Παρουσιαση του συνδυασμου «Προγραμμα – Πραξη – Προοδος»

Τη σύνθεση και το πρόγραμμα του συνδυασμού «Πρόγραμμα – Πράξη – Πρόοδος», του οποίου θα ηγηθεί στις εκλογές της 8ης και 9ης Ιουνίου 2006 για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, παρουσίασε προχθές στο ξενοδοχείο «Φιλία» ο επικεφαλής του συνδυασμού Παναγιώτης Ζωγραφόπουλος.

Πριν προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση της σύνθεσης και των θέσεων του συνδυασμού του, ο Παναγιώτης Ζωγραφόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρόγραμμα – Πράξη – Πρόοδος» παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού, οι οποίες έχουν ως εξής:

• Οργάνωση – Διοίκηση Επιμελητηρίου

1. Λειτουργία με βάση τις ανάγκες των μελών και της αγοράς (π.χ. διερεύνηση συνεργασιών με άλλες περιοχές)

2. Ορθολογική και διαφανής διαχείριση με μείωση των περιττών εξόδων λειτουργίας, μετακινήσεων και παραστάσεως.

3. Αύξηση της ταχύτητας και ποιότητας υπηρεσιών προς τα μέλη.

4. Δημόσιος ετήσιος απολογισμός έργου και δημοσίευση του οικονομικού απολογισμού.

5. Ενεργή συμμετοχή των μελών μας, με ψηφοφορίες μέσω του διαδικτύου για τα σημαντικότερα θέματα.

• Βελτίωση των Υπηρεσιών προς τα μέλη

1. Άμεση και συνεχής ενημέρωση κατά Τμήμα ή παραγωγική δραστηριότητα, με οργάνωση σεμιναρίων, αποστολή έντυπου υλικού κλπ.

2. Οργανωμένη συμμετοχή σε γενικές και κλαδικές εκθέσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις, χωρίς αποκλεισμούς μελών.

3. Πληροφόρηση σε όλα τα μέλη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με SMS, μέσω του διαδικτύου, κλπ.

4. Έγκαιρη πληροφόρηση για τις επιχειρηματικές αποστολές.

5. Οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων όχι μόνο στην Κομοτηνή, αλλά και στους περιφερειακούς Δήμους.

6. Βελτίωση λειτουργίας του γραφείου Σαπών.

• Διεκδίκηση από το Κράτος

1. Υποβολή μελετών για την ανάπτυξη, κατά Τμήμα και επαγγελματικό κλάδο.

2. Στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόταση νομοθετικών και άλλων μέτρων (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα για επιχειρήσεις σε φθίνουσες ή ιδιάζουσες περιοχές).

3. Ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. Δημοτικοί Φόροι, Λαϊκές Αγορές, μόνιμος εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων, κλπ.)

• Προστασία των συμφερόντων των μελών

1. Προσεκτική παρακολούθηση της ίδρυσης και λειτουργίας πολυκαταστημάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

2. Παραστάσεις στις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα των μελών μας (π.χ. Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού για περιπτώσεις παραεμπορίου και παρεπαγγελματισμού).

3. Ανάδειξη του συνδικαλιστικού ρόλου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Νομού Ροδόπης και διαρκής ενίσχυση του έργου της.

• Κοινωνική δραστηριότητα

1. Βράβευση των άριστων μαθητών που προέρχονται από οικογένειες μελών μας.

2. Θεσμοθέτηση «Βραβείου Επιχειρηματία της Χρονιάς»

3. Ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του Νομού, με παράλληλη τόνωση της επιχειρηματικότητας (π.χ. μαγγαλιάδα, κλπ.)

Στη συνέχεια, ο κ. Ζωγραφόπουλος, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους εκ μέρους του συνδυασμού «Πρόγραμμα – Πράξη – Πρόοδος», προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση της σύνθεσης και των θέσεων του συνδυασμού του.

«Πριν από 10 περίπου χρόνια, μια παρέα δραστήριων και νέων συναδέλφων ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα στο ΕΒΕΡ. Μετείχαμε τότε στο συνδυασμό του οποίου ηγούνταν ο κ. Σίμος Ευθυμίου, τον οποίο θέλω σήμερα δημόσια να ευχαριστήσω για την υποστήριξη και καθοδήγηση που μας παρείχε στα πρώτα μας βήματα.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Στις προηγούμενες εκλογές του 2001 είχα την τιμή να ηγηθώ, πρώτος μεταξύ ίσων, μιας πλειάδας αξιόλογων συναδέλφων με τους οποίους ιδρύσαμε τον συνδυασμό «Πρόγραμμα – Πράξη – Πρόοδος».

Φέτος, ο συνδυασμός μας, με τον ίδιο τίτλο, αλλά με ριζικά ανανεωμένη σύνθεση, με εκλεκτούς συναδέλφους ως υποψήφιους και με ουσιαστικές προτάσεις διεκδικεί αποφασιστικά την ευθύνη διοίκησης του ΕΒΕΡ.

Η επιμονή μας στην ενασχόληση με τα επιμελητηριακά θέματα, δεν οφείλεται ούτε σε προσωπική φιλοδοξία προβολής, ούτε σε απεριόριστο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο, ούτε σε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα.

Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάγκη εντοπισμού, ανάδειξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και αναγκών των μελών μας, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια.

Οφείλεται ακόμη στη διαπίστωση, ότι οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, επιφέρουν αλλαγές και επιβάλλουν πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν με σκεπτικά και πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών».


Όπως τόνισε, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αποτελεί – μετά τους αγρότες – τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Αριθμεί 5.500 περίπου μέλη, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών και έχουν διασπορά στο σύνολο των οικισμών και Δήμων του Νομού.

«Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν έτυχε της αναγνώρισης και εκτίμησης που του έπρεπε, όχι μόνο από την Πολιτεία και άλλους Φορείς, αλλά ακόμη και από τα ίδια τα μέλη του.

Οι λόγοι γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πολλοί και έχουν – δυστυχώς – διαχρονική εφαρμογή. Ο σημαντικότερος πάντως λόγος θεωρούμε ότι είναι η αδυναμία των προηγούμενων διοικήσεων να πράξουν το αυτονόητο. Να εξηγήσουν, δηλαδή, στα μέλη ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του Επιμελητηρίου και ποιες είναι οι δυνατότητες και ευκαιρίες που μπορεί να παρέχει στα μέλη του.

Έτσι το Επιμελητήριο μετατράπηκε από σημείο ένωσης και αναφοράς των μελών του σε μιας ιδιότυπης μορφής Δημόσια Υπηρεσία με ασαφές αντικείμενο, αλλά σαφή οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, μετατράπηκε σε πεδίο εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών, πολιτικών εξυπηρετήσεων και κομματικών υποχρεώσεων, γεγονός που ανάγκασε αξιόλογους και επιτυχημένους συναδέλφους να απέχουν επί σειρά ετών από τα δρώμενα στο ΕΒΕΡ.

Τέλος, απέτυχε να λειτουργήσει ενωτικά προς τους συναδέλφους, αλλά και να εκφράσει έναν σοβαρό, αξιόπιστο και διεκδικητικό ρόλο, όπως ορίζει και η θεσμική του αποστολή».


Για περισσότερες απαιτήσεις που έχουν σήμερα, στην αυγή ακόμα του 21ου αιώνα, οι άνθρωποι της αγοράς, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, έκανε λόγο ο κ. Ζωγραφόπουλος, τονίζοντας τα εξής: «Απαιτούμε πολλά και πάντως τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που μας αξίζει:

– Απαιτούμε ένα Επιμελητήριο σύγχρονο, οργανωμένο, παραγωγικό και αποτελεσματικό.

– Απαιτούμε ένα Επιμελητήριο με πρόγραμμα, στόχους και στρατηγική.

– Απαιτούμε ένα Επιμελητήριο ανοιχτό, δημοκρατικό και υπερκομματικό.

– Δικαιούμαστε ένα Επιμελητήριο πρωτοπόρο των συναδέλφων και όχι ουραγό της κάθε τοπικής ή κεντρικής εξουσίας.

– Δικαιούμαστε ένα Επιμελητήριο που θα μελετά και θα αναλύει τις νέες τάσεις στην παγκόσμια αγορά και δεν θα ομφαλοσκοπεί στην πλατεία της Κομοτηνής.


– Δικαιούμαστε ένα Επιμελητήριο συμπαραστάτη και βοηθό και όχι έναν ακόμη μηχανισμό είσπραξης για το Δημόσιο, με αδιαφανή κατάληξη των εισφορών μας.

– Αξίζουμε ένα Επιμελητήριο με κύρος.

– Αξίζουμε ένα Επιμελητήριο συνεργάτη των συναδέλφων και όχι δυνάστη τους.

– Αξίζουμε ένα σύγχρονο, καλύτερο, δικό μας Επιμελητήριο».

Δεν είναι τυχαίο το όνομα του συνδυασμού «Πρόγραμμα – Πράξη – Πρόοδος», γιατί όπως είπε, «περιλαμβάνει τη βάση, τη μέθοδο και τον στόχο που επιδιώκουμε», ενώ επεξήγησε: «Πρόγραμμα, διότι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες προέκυψαν από καταγραφή των προβλημάτων, αναγκών των μελών μας και συστηματική επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων.

Πράξη, διότι το πρόγραμμα αυτό θα το εφαρμόσουμε με σύνεση, συνέπεια, δημοκρατικά και με διαφάνεια.

Πρόοδος, αφού αυτή είναι το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις των μελών μας, τα νοικοκυριά τους αλλά και την τοπική οικονομία και κοινωνία».


«Έχω ανησυχία και αισιοδοξία ταυτόχρονα. Ανησυχία γιατί πρέπει να φέρουμε σε πέρας ένα τεράστιο έργο και να λύσουμε προβλήματα που σωρεύονται επί σειρά ετών. Αισιοδοξία, διότι ξέρω ότι είμαστε μια δυνατή, ενωμένη, ομοιογενής ομάδα, με μικρό μέσο όρο ηλικίας, στην οποία ο καθένας σέβεται τις κοινές μας θέσεις, αλλά διατηρεί την αυτονομία της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του οντότητας», είπε ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους μαζί και τον καθένα χωριστά «να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη επαφή της Διοίκησης και τα μέλη του Επιμελητηρίου, να εγγυηθούμε ότι τα μέλη μας και το Επιμελητήριο θα έχουν δυνατή, ανεξάρτητη φωνή, να κάνουμε το Πρόγραμμα μας Πράξη για την πρόοδο του τόπου μας».

Στη συνέχεια, παρουσίασε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά.

Τμήμα Βιοτεχνικό:

1. Αδαμίδης Δημήτριος

2. Αραμπατζίδης Γεώργιος

3. Αραμπατζίδης Χαράλαμπος

4. Βεζυργιαννίδης Ιωάννης

5. Γιανναράκης Χριστόδουλος

6. Δεληγεωργίου Χρήστος

7. Ιμπράμ Εργκιούν

8. Καλτσίδης Παναγιώτης

9. Καραφύλλης Παναγιώτης

10. Μπραντής Κωνσταντίνος

11. Ναζήφ Σουκρή

12. Σαλή Μεχμέτ

13. Τσακμάκης Ιωάννης

14. Τσαλόγλου Ανάργυρος

15. Τσιόλκο Ραμή

16. Φραντζής Ιάκωβος

Τμήμα Επαγγελματικό:

1. Ventouri Androulla

2. Αχμέτ Αμέτ

3. Βαλαβάνης Σταύρος

4. Βασιλακάκης Δημήτρης

5. Βουζουκίδης Κωνσταντίνος

6. Γιαννούλης Παναγιώτης

7. Ζωγράφου Πέτρος

8. Ισμαήλ Μεμέτ

9. Καπουκίδου Αναστασία

10. Κιορ Αλή Ρετζέπ

11. Κιουτσούκ Μεχμέτ

12. Μαργαρίτης Παναγιώτης

13. Μεχμέτ Οζτσάν

14. Μολλάς Δημοσθένης

15. Μουρτίδης Ιωάννης

16. Μπαχτσεβάνη Μαρία

17. Ντάγκου Ευγενία

18. Νταούτ Αλή

19. Ουζεΐρ Τζοσκούν

20. Πουλιάκας Γεώργιος

21. Στασιάδης Σπύρος

22. Στρούμπας Ανδρέας

23. Σύρμογλου Αλέξανδρος

24. Τομζάς Βασίλειος

25. Χαφούζ Αχμέτ Αδνάν

26. Ψάλτης Οδυσσέας

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.