Παρεμβαση της Λαικης Συσπειρωσης Κομοτηνης για τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

«Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές»

Αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής ενώνοντας τη φωνή της με εκείνες που αντιδρούν στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Η δημοτική παράταξη αιτείται επίσης την ενίσχυση σε προσωπικό των επίμαχων δημοτικών δομών προβάλλοντας τη διεκδίκηση μαζικών μόνιμων προσλήψεων και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

 

«Δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα στερούνται το δικαίωμα να συμμετάσχουν δωρεάν στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παρόλο που ο φάκελός των δικαιολογητικών τους πληρούσε στο έπακρο τα κριτήρια, σαν συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής και της άρνησης της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλι του προγράμματος» υπογραμμίζει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση για να εξειδικεύσει πως «στο Δήμο Κομοτηνής μένουν εκτός ΚΔΑΠ και Παιδικών Σταθμών εκατοντάδες παιδιά οικογενειών που δεν λαμβάνουν αξία τοποθέτησης (voucher) αν και πληρούν τα κριτήρια». 

 

Όπως ισχυρίζεται η δημοτική παράταξη «η ανεξέλεγκτη αύξηση και δράση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ».

 

Όλα τα παραπάνω για τη Λαϊκή Συσπείρωση έχουν σαν συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι μισοί και πλέον από τους 2.500 εργαζόμενους έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως «η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη “συνταγή” όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την απαξίωση, δηλαδή, των κοινωνικών δομών και την κατάργησή τους, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ».

 

Καταγράφοντας τη θέση της η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής εξηγεί πως «οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν ως δημόσιες δωρεάν δομές με ενιαίο επιστημονικό παιδαγωγικό πλαίσιο, με διεύρυνσή τους για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού». Γι’ αυτό και καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος συμβασιούχος σε αυτά στην ανεργία. Επίσης διεκδικεί κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση ανανέωση των συμβάσεων, κανένας συμβασιούχος να μην μείνει στην ανεργία, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.