«Παρωχημενο το αγροτικο προγραμμα της Ν.Δ.»

Αυστηρή κριτική στο αγροτικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται «εκτός εποχής», ασκεί με συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠτΘ, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης και μέλος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σκοπιανός.

Ο κ. Σκοπιανός εκφράζει την άποψη ότι ούτε τα αγροτικά επιμελητήρια, ούτε η μετονομασία του υπουργείου Γεωργίας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής από την Λάρισα, ούτε και η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα, απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα των ελλήνων αγροτών την στιγμή που οι κεντρικές αποφάσεις παίρνονται και ασκούνται από τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ από τον κ. Δρυ αποτέλεσε μια «σημαντική επιτυχία», χωρίς όμως να παραγνωρίζει το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου οι αγροτικές επιδοτήσεις θα τείνουν μειούμενες, υπακούοντας στην λογική του ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά και της θέσης της Κομισιόν για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αφορά τις ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα.

Θεωρεί, τέλος, εξαιρετικής σημασίας την εξέλιξη στον τομέα του καπνού, αφού διασφαλίζονται πόροι για την χρηματοδότηση της καλλιέργειας μέχρι το 2013 δίνοντας μεγάλη ανακούφιση στους αγρότες αλλά και την οικονομία της Θράκης.

ΠτΘ: Πως σχολιάζετε την εκλογή σας στην τρίτη θέση μεταξύ των μελών της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης;

Ν.Σ:
Είναι μια επιβεβαίωση εμπιστοσύνης των συντρόφων προς το πρόσωπό μου και στο μέτρο που μπορώ, θα συμβάλω από τον κομματικό και ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκω, προκειμένου να επιβεβαιώσω την θέση την οποία έχει το ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό μας χώρο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι από τους κοινωνικούς χώρους στους οποίους βρίσκομαι και δραστηριοποιούμε θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του κομματικού οργάνου το οποίο υπάρχει σε επίπεδο νομού.

ΠτΘ: Τι σηματοδοτεί κατά την γνώμη σας η εκλογή του Γιώργου Πετρίδη ως γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ;

Ν.Σ:
Θεωρώ ότι η εκλογή του Γιώργου Πετρίδη, τον οποίο πραγματικά εκτιμώ σαν άνθρωπο, σαν πολιτική οντότητα, αλλά και σαν συμπεριφορά μέσα στον χώρο στον οποίο κινούμαστε, θα δώσει μια διαφορετική πνοή. Συν το γεγονός ότι δημιουργεί ένα πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας σε όλο το χώρο και θα βαδίσουμε σε μια νέα προοπτική η οποία θα έχει μόνο θετικές εξελίξεις για το χώρο μας σε επίπεδο νομού.

ΠτΘ: Ποια είναι η πρώτη σας αποτίμηση μετά την εξαγγελία του αγροτικού προγράμματος της Ν.Δ. από τους κ.κ. Καραμανλή και Σουφλιά στη Λάρισα;

Ν.Σ.:
Μου δημιούργησε μια ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση με την έννοια ότι, δεν έχω δει κάτι το οποίο θα αλλάξει το τοπίο για τον αγρότη της Ελλάδας ή, αν θέλετε, είδα κάποια πράγματα τα οποία είναι τελείως έξω από την εποχή μας.

ΠτΘ: Σε ποια ακριβώς σημεία αναφέρεστε;

Ν.Σ.:
Συγκεκριμένα βλέπω να κάνουν λόγο για ίδρυση γεωργικών επιμελητηρίων. Αυτή είναι μια πρόταση η οποία αναφέρεται σε παλιότερες εποχές και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις σύγχρονες εξελίξεις. Οι Βρυξέλες σήμερα είναι το κέντρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής γενικότερα, και εκεί παίρνονται ουσιαστικά όλες οι αποφάσεις. Όλα τα άλλα όργανα είναι εντελώς διαχειριστικά και κατά συνέπεια τέτοιου είδους επιμελητήρια δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Τα αγροτικά επιμελητήρια θεωρώ ότι είναι μια παρωχημένη κατάσταση πράγμα που αποδεικνύει ότι ίσως οι άνθρωποι έχουν μείνει λιγάκι πίσω και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις νέες εξελίξεις.

ΠτΘ: Ναι, όμως η Ν.Δ. κάνει λόγο για ριζική αναδιάρθρωση των δομών του υπουργείου γεωργίας προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα και τις υποθέσεις των αγροτών.

Ν.Σ.:
Ποια αλλαγή προτείνουν; Την μετονομασία του υπουργείου Γεωργίας, σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ή μήπως να μειώσουμε το Φ.Π.Α. από 18% σε 8% για τα μηχανήματα τα οποία σήμερα στον προϋπολογισμό της κάθε αγροτικής οικογένειας κοστίζουν ελάχιστα; Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν χρίζουν ούτε κριτικής αλλά λέγονται περισσότερο για εντυπωσιασμό χωρίς να έχουν καμιά ουσία.

ΠτΘ: Και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας;

Ν.Σ.:
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας χρηματοοικονομικός, πιστωτικός οργανισμός ο οποίος πλέον είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Και κάθε τέτοιου είδους οργανισμός ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο έχει κάποιους κανόνες λειτουργίας οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι και κατά συνέπεια οποιαδήποτε είδους παρέμβαση αλλοιώνει τους όρους του ανταγωνισμού και δημιουργεί νέες καταστάσεις.

ΠτΘ: Οι αγρότες, όμως, πως θα προστατευθούν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τους σκληρούς κανόνες της φιλελεύθερης οικονομίας;

Ν.Σ.:
Εδώ πάμε επομένως στην περίφημη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Δυστυχώς κεντρική φιλοσοφία της Ευρώπης είναι ουσιαστικά η θεοποίηση της αγοράς. Εγώ ανεξάρτητα από το ό,τι ιδεολογικά δεν συμφωνώ με την θεοποίηση της αγοράς που είναι απόρροια της φιλελευθεροποίησης των πάντων, γνωρίζω πολύ καλά ότι η αγορά είναι αυτή η οποία θα καθορίζει τα πάντα και αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ως συνέπεια οι κατεξοχήν οπαδοί της φιλελευθεροποίησης δεν θα πρέπει να κάνουν κριτική για την ΚΑΠ, διότι, ουσιαστικά, οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους αλλοιώνει τον ανταγωνισμό αλλά και την κεντρική της έννοια και φιλοσοφία.

ΠτΘ: Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους έλληνες αγρότες από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την νέα ΚΑΠ;

Ν.Σ.:
Πρέπει να ξέρουμε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική σημαίνει και απώλεια ενός μέρους αγροτικού εισοδήματος. Γιατί ξεκινάμε από ένα γενικότερο πλαίσιο ότι οι βόρειες χώρες αλλά και η Κομισιόν επιδιώκουν αυτή τη στιγμή την δημοσιονομική πειθαρχεία την οποία έχουν σαν «Ευαγγέλιο» και το πάγωμα ή και την μείωση των αγροτικών δαπανών. Οι αγροτικές δαπάνες έχουν μπει στο στόχαστρο των βόρειων χωρών, ιδιαίτερα διότι τις θεωρούν ιδιαίτερα αυξημένες και ιδιαίτερα μεγάλες όταν καλύπτουν σχεδόν το 45% έως 50% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και ειδικά οι βόρειες χώρες οι οποίες έχουν χαμηλό αγροτικό πληθυσμό και έχουν άλλου είδους προβλήματα, θέλουν να στρέψουν ένα μέρος αυτών των δαπανών σ’ αυτές τις δράσεις. Η νέα αγροτική πολιτική και με τον τρόπο που η Ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι διασφάλισε μια νέα προοπτική για τον Έλληνα αγρότη, τουλάχιστον, για την προσεχή 10ετία.

ΠτΘ: Ναι αλλά η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η διαπραγμάτευση για τα μεσογειακά προϊόντα που ενδιαφέρουν άμεσα και την Θράκη, παραπέμφθηκε στο μέλλον με άγνωστες συνέπειες γι΄ αυτά τα προϊόντα.

Ν.Σ.:
Η επιδίωξη του κ. Δρυ ήταν να κλείσει την διαπραγμάτευση στην πρώτη σειρά των προϊόντων που αναφέρονταν στα δημητριακά, κτηνοτροφικά τα αιγοπρόβατα, ενώ πέτυχε να συμπεριληφθεί μια δήλωση της επιτροπής και της Κομισιόν, ότι «τα μεσογειακά προϊόντα θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τα βόρεια προϊόντα, θα έχουν εξασφαλισμένους πόρους». Μια τρίτη παράμετρος είναι ότι διασφαλίσαμε 120 χιλιάδες τόνους επιπλέον ποσόστωση αγελαδινού γάλατος, πράγμα το οποίο θεωρώ επιτυχία όπως και την δήλωση για την διασφάλιση των πόρων στα μεσογειακά προϊόντα. Αυτό μεταφράζεται σε διασφάλιση 530 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως μόνο για τα μεσογειακά προϊόντα μέχρι το 2013, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στο γενικότερο πνεύμα που κινείται η Ε.Ε. αλλά και η παγκόσμια οικονομία καθώς και τις πιέσεις που ασκεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

ΠτΘ: Για τα καπνά πιστεύετε ότι απομακρύνετε οριστικά ο κίνδυνος για να κοπούν οι επιδοτήσεις μετά το 2004;

Ν.Σ.:
Για τα καπνά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μία τεράστια επιτυχία με την έννοια ότι με τη λήξη του κανονισμού το 2004 έμπαιναν σε μεγάλο κίνδυνο. Θα είχαμε δηλαδή μηδενισμούς των επιδοτήσεων, διότι ο καπνός βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των Ευρωπαίων. Με τα 530 δις που εξασφαλίσαμε και στα οποία περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις του καπνού διασφαλίσαμε την επιδότηση μέχρι και το 2013. Η επιδίωξη του κ. Δρυ σε αυτή τη φάση ήταν να διασφαλίσει τους πόρους για τα μεσογειακά προϊόντα. Τώρα ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο και κατά συνέπεια θα πάμε, είτε σε επιδοτήσεις ανά στρέμμα, είτε στην λογική της μερικής αποσύνδεσης στην οποία οδηγηθήκαμε και για την πρώτη σειρά των προϊόντων για την οποίαν η αναθεώρηση έχει ήδη κλείσει.

Στις σκέψεις μου είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σαν Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με καθημερινή επαφή με τον κόσμο στα χωριά και ειδικά μετά τις 15-20 Αυγούστου οπότε ουσιαστικά τελειώνουν ή χαλαρώνουν οι δουλειές στον αγροτικό κόσμο για να αρχίσουν να δίνονται με κατανοητό τρόπο όλα αυτά στους αγρότες της περιοχής μας.

ΠτΘ: Πότε θα ξεκινήσει η επιστροφή της συνυπευθυνότητας για την περυσινή παραγωγή βαμβακιού;

Ν.Σ.:
Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι από τις 10 με 15 Ιουλίου θα αρχίσει η επιστροφή των 26,80δρχ. ανά κιλό.

ΠτΘ: Όποτε ποια θα είναι η τελική τιμή που θα διαμορφωθεί για το προϊόν;

Ν.Σ.:
Η τελική τιμή διαμορφώνεται κοντά στις 275 με 280δρχ. χωρίς να υπολογίσουμε το αναλογούντα Φ.Π.Α. τον οποίο εισπράττει ο παραγωγός για κάθε κιλό.

ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής;

Ν.Σ.:
Κοιτάξτε, οι βαμβακοφυτείες μέχρι τώρα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η καλλιέργεια είναι σχετικά πρώιμη, η εξέλιξη πάει καλά, βέβαια οι καιρικές συνθήκες δεν ξέρω τι κατάσταση θα διαμορφώσουν. Όπως δεν ξέρω πια είναι τα στρέμματα τα οποία έχουν μπει στην Ελλάδα. Εάν ξέραμε τα στρέμματα τα οποία έχουν μπει στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε και μια πρώτη εκτίμηση σε σχέση με την τιμή.

ΠτΘ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται η παράδοση των σιτηρών;

Ν.Σ.:
Τα σιτηρά πληρώνονται σε 2 έως 3 μέρες από την στιγμή που θα παραδοθεί το προϊόν. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την τιμή, είναι 44δρχ., και είναι ανοιχτή ανάλογα με την πώληση την οποία θα κάνουμε οπότε και θα διαμορφωθεί η τελική τιμή. Ενδεχομένως, δηλαδή, να σώσουμε κάποια επιστροφή ανάλογα βέβαια με την τιμή στην οποία θα πουληθεί το προϊόν.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Ν.Σ.:
Και εγώ σας ευχαριστώ

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.