Παρουσιαση της ποιητικης συλλογης «Σκια ειναι»

Την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009, στις 8 το βράδυ ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζει τη νέα ποιητική συλλογή της Ξανθιώτισσας ποιήτριας κυρίας Ελένης Δημητριάδου-Ευφραιμίδου με τίτλο «Σκιά είναι». Πρόκειται για μια ακτινογραφία της διαχρονικής ανά την πορεία του ανθρώπου φιλοχρηματίας και των μικροτήτων που την αγκιστρώνουν, που επιχειρεί η Ξανθιώτισσα ποιήτρια Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου στην 5η της ποιητική συλλογή «σκιά είναι».

Εκτείνοντας την ποιητική της ψυχογραφία στα βάθη του χρόνου και των μυθολογικών παραδόσεων μα παράλληλα και στα ποικίλα μήκη και πλάτη της γης, η ποιήτρια ανιχνεύει την εκδήλωση των ανθρώπινων ενεργειών στη Σκιά του χρήματος.

Με αφορμή το σκοτεινό αυτό συλλογικό ασυνείδητο, καταγγέλλει τις σύγχρονες μορφές της εξουσίας του, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και φιλοσοφεί πάνω στις έννοιες και τις προεκτάσεις της Σκιάς αυτής, που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες τις ανθρώπινης ψυχής.

Η Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Ασχολείται με τα γράμματα και τον πολιτισμό της πόλης και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος σημαντικών πολιτιστικών φορέων της.

Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 με ποιήματα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές καθώς και την θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γ.Μ. Βιζυηνού «Μοσκώβ-Σελήμ» το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο Ιπεκτσί (1997-99). Επιμελήθηκε επίσης την Ανθολογία «Σύγχρονοι Θράκες ποιητές» εκδ. Σπανίδης,2007. Ποιήματα της διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Δοκίμια και κριτικές της για την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης.

Εισηγητές του έργου θα είναι οι: Αντώνης Φωστιέρης-ποιητής, Νίκος Μαυρέλος-Λέκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και Γιάννης Στρούμπας-φιλόλογος.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από απαγγελίες από την ποιήτρια, μουσική συνοδεία στο πιάνο από την κυρία Νανά Γιαννακοπούλου και εικαστικές προβολές και θα πραγματοποιηθεί, με την ευγενική υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου-Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.