Παρων ο Δημος Κομοτηνης στις εργασιες της Διακομματικης το διημερο στη Ροδοπη

Κατέθεσε τις προτάσεις του δια υπομνήματος παρά την αποχώρηση του Δημάρχου

Γ. Γκαράνης: «Οι προτάσεις μας είναι διαχρονικές και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων προτάσεων του παρελθόντος που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ»

Παρών σε επίπεδο προτάσεων δια του υπομνήματος που κατέθεσε πριν την αναχώρησή του από την σύσκεψη της προέδρου και λοιπών μελών της Διακομματικής Επιτροπής στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος, και θα αποτελέσει και τις προτάσεις που θα κατατεθούν στην ειδική πλατφόρμα δηλώνει ο Δήμος Κομοτηνής.

Παρά την αποχώρηση του για λόγους «υποβάθμισης» του Δήμου Κομοτηνής από την σύσκεψη, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο  κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμος Κομοτηνής κατέθεσε τις προτάσεις του δια του υπομνήματος, οι οποίες αφορούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων τόσο για τους Δήμους της Ροδόπης όσο και ευρύτερα για την Θράκη. «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι διαχρονικές» εξήγησε και αποτελούν συνέχεια και των αντίστοιχων προτάσεων που είχαν κατατεθεί στις παρελθούσες επιτροπές δίχως όμως αυτές να έχουν ικανοποιηθεί, εξαιρουμένων ελαχίστων έργων εθνικής σημασίας. Προτάσεις οι οποίες άμεσα θα κατατεθούν και την σχετική πλατφόρμα της επιτροπής και θα γνωστοποιηθούν στο κοινό στην πλήρη ανάπτυξή τους.

Σε «πρώτο πλάνο» ο πρωτογενής τομέας

Με πρώτες εξ αυτών προτάσεις που αφορούν στον «μεγάλο ασθενή» της περιοχής, ήτοι τον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση εν γένει των αγροτών. Οι προτάσεις του Δήμου Κομοτηνής όπως εξήγησε αφορούν σε έργα άρδευσης αλλά και την ολοκλήρωση του φράγματος του Κομψάτου, που όπως επεσήμανε «πέραν της περιβαλλοντικής σημασίας του θα επιφέρει τεράστιες δυνατότητες άρδευσης και με πολύ μικρότερο κόστος για τους αγρότες της περιοχής». Η ολοκλήρωση των αναδασμών, η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τα προγράμματα ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν αξιοποιούνται λόγω και της δεδομένης υποστελέχωσης είναι κάποιες μόλις από τις προτάσεις του Δήμου. Άλλωστε όπως εξήγησε ο κ. Γκαράνης «ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα τραβήξει το “κάρο” της ανάπτυξης στην περιοχή, την ώρα που όπως όλοι βλέπουμε ένεκα και του κορωνοϊού, όλα σταματάνε».

Στις προτάσεις της δημοτικής αρχής και η ενίσχυση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής με τον κ. Γκαράνη να στέκεται στην ανάγκη θέσπισης ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, με κίνητρα και χρηματοδοτήσεις που όπως εξήγησε «έχουν δοθεί κατά καιρούς στο παρελθόν» αλλά πλέον  θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.

Στις προτάσεις αυτές εμπεριέχεται σύμφωνα με τον ίδιο και η ενίσχυση του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας και η διαμόρφωσή του σε Τελωνειακό σταθμό από τον οποίο θα διέρχονται και τουριστικά λεωφορεία πέρα από προϊόντα, αλλά και λύσεις που σχετίζονται με το δημογραφικό, και την ανάγκη εξεύρεσης κινήτρων, ώστε ο κόσμος να έρχεται και να παραμένει στην περιοχή μας. 

Βασικό το αίτημα της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου για την τουριστική ανάπτυξη

Το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και τα «ανοιχτά» προβλήματα μέσω ΕΟΤ και της ΕΤΑΔ, με πρώτο εξ αυτών την αναγκαιότητα παραχώρησης των εκτάσεων στους Δήμους και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων, από πλευράς ΕΤΑΔ, ναι μεν υπάρχουν αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι των προτάσεων, ούτως ώστε όπως εξήγησε η περιοχή να αναπτυχθεί τουριστικά. Ο κ. Γκαράνη επέμεινε και στην ένταξη της Ροδόπης στον Εθνικό σχεδιασμό και τις εκστρατείες προβολής με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της, για να σταθεί επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του μαθητικού τουρισμού, με επίκεντρο την Κομοτηνή.

Η αξιοποίηση ιστορικών υποδομών θα καταστήσουν την Κομοτηνή πόλο έλξης

Υποδομές όπως το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και προς την καθιέρωση της πόλης ως ικανή να διοργανώσει και να φιλοξενήσει εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, τα οποία συνδυαστικά με την ορθή αξιοποίηση και άλλων ιστορικών κτηρίων, όπως το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και ο Κινηματογράφος “Αστέρια” που ανήκουν αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσαν να αναδείξουν την περιοχή και να την καταστήσουν πόλο έλξης για πληθώρα επισκεπτών.

«Όταν συζητάμε δίχως ορίζοντα και ποσό χρηματοδότησης τότε μάλλον λέμε ευχολόγια»

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρώτα «δείγματα» της επιτροπής ο δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε πως κάθε πόρισμα, κάθε πρόταση που βασίζεται στην πραγματική κατάσταση αλλά και τις δυνατότητες μίας περιοχής είναι «θετικά» ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τον ορίζοντα αλλά και το ποσό της χρηματοδότησης της περιοχής. «Όταν συζητάμε και δεν έχουμε ορίζοντα χρηματοδότησης, υπό την έννοια ότι δεν ξέρουμε   πόσα χρήματα θα διαθέσουμε για την ανάπτυξη της Θράκης, και είμαστε της λογικής “κάντε μας προτάσεις και θα δούμε”, εγώ το θεωρώ αυτό ευχολόγιο». «Θα έπρεπε» συμπλήρωσε ο ίδιος «σήμερα να ξέρουμε πόσα χρήματα θα δοθούν από το πακέτο των 72 δις που έχει πάρει η χώρα μας, πέραν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ούτως ή άλλως θα έρθουν, για την ανάπτυξη της Θράκης και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε τους τομείς προτεραιότητας».

«Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του φράγματος του Κομψάτου αγγίζει τα 230 εκατ. ευρώ. Αν διαθέσουμε για την Θράκη 200 εκατ. καταλαβαίνουμε ότι είναι σαν να μην έχουμε κάνει τίποτα. Για να αναπτυχθεί η περιοχή πρέπει να πέσουν χρήματα» δήλωσε ο ίδιος και μάλιστα σε επενδύσεις οι οποίες «θα μας προσδώσουν ένα επίπεδο παραπάνω για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.