Παρουσιαση αποτελεσματων «Τεχνογενεσις»

Στις 7 Δεκεμβρίου 2006, το Πρόγραμμα «Τεχνογένεσις» θα διεκδικήσει στις Βρυξέλλες ένα από τα έξι ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρηματικότητας, καθώς έχει προκριθεί ως η ελληνική υποψηφιότητα για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτοπορίας.

Την ευρωπαϊκή προοπτική του προγράμματος και την απόδειξη της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδότησε η παρουσία του πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου, κ. Ζήση Βρύζα, στην ημερίδα επικοινωνίας των αποτελεσμάτων του «Τεχνογένεσις», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο «Le Chalet», της Ξάνθης.

Μ. Αγγελόπουλος: «Η Περιφέρεια γεννά καινοτόμες ιδέες»

Μιλώντας στην ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, τόνισε ότι «το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει την σπίθα αλλά και το πολλαπλασιαστικό εκείνο υλικό που δηλώνουν ότι είμαστε παρόντες στην παραγωγή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες μπορούν τελικά να οδηγηθούν στην παραγωγή».

Αναφέρθηκε, δε, στον ορισμό της καινοτομίας που έδωσε ο σημαντικός

επιστήμονας Μάρει, «τεχνολογία είναι η μετατροπή του χρήματος σε γνώση, καινοτομία είναι η μετατροπή της γνώσης σε χρήμα», παραλληλίζοντας τον με τη διαδρομή υλοποίησης και τα αποτελέσματα του «Τεχνογένεσις».

S. Pfisterer: «Η Ελλάδα βελτιώνει την απόδοσή της στην καινοτομία»

Η προσκεκλημένη στην ημερίδα κ. Sabine Pfisterer, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι «στην τέταρτη Προγραμματική περίοδο 2007-2013 δεν προβλέπεται η υλοποίηση αποκλειστικών προγραμμάτων καινοτομίας, ωστόσο η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή ανάλογων δράσεων», ενώ χαρακτήρισε το διοικητικό επίπεδο των περιφερειών «το κατάλληλο για την υλοποίηση καινοτομικών δράσεων».

Η κ. Pfisterer, ενέταξε την Ελλάδα «μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην καινοτομία» και επισήμανε πως «από τον Μάρτιο του 2007 η Επιτροπή θα καθιερώσει βραβεία καινοτομίας».


Με τη λήξη της ημερίδας, δόθηκαν στην κ. Pfisterer καθώς και στον Ζήση Βρύζα, συμβολικά προϊόντα που παρήχθησαν από τελικώς προκριθέντες προτάσεις στο πρόγραμμα «Τεχνογένεσις».

Στην ημερίδα, παραβρέθηκαν ιδεούχοι του προγράμματος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Το χρονικό του «Τεχνογένεσις»

Το «Τεχνογένεσις», αποτελεί μια πρωτοβουλία προκειμένου να αρθούν περιορισμοί και υστερήσεις του παρελθόντος, που είχαν καθηλώσει την Περιφέρεια στον εφησυχασμό και στη μετριότητα, και αποτελούσαν τροχοπέδη για την εξασφάλιση υψηλότερων επιδόσεων και βιώσιμης ανάπτυξης με ανταγωνιστική οικονομία.

Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία, αποσκοπούσε αφενός να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, και αφετέρου να δράσει ως καταλύτης για τις τοπικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την καινοτομία σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα, συνολικά 300 πρωτότυπες προτάσεις, υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα, επελέγησαν οι 70 για τις οποίες εκπονήθηκε επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής τους, και τελικά οι 12 επικρατέστερες και υψηλότερα ιεραρχημένες προτάσεις, σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, χρηματοδοτούνται με 800.000 ευρώ, προκειμένου να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Τα αποτελέσματα του «Τεχνογένεσις», παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ προηγουμένως, 30 ιδεούχοι των οποίων οι προτάσεις διακρίθηκαν στο πρόγραμμα, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και του παρουσίασαν τις ιδέες τους, ενώ παρουσιάστηκαν και στην 71η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην «Καινοτομία» που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.