Παρουσιαστηκαν τα αποτελεσματα προγραμματος DIONI II

Ενημέρωση του κοινού και των γυναικών από τους 39 συλλόγους της περιοχής για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος DIONI II προκειμένου οι ενδιαφερόμενες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Γυναικείοι Συνεταιρισμοί. Η εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος DIONI II και από το Εθνικό Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία» που έλαβε χώρα στις Σάπες.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ένωση Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης, εταίρο στο πρόγραμμα DIONI II όπου οι γυναίκες ενημερώθηκαν ευρύτερα για το πώς πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι ίδιες προκειμένου να αναπτύξουν κατά προτεραιότητα συλλογικές επιχειρήσεις ή ατομικές.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα, τα οποία έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια αλλά και οι φορείς που στάθηκαν κοντά μας από την αρχή έως και σήμερα. Επίσης, υπάρχουν σύλλογοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να δραστηριοποιούνται και ετοιμάζονται για δημιουργία συνεταιρισμών», μετέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης Χρύσα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι «δίνουμε περισσότερο βάρος στους συνεταιρισμούς ώστε η γυναίκα να αρχίζει να ξεκολλάει από τις στενές τις δραστηριότητες εντός απλού συλλόγου. Πιστεύουμε ότι δώσαμε κάτι καλό για τον τόπο, δώσαμε κάτι καλό για τη γυναίκα και μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός δίνει φως. Το φως έρχεται μέσα από τη δραστηριότητα, έρχεται μέσα από τη δράση, έρχεται μέσα από την κίνηση».

«Το πρόγραμμα DIONI II και το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία-Κ.Π. EQUAL. Δραστηριότητες, καλές πρακτικές, προβλήματα, προοπτικές» είναι το θέμα που ανέπτυξε κατά την ημερίδα που έλαβε χώρα στις Σάπες η Δώρα Ντούλια, οικονομολόγος, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (εταίρος στην ΑΣ DIONI II) και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Α.Σ. DIONI II. «Το πρόγραμμα εντάσσεται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ο οποίος είναι μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και απαρτίζεται από συλλογικές επιχειρήσεις που είναι προς όφελος των συμμετεχόντων γυναικών. Εμείς δημιουργούμε όλους τους μηχανισμούς που είναι προς όφελος των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας και ήδη έχουμε δημιουργήσει αρκετούς απ’ αυτούς».

Το πρόγραμμα DIONI II υλοποιείται σε πέντε περιφέρειες σ’ όλη την Ελλάδα από 24 φορείς και έχει σαν σκοπό την δημιουργία ωφέλιμων για τις γυναίκες μηχανισμών και εργαλείων για να κάνουν συλλογικές ή ατομικές επιχειρήσεις με κυρίαρχη επικέντρωση στις γυναίκες της υπαίθρου και στις άνεργες γυναίκες από περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο ποσοστό ανεργίας, όπως είναι η Ήπειρος, η Κεφαλονιά και τα Επτάνησα, η Θεσσαλία, η Δυτική Αττική, ο Έβρος και η Ανατολική Μακεδονία. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα DIONI II έχει γίνει σ’ αυτές τις περιοχές με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα για τις άνεργες γυναίκες που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις ή να βρουν μια μισθωτή δουλειά.

Αναφερόμενη στην κοινωνική οικονομία και συγκεκριμένα στα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει αυτός ο τομέας στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν προχωράει λόγω προβλημάτων νομοθεσίας και θεσμικού πλαισίου, η κ. Ντούλια σχολίασε αρνητικά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας το τι γίνεται στην Ευρώπη και δυστυχώς δεν γίνεται στην Ελλάδα όπου έχουμε πρόβλημα νομοθεσίας, θεσμικού πλαισίου. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί σ’ όλη την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα από τις γυναίκες, αλλά και από άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που αντιμετωπίζουν αποκλεισμό, ώστε να βρεθεί μια λύση για εξεύρεση απασχόλησης στις γυναίκες, μέσω κάποιων σοβαρών τομέων που είναι σε θέση να αναλάβουν αυτό το θέμα.

«Στην Κομοτηνή σήμερα γίνεται μια ενημέρωση του κοινού και των γυναικών για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος προκειμένου οι ενδιαφερόμενες χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα. Συνεργάτες μας στον Έβρο και στην Κομοτηνή ήταν η Ένωση Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης με την εκπρόσωπο κ. Παπαδοπούλου και το ειδικό στέλεχος που καταρτίσθηκε κ. Ζερβουλάκη, η οποία είναι Σύμβουλος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για να βοηθάει τις γυναίκες. Επιπλέον, έχουμε συνεργάτη τον συνεταιρισμό «Η Γαία», ο οποίος ήταν ένας απ’ τους εταίρους που με ευθύνη και με τους άλλους 24 απ’ όλη την Ελλάδα κάναμε στην Αλεξανδρούπολη το Κέντρο Προβολής-Υποστήριξης και Δικτύωσης Γυναικείων Επιχειρήσεων «TRADE HOUSE DIONI II», στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν μια επιχείρηση ή οι ήδη επιχειρηματίες γυναίκες, οι οποίες θέλουν να βρουν καινούριες αγορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του εντάσσονται στην Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL 2000-2005 που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους απ’ το Υπουργείο Απασχόλησης και κοινοτικούς πόρους απ’ το Κοινοτικό Ταμείο. «Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πέντε χρόνια και τώρα πρέπει κανένας να επωφεληθεί απ’ αυτό γιατί δεν έγινε μόνο για αυτούς που συμμετείχαν αλλά κυρίως για το ευρύτερο κοινό», είπε η κ. Ντούλια.

Στην ίδρυση και τη λειτουργία μιας συνεταιριστικής επιχείρησης, δηλαδή πώς ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός, αναφέρθηκε η Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία», (εταίρος στην ΑΣ DIONI II), οικονομολόγος. Εδώ και 7 χρόνια δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός «Η Γαία», ο οποίος ως επιχείρηση έχει εμπειρίες, τις οποίες μετέφερε στις γυναίκες των 39 συλλόγων που παρακολούθησαν την ημερίδα η κ. Φραγκούδη, μαζί με κάποια λάθη και παραλείψεις ώστε να μην τις επαναλάβουν οι ίδιες αλλά και για να τους εμψυχώσει στο ξεκίνημά τους.

«Σε μια συλλογική επιχείρηση όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι αποφασισμένες σ’ αυτό που ξεκινάνε, να έχουν ένα κοινό όραμα, δηλαδή μια ομάδα σφιχτή, η οποία θα πιστεύει σ’ αυτό που ξεκινάει να κάνει», είναι η «χρυσή» συμβουλή που έδωσε στις γυναίκες, ενώ τόνισε ότι «οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην πορεία θα είναι αρκετές, χρειάζεται επιμονή στο σκοπό που ξεκινάνε και όλα τ’ άλλα θα έρχονται».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.