Παρεμβαση της Κοινοτητας ζητουν οι εκκοκκιστες για τις επιδοτησεις

“ΜΕΤΩΠΟ” με τις επιχειρήσεις του κλάδου της εκκόκκισης βάμβακος ανοίγει το υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή την εκτίμηση που έδωσε και επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την παραγωγή σύσπορου βαμβακιού, για την περίοδο 2001-2002, βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της επιδότησης. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των εκκοκκιστών, που θα έχουν κατά τα φαινόμενα και συνάντηση με τον επίτροπο Franz Fischler τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, περί προσδοκώμενης παραγωγής της τάξεως του 1.095.840 τόνων (ή 1.120.216 με το 15%, που δίνει η Ε.Ε), είναι υπό – εκτιμημένα, ώστε να δοθεί υψηλότερη προκαταβολή επιδότησης στους καλλιεργητές. Για να στηρίξουν, μάλιστα, την επιχειρηματολογία τους αυτή, οι εκκοκκιστές επικαλούνται τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Βάμβακος, του υπευθύνου, λόγω θέσης, φορέα, βάσει των οποίων η ελληνική παραγωγή φέτος θα ανέλθει σε περίπου 1.250.000 τόνους.

Κάτι που σημαίνει ότι με την προσαρμογή, λόγω αποδόσεων σε εκκοκκισμένο και ποιότητας, θα ανέβει, τελικώς, η παραγωγή στο επίπεδο των 1.285.000 τόνων, αρκετά μακριά από την εκτίμηση του υπουργείου. Σε περίπτωση επαλήθευσης της πρόβλεψης του Οργανισμού Βάμβακος και των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι επιπλέον επιδοτήσεις, οι οποίες μπορεί να αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν η παραγωγή διαμορφωθεί στους 1.270.000 τόνους, το ποσό επιστροφής θα κυμανθεί στα 4 δισ. δρχ. Αντίστοιχα, εφόσον φθάσει το 1.280.000 η επιστροφή θα είναι της τάξεως των περίπου 14 δισ.δρχ και τέλος, στην περίπτωση που φθάσει στους 1.290.000 τόνους, το ποσό θα ανέλθει σε 24,2 δισ.δρχ.

Τι ζητούν από τον Franz Fischler

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια δυσμενής, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, εξέλιξη, οι εκκοκκιστές έχουν ετοιμάσει ένα υπόμνημα, το οποίο παρέδωσαν και στον επίτροπο για θέματα Γεωργίας Franz Fischler, που επισκέφθηκε το Σάββατο τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Βασικό αίτημα των εκκοκκιστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η προώθηση, πριν από την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ρύθμισης, που θα εξασφαλίζει ότι τα εκκοκκιστήρια δεν θα υποστούν καμιά συνέπεια, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη να επιστραφούν επιδοτήσεις, εξαιτίας υπέρβασης της εκτιμούμενης παραγωγής. Μια τέτοια ρύθμιση, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να είναι η θεσμοθέτηση παρακράτησης 10% του ποσού που θα αποδίδεται στους καλλιεργητές και τελική εκκαθάριση με το τέλος της περιόδου, οπότε θα έχει διαπιστωθεί το ύψος της παραγωγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.