Παρισι: Επεισοδια στις διαδηλωσεις εναντια στην αστυνομικη βια

Δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους του Παρισιού όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ειδικότερα, δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνίδα δημοσιογράφο στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά: «Το YouTube μπλόκαρε πριν από λίγο το RT Γαλλίας που μετέδιδε ζωντανά τα επεισόδια στο Παρίσι για πνευματικά δικαιώματα βίντεο του ΟΗΕ από το 2018! Το μπλοκάρισμα έγινε τη στιγμή που περισσότερα από 265.000 άτομα παρακολουθούσαν τη live μετάδοση του RT από τα επεισόδια στο Παρίσι».

Πρόκειται για μία από τις πολλές διαδηλώσεις που έχουν ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου  που καθιστά εγκληματική πράξη τη φωτογράφιση προσώπου αστυνομικού. Υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από την παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και κατά πρόσωπο, όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Αντίθετα σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.


Πηγή: ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.