Παρουσιαστηκαν δυο παιδικα βιβλια και δυο μυθιστορηματα

Τα έργα της συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη παρουσιάστηκαν με επιτυχία στο κοινό της Κομοτηνής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «Ελευθερίων 2009». Πρόκειται για δύο παιδικά βιβλία με τίτλους «Το καλοκαίρι κοιμάται στο πατάρι μας» και «Το αστερόσπιτο», αλλά και δύο μυθιστορήματα με τίτλους «Δούρειος Άνεμος» και «Οδός Αθώων. Θάλαμος 17».

Από το 1994 η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γράφει βιβλία για μεγάλους και παιδιά, από ανάγκη να εξομολογηθεί στον εαυτό της ορισμένα πράγματα, μέσα από μια προσπάθεια για αναζήτηση ή εξερεύνηση. Ωστόσο, δεν είχε προχωρήσει στην έκδοσή τους. Σήμερα το συγγραφικό έργο της κ. Μητσιάλη συνεχίζεται με νέες εκδόσεις. Έτσι, το Σάββατο που μας πέρασε εκδόθηκε ακόμη ένα παιδικό βιβλίο της συγγραφέως από τις εκδόσεις Πατάκη. Να σημειωθεί ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα αναμένεται η έκδοση κι άλλων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας της συγγραφέως.

Παιδική λογοτεχνία:

«Το καλοκαίρι κοιμάται

στο πατάρι μας»

και «Το αστερόσπιτο»

Με ξεχωριστό τρόπο, σε μια προσπάθεια βιωματικής προσέγγισης του παιδικού κοινού στην ανάγνωση παιδικού βιβλίου, έγινε η παρουσίαση των δύο βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας της συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη από την ίδια την συγγραφέα, μέσα από μια συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων, του Συλλόγου Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης, μαζί με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της γύρω περιοχής, η συγγραφέας κ. Μητσιάλη αφηγήθηκε την ιστορία των δύο αυτών βιβλίων της μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

«Το αστερόσπιτο» είναι το πιο πρόσφατο λογοτεχνικό βιβλίο της Α. Μητσιάλη. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μιλάει για τα παιδιά μιας μακρινής πολιτείας, την οποία κατέστρεψαν μεγαλόσωμοι αρματωμένοι άνθρωποι ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά, την οποία οι μεγάλοι την έλεγαν «πόλεμο». Τα παιδιά αυτά αποφασίζουν να φύγουν για να βρουν μια καινούρια πατρίδα.

Το βιβλίο αυτό αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά -όπως εξήγησε η συγγραφέας- για να αισθανθούν την καινούρια πολιτεία πατρίδα τους, αλλά και να μετατρέψουν σε σπίτι το ψηλό γκρίζο κτίριο που τους βάζουν να μείνουν. «Είναι η προσπάθεια των παιδιών να επικοινωνήσουν με τους καινούριους ανθρώπους, να τους διηγηθούν την ιστορία τους, γιατί μόνο όταν επικοινωνούν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και να γίνουν φίλοι. Έτσι, τα αστέρια καλούνται να παίξουν καταλυτικό ρόλο».

Στο «Το καλοκαίρι κοιμάται στο πατάρι μας» μαθαίνουμε για μια ιστορία μιας μικρής κοπέλας, η οποία επιστρέφει τον Σεπτέμβριο σπίτι από διακοπές στο νησί της γιαγιάς και του παππού και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην πόλη. Στην ουσία βλέπει ένα όνειρο, μέσα απ’ το οποίο καταλαγιάζει η νοσταλγία της και αποφασίζει ότι τελικά μπορεί να ζήσει έναν όμορφο χειμώνα και να περιμένει το επόμενο καλοκαίρι για να συναντήσει τους φίλους της και το νησί που αγαπάει.

Μυθιστορήματα:

«Δούρειος Άνεμος» και «Οδός Αθώων.

Θάλαμος 17»

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν δύο μυθιστορήματα της κ. Μητσιάλη με τίτλους «Δούρειος Άνεμος» και «Οδός Αθώων. Θάλαμος 17». Η παρουσίαση έγινε από τον Γιώργο Χαραλαμπίδη, ενώ αποσπάσματα από τα βιβλία διάβασε η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου.

Το «Οδός Αθώων. Θάλαμος 17» είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο εξελίσσεται με φόντο τη σχολική πραγματικότητα και διαδραματίζεται σ’ ένα ελληνικό σχολείο με τους έφηβους μαθητές, υποψήφιους για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφορά επίσης και το εκπαιδευτικό σύστημα, την πραγματικότητα και τα αδιέξοδά του, αλλά και την καθημερινή ζωή των ενήλικων ανθρώπων. «Θίγει το ζήτημα της ευθύνης και της συνέπειας ανάμεσα στα λόγια και στα έργα, των δυσκολιών που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους, κυρίως, οι ερωτικές. Επίσης, έχει να κάνει με την προσπάθεια των ανθρώπων να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν δύναμη να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ολοκληρώσουν τη ζωή τους. Είναι μια πορεία αναζήτησης του εαυτού, μια πορεία αυτογνωσίας που αποτελούν τα βασικά ζητήματα της ζωής».

Το «Δούρειος Άνεμος» είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο ο αναγνώστης συναντά τέσσερις γυναίκες -περίπου στην ίδια ηλικιακά δεκαετία της ζωής τους- στο αποκορύφωμα ενός γεγονότος της προσωπικής τους ζωής. Πρόκειται για ένα από τα δύσκολα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι προβληματισμοί, οι αγωνίες, οι ανησυχίες. «Στο βιβλίο αυτό συναντάμε την κάθε μια από τις γυναίκες αυτές να μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο και σε χρόνο ενεστώτα, ενώ εξομολογούνται μέσα από την αφήγηση. Θα μπορούσε να ήταν και θεατρικός ή κινηματογραφικός μονόλογος γιατί στην ουσία τις παρακολουθούμε μέσα στην καθημερινή τους ζωή να γυρνάνε μέσα στην πόλη, να σχετίζονται με τη δουλειά τους, με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται, αλλά μέσα σε μια εσωτερική κατάδυση όπου βγάζουν στην επιφάνεια όλα αυτά».

Οι γυναίκες αυτές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως, συναντιούνται σ’ ένα καφέ της Θεσσαλονίκης και παρατηρούν η μία την άλλη, κατασκευάζοντας, καθώς φανταζόντουσαν τα γούστα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους.

Ανάγκη για εξομολόγηση

…η συγγραφή βιβλίων

Από το 1994 η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γράφει βιβλία για μεγάλους και παιδιά, από ανάγκη να εξομολογηθεί στον εαυτό της ορισμένα πράγματα, όπως επεσήμανε η ίδια, μέσα από μια προσπάθεια για αναζήτηση ή εξερεύνηση. Η αφήγηση αυτή αποτέλεσε θεμέλιο για την απαρχή της συγγραφικής της δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το πρώτο της βιβλίο, μια νουβέλα με τίτλο «Θα σε μάθω να πετάς».

Για την κ. Μητσιάλη η συγγραφή βιβλίων είναι ένας τρόπος έκφρασης που βοηθά να αναζητήσει κανείς τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του, τους ανθρώπους, το νόημα της ζωής. «Είναι μια βαθιά ανάγκη, στην οποία αποτυπώνεις ίσως σκέψεις και συναισθήματα που δεν μπορείς εύκολα να τις μοιραστείς με άλλους ανθρώπους μέσα στην καθημερινότητα ή μέσα στη δουλειά σου. Είναι ένας κόσμος φανταστικός που λειτουργεί παράλληλα με τον πραγματικό».

Νέες εκδόσεις της συγγραφέως

Το συγγραφικό έργο της κ. Μητσιάλη συνεχίζεται με νέες εκδόσεις. Έτσι, το Σάββατο που μας πέρασε εκδόθηκε ακόμη ένα παιδικό βιβλίο της συγγραφέως από τις εκδόσεις Πατάκη. Να σημειωθεί ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα αναμένεται η έκδοση κι άλλων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας της κ. Μητσιάλη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η συγγραφέας έγραφε βιβλία χωρίς να τα εκδίδει. «Τώρα ξεκινάω μια μεγάλη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Πατάκη για αρκετά παιδικά βιβλία, τα οποία θα εκδίδονται από δω και πέρα».

Επίσης, ετοιμάζεται και ένα καινούριο μυθιστόρημα της συγγραφέως με τίτλο «Τα ξύλινα βαγόνια». Σύμφωνα με την κ. Μητσιάλη, πρόκειται για ένα ταξίδι, μια μεγάλη ερωτική ιστορία, μια πορεία ανακάλυψης του εαυτού.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.