Παρουσιαστηκε το προγραμμα των «Ελευθεριων»
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ελευθέρια Θράκης 2007» παρουσίασαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, η αντιδήμαρχος Μάγδα Γιαμουστάρη και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Ελπινίκη Μουστάκα.
Από 4 έως 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων», οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορους τομείς, όπως εικαστικά, χορό, μουσική, θέατρο, ποίηση, ενώ απευθύνονται σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Φέτος η διάρκεια των εκδηλώσεων έχει περιοριστεί με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής, ενώ μερικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στα χωριά που ανήκουν στο Δήμο.
Σκοπός του Δήμου Κομοτηνής είναι η διεύρυνση της πολιτιστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη. Ως κομβικό σημείο χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς, τις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων», ενώ ανέτρεξε στην απόφαση της δημοτικής αρχής να μειώσει το χρόνο της διάρκειας των εκδηλώσεων αυτών περίπου σε 10 μέρες. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «υπήρχε μια κόπωση της παρακολούθησης όλων των εκδηλώσεων που ήταν απλωμένες περίπου σε 23 μέρες, με αποτέλεσμα ορισμένες εκδηλώσεις μετά από πολλούς κόπους να μην έχουν την ανάλογη παρακολούθηση. Άρα, αποφασίσαμε να μειώσουμε το χρόνο, αλλά προσπαθήσαμε να μη μειώσουμε την ποιότητα». Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους χορηγούς που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, τον ΟΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στον εορτασμό των «Ελευθερίων» παρουσίασε στη συνέχεια η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Ελπινίκη Μουστάκα. Βασικό μέλημα και στόχος του κύκλου εκδηλώσεων «Ελευθέρια Θράκης 2007» είναι να καλύψει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα προτιμήσεων και να προσφέρει πλήθος επιλογών στο κοινό. «Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών με απήχηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έτσι, στο αναλυτικό πρόγραμμα και στη συνοπτική του εκδοχή επιχειρήθηκε να συμπεριληφθούν εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν τα παιδιά και τους γονείς, τη νέα και την παλιότερη γενιά και γενικά τους ανθρώπους κάθε ηλικίας».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προβολή, τιμώντας τους δημιουργούς και στοχεύοντας στην αποτελεσματική ενημέρωση των κατοίκων της Κομοτηνής και όχι μόνο. Έτσι, αποστάλθηκαν αναλυτικά προγράμματα και προσκλήσεις σε όλους τους δημάρχους και προέδρους των ΔΕΠΑ της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης, με mail θα σταλεί σε όλες τις εφημερίδες και ΜΜΕ όλων των πόλεων της ΑΜ-Θ, ούτως ώστε οι κάτοικοι να ενημερωθούν για τις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων».
Εντός της εβδομάδας θα αναρτηθούν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής γιγαντοαφίσες που θα αποτυπώνουν ολόκληρο το πρόγραμμα ανά μορφή τέχνης και τομέα πολιτισμού, ώστε «ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να βρίσκει εύκολα και γρήγορα τα στοιχεία της εκδήλωσης που τον ενδιαφέρει». Επίσης, γιγαντοαφίσες που θα προβάλλουν κάθε εκδήλωση ξεχωριστά με αναλυτική περιγραφή, θα τοποθετηθούν περιμετρικά και στα κεντρικά σημεία της πόλης.
Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, η φετινή διοργάνωση των «Ελευθερίων» αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαρκούς πολιτιστικής δράσης καθ’ όλη διάρκεια του χρόνου.
Εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο, ποίηση είναι μεταξύ άλλων οι μορφές τέχνης που θα πλαισιώσουν τον κύκλο των «Ελευθερίων».
Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ιστορική αναδρομή από το 1913 μέχρι σήμερα», από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Γαρυφάλλου, έκθεση ζωγραφικής εικαστικών καλλιτεχνών της Θράκης, έκθεση ζωγραφικής δημιουργών της Μειονότητας είναι οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον τομέα εικαστικών του προγράμματος των «Ελευθερίων».
Παρουσίαση θεατρικών συγγραμμάτων των Εκδόσεων «ΣΟΚΟΛΗ-ΚΟΥΛΕΔΑΚΗ» με συμμετοχή ηθοποιών και εισήγηση κάθε συγγραφέα για το έργο του, μεταξύ των οποίων είναι «Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε», «Μπαμπά… μην ξαναπεθαίνεις Παρασκευή», «Καλιφόρνια Ντρίμιν», θεατρική παράσταση του έργου «Ο ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ», του Γρηγόριου Ξενόπουλου, από τη Θεατρική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, ημερίδα με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση-Θεωρία και εφαρμογές», παράσταση-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα, Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη κι άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει ο τομέας του θεάτρου.
Όσο για τον τομέα του χορού, το κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βραδιές ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων συλλόγων, ομίλων και φορέων.
Επίσης, θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις ξένων συγκροτημάτων. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 13 Μαΐου θα λάβουν χώρα μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο γήπεδο του Κάλχα από συγκρότημα της Τουρκίας, στην Πλατεία Γρατινής από συγκρότημα της Σερβίας και τέλος, στην πλατεία Παραδημής από συγκρότημα της Ουγγαρίας. «Φροντίσαμε να προσφέρουμε από μια παράσταση και στα χωριά που ανήκουν στο Δήμο μας».
Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναυλία του καλλιτεχνικού ομίλου «Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης», στην οποία θα συμμετέχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Κομοτηνής, ερμηνεύοντας τα πέντε τελευταία τραγούδια. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, θα γίνει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η Ευρώπη χορεύει. Χοροί από χώρες της Ευρώπης» γιορτάζοντας τα 50 χρόνια της Ευρώπης.
Επίσης, θα παρουσιαστούν χορωδιακές συναυλίες, στις οποίες συμμετέχουν οι χορωδίες όλου του νομού Ροδόπης, μεταξύ των οποίων αυτές του Κοσμίου, του Αγίου Γεωργίου, του ΚΑΠΗ, του Θρακικού Ωδείου, του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και της χορωδίας Τρίπολης.
Το πρόγραμμα των «Ελευθερίων» περιλαμβάνει και αφιερώματα, όπως η μουσικοποιητική βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Λευτέρη Παπαδόπουλου, παρουσία του ιδίου του στιχουργού. Επίσης, θα γίνει συναυλία αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη. Η μουσική παράσταση «2.500 χρόνια ελληνική μουσική από τον Όμηρο μέχρι σήμερα» από τον Λάκη Χαλκιά, συνοδεία της Παιδικής και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Κομοτηνής. Όσοι θέλουν να ακούσουν σύγχρονη μουσική, μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Παύλου Παυλίδη, ιδρυτή του συγκροτήματος «Ξύλινα Σπαθιά» και τη συναυλία του Μανώλη Μητσιά.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των «Ελευθερίων» περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις περιβαλλοντολογικού-οικολογικού χαρακτήρα όπου θα παρουσιαστούν αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής). Επίσης, θα γίνουν εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθησίας, όπως η Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, αλλά εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
Η εναρκτήρια εκδήλωση των «Ελευθερίων» θα λάβει χώρα την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 20:30 στο Αμφιθέατρο Παλιάς Νομικής Σχολής, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία του Θανάση Γκαϊφύλλια με τίτλο «Η ιστορία της Κομοτηνής με νότες».
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη περιορίστηκε στο να μεταφέρει τη διάθεση που έχει η Δημοτική Αρχή να προσφέρει ό,τι καλύτερο στον πολίτη. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εμείς ως νέα δημοτική ομάδα κάθε μέρα φροντίζουμε για ό,τι καλύτερο και έχουμε διάθεση να προσφέρουμε».
Ο κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στο νομό Ροδόπης, η οποία είναι και φέτος χορηγός των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων», είπε μεταξύ άλλων:
«Η Τράπεζά μας ανταποδίδει με πράξεις την αγάπη που εισπράττει και την εμπιστοσύνη από την περιοχή μας. Έχουμε παραχωρήσει δωρεάν τις εγκαταστάσεις στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο όπου κάθε χρόνο γίνονται οι εκθέσεις, τις εγκαταστάσεις της πρώην Μεταλλουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για ανάγκες διδασκαλίας των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ. Όλα αυτά είναι δείγματα της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς για την περιοχή μας», ενώ απευθυνόμενος στο Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΠΑΚ ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις.
Ο Βασίλης Αλμανίδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΟΤΕ στο νομό μας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΟΤΕ «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», στα πλαίσια του οποίου επιχορηγεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο. «Έτσι, φέτος όπως και πέρσι είμαστε χορηγοί στα «Ελευθέρια» γιατί είναι μια διοργάνωση με πυκνό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη της Κομοτηνής».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
