Παρουσιαστηκε η πρωτη φαση του Αστικου Παρατηρητηριου Κομοτηνης

«Η Κομοτηνή στον 21ο αιώνα: Παρακολουθώντας το σήμερα – Σχεδιάζοντας το αύριο» ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε χθες από την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής, με στόχο την παρουσίαση του Αστικού Παρατηρητηρίου Κομοτηνής, αλλά και την επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων της Κομοτηνής προκειμένου να ξεκινήσει η συγκέντρωση των πρώτων στατιστικών στοιχείων και των δεικτών που αφορούν την πόλη της Κομοτηνής.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε μεταξύ άλλων η παρουσίαση του αντίστοιχου Παρατηρητηρίου, αλλά και των πρακτικών και των εφαρμογών – που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο Πειραιά – από τους εκπροσώπους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την πρόεδρο της Δ.Ε.Α.ΚΟ. Φελίνα Καζάκου. Ταυτόχρονα, οι παραβρισκόμενοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια πρακτική εφαρμογή του παρατηρητηρίου που έχει δημιουργηθεί από την Εγνατία Α.Ε. Επίσης, έγινε η παρουσίαση της πρώτης φάσης του αστικού παρατηρητηρίου Κομοτηνής.

Σκοπός του προτεινόμενου παρατηρητηρίου είναι η παραγωγή όσο το δυνατόν πληρέστερης και επιστημονικά τεκμηριωμένης εικόνας επιλεγμένων μεγεθών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην περιοχή παρέμβασης αλλά και ευρύτερα.«Υπάρχουν στοιχεία, δεδομένα και στατιστικά διάσπαρτα στα χέρια των φορέων της πόλης, τα οποία δεν έχουν συγκεντρωθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ. Σκοπός του παρατηρητηρίου είναι να συγκεντρώσουμε αυτά τα στοιχεία, να τα αξιολογήσουμε και κυρίως να τα χαρτογραφήσουμε», είπε η κ. Καζάκου ενώ αναφέρθηκε στην δημιουργία του παρατηρητηρίου στο Δήμο Πειραιά, τονίζοντας ότι κατά την παρουσίασή του υπήρχε μια άψογη χαρτογράφηση πολλών δεικτών που «αφορούσαν την πολεοδομία, την ανεργία, την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμιακών ομάδων όσον αφορά το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης».

Η πρώτη ενέργεια-υποέργο που θα υλοποιηθεί θα περιλαμβάνει την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Παρατηρητηρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει μια αποτίμηση της διεθνούς εμπειρίας από αντίστοιχα Παρατηρητήρια, καθώς και των σχετικών δράσεων σε εθνικό επίπεδο, τους δείκτες που θα εξετάζονται στα πλαίσια της λειτουργίας του, καθώς και την θεματική τους κατηγοριοποίηση. Επίσης, θα περιγράφει τις βάσεις δεδομένων που θα πρέπει να δημιουργηθούν, τις πηγές κτήσης τω στοιχείων και πληροφοριών, τον κατάλογο των αυτοτελών μελετών που θα πραγματοποιηθούν και τις προδιαγραφές υλοποίησής τους, τα προϊόντα και τα παραδοτέα από την ανάπτυξη τω δραστηριοτήτων του, τους αποδέκτες των αποτελεσμάτων του, τον προγραμματισμό και το κόστος λειτουργίας του για μια πενταετία, τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τους δυνάμει ενδιαφερόμενους χρήστες των αποτελεσμάτων του και τις ενέργειες δικτύωσης. «Εμείς θα συγκεντρώσουμε κάποια στοιχεία. Ξεκινάμε και υλοποιούμε την πρώτη φάση του προγράμματος. Πολύ σύντομα θα διαθέσουμε στοιχεία αυτών και στους φορείς, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί».

Το Παρατηρητήριο
θα υλοποιηθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ενεργού εμπλοκής φορέων της πόλης, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κομοτηνής, το Εργατικό Κέντρο, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Ροδόπης, διάφορων συλλόγων κατοίκων, κ.α. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των φορέων δεν είναι η αναμενόμενη, όπως ανέφερε η κ. Καζάκου, καθώς «περιμέναμε να είχαμε περισσότερους εκπροσώπους, γιατί η εμπλοκή των φορέων και η συμμετοχή τους στη δημιουργία του παρατηρητηρίου είναι πολύ σημαντική». Να σημειωθεί ότι η παρουσία και ενεργός συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων φορέων και ειδικώς αυτών που συναποτελούν τον Τοπικό Φορέα Παρακολούθησης του προγράμματος (σχήμα εταιρικότητας URBAN II) αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή λειτουργία και καταξίωση μιας τέτοιας δομής.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, αναφερόμενος στην εν λόγω ημερίδα, υπογράμμισε ότι σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, «μέσα από την οποία θα μπορέσουμε σαν δήμος να έχουμε τα στοιχεία της καταγραφής για τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.