Παρεμβαση της Εισαγγελιας Ροδοπης με αφορμη τον οκταχρονο που εχασε την οραση του απο «παιχνιδι» με πρασινο λειζερ

Ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων

Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης προκάλεσε το περιστατικό με οκτάχρονο παιδί στον Βόλο  το οποίο έχασε το 80 % της όρασής του κατόπιν έκθεσής του σε κινέζικο πράσινο λέιζερ που κυκλοφορεί ως παιχνίδι.
 
Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine»(NEJM), το παιδί είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο, με τους ιατρούς να εκτιμούν αρχικά πως η όρασή του θα επανερχόταν. Οι νέες εξετάσεις, ωστόσο αποκάλυψαν, ότι το λέιζερ είχε προκαλέσει μία μεγάλη τρύπα σε τμήμα του αμφιβληστροειδούς  – ωχρά κηλίδα – που είναι κρίσιμο για την αναγνώριση προσώπων και λέξεων. Οι ιατροί αναφέρουν ότι το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με τα νεύρα γύρω από την τρύπα να έχουν εξαϋλωθεί και την όραση του εννιάχρονου είναι πλέον 2 στα 10.
 
Οι εν λόγω συσκευές – δείκτες λέιζερ διατίθενται στην αγορά από την Κίνα, με ανεπαρκή η ελλιπή πιστοποίηση. Δεν υπάρχει κεντρικός ελεγκτικός μηχανισμός πιστοποίησης της ενέργειας που εκπέμπει η κάθε συσκευή και η διάθεσή τους γίνεται εύκολα ακόμη κι από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό και  η Εισαγγελία έστειλε ενημερωτικά σημειώματα προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, προς κοινοποίηση σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς τους, καθώς και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και προς την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης, με σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και φορείς για αποφυγή παρόμοιων ατυχημάτων στην περιοχή της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.