υπερνομαρχίας θέλησα να περάσω το μήνυμα ότι καταργούμε το πλαστικό και το νάιλον κι ότι πρόκειται για μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων. Τους έδειξα ταυτόχρονα ένα cd που έχουμε κάνει σαν υπερνομαρχία, το οποίο αφορά το βιβλίο του Αχιλλέα Σαμοθράκη «Γεωγραφικό και ιστορικό λεξικό της Θράκης». Αφορά όλη τη Θράκη, τη Βόρεια και τη Δυτική, ό,τι φέρεται σαν τοπωνύμιο και σαν ιστορικό πρόσωπο υπάρχει μέσα στο βιβλίο, πολύ καλά τεκμηριωμένο από πλευράς βιβλιογραφίας.

Το βιβλίο είναι πολύ μεγάλο, η επανέκδοσή του ήταν δύσκολη κι αποφασίσαμε να πάρουμε τα πνευματικά δικαιώματα από το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – όπου πρόεδρος είναι ο Γιάννης Μητράκας – και κάναμε 15.000 cd τα οποία διανέμουμε στον κόσμο. Όποιος αναζητά κάτι για τη Θράκη μπορεί να προστρέξει στο λεξικό και να το βρει» εξήγησε.

Ο κ. Μηνόπουλος,
στο περιθώριο της βιβλιοπαρουσίασης στη Σαμοθράκη, μέσα από την πάνινη τσάντα έβγαλε κι ένα πάνινο τζόκερ καπέλο το οποίο ετοίμασε η υπερνομαρχία για τις γιορτές του Άρδα. «Όλη η Θράκη πανηγυρίζει για τις γιορτές του Άρδα, γι’ αυτό και στο μεγάλο αυτό φεστιβάλ που συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο, νεολαία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την Τουρκία, τους στηρίζουμε. Ετοιμάσαμε τα καπελάκια για όσους συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και τα οποία καπελάκια τα μοιράσαμε και στη Σαμοθράκη.

Είναι φθηνά πράγματα που έχουν συμβολισμό κι αν περάσουν στα νέα άτομα μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν ολόκληρες γενιές»
εξήγησε για να δώσει το μήνυμα της υπερνομαρχίας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.