Παρεμβαση του Δημαρχου Μαρωνειας-Σαπων για την επιστρεπτεα προκαταβολη αγροτων-κτηνοτροφων της Ροδοπης

Μειωμένα τα ποσά ενίσχυσης λόγω μη υπολογισμού των ζημιών που υπέστησαν το 2019

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Βουλευτές Ν. Ροδόπης, απέστειλε ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, με την οποία αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ύψος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4» που δόθηκε στους δικαιούχους και ήταν μειωμένο σε σχέση με τον κύκλο των εργασιών τους.

Αιτία αυτής της στρέβλωσης είναι το γεγονός ότι ο αντίστοιχος κύκλος του 2019 εμφανίζεται μεγαλύτερος από τον πραγματικό αφού απ’ αυτόν δεν αφαιρέθηκαν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από φυσικές καταστροφές.

Η επιστολή του Δημάρχου είναι η κάτωθι:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιθυμώ να σας υποβάλλω το αίτημα νομοθετικής ρύθμισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ν. Ροδόπης σχετικά με το ύψος της ενίσχυσης επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Με βάση τα στοιχεία πληρωμών που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ροδόπης έλαβαν την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» το 2020, το ύψος της οποίας ήταν χαμηλό γιατί ο συσχετισμός με τα έσοδα τους το 2019 δεν συμπεριέλαβε το γεγονός ότι αυτά ήταν μειωμένα λόγω των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τη συγκεκριμένη χρονιά το Νομό Ροδόπης.

Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους προαναφερθέντες αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να προβλεφθούν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά την “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5” τον Ιανουάριο του 2021 και τη μελλοντική “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6”». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.