Παρεμβαση στην Ενωση Τραπεζων για συνεχιση λειτουργιας του υποκαταστηματος της Πειραιως στην Ξυλαγανη ζητα ο Δ. Χαριτου

Ερώτηση στον υπ. Οικονομικών

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να παρέμβει στην Ένωση Τραπεζών για να συνεχίσει τη λειτουργία του το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Τραπεζών ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής τονίζει στην ερώτησή του ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί, κοινωνικοί και υγειονομικοί λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος. Κάθε άλλη απόφαση θα πλήξει την ήδη χειμάζουσα τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως αγροτών και άλλων επαγγελματιών. Ενώ θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες στην πόλη της Κομοτηνής, όπου ήδη παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει το ρυθμιστικό ρόλο που έχει το Κράτος σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία οφείλουν με τις αποφάσεις τους να υπηρετούν και το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό καιζητά από τον υπουργό να λάβει μέτρα ώστε μην ανασταλεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών Κ. Χαριτόπουλου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και μείωσης του προσωπικού της προτίθεται να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του υποκατάστατος στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, γεγονός που έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Αν τελικά προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος θα πλήξει την ήδη χειμάζουσα οικονομία της περιοχής και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως αγροτών και άλλων επαγγελματιών. Το υποκατάστημα εξυπηρετεί μία δυναμική περιοχή με μεγάλες παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες ιδιαίτερα στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος θα οδηγήσει τους πολίτες σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις  στα καταστήματα της Πειραιώς στην πόλη της Κομοτηνής, όπου ήδη υπάρχει μεγάλος φόρτος καθώς εξυπηρετεί το μεγαλύτερο τμήμα της ΠΕ Ροδόπης, εν μέσω μάλιστα υγειονομικής κρίσης και lockdown.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος για να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό και αυτό οφείλει να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις του αν αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες, όπως άλλωστε προβλέπεται στους σκοπούς της ίδρυσής του. Άρα υπάρχει ανάγκη να επανεξεταστεί η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του υποκαταστήματος Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Επειδή υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί, κοινωνικοί και υγειονομικοί λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Επειδή αν κλείσει το υποκατάστημα Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή θα μετατεθεί το πρόβλημα στις τράπεζες της πόλης της Κομοτηνής.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ελέγχει εάν τα τραπεζικά ιδρύματα με τις αποφάσεις εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.