Παρελθον ο στοχος για το πλεονασμα 3,5% το 2020 για την Ελλαδα

Δεν θα υπολογίζονται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση τόσο του κορωνοϊού όσο και του μεταναστευτικού-προσφυγικού

Αλλάζει άρδην το τοπίο για τα δημοσιονομικά, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup για την ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες.
 
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δεν ισχύει πια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.
 
Αυτό ισχύει με βάση την απόφαση του Eurogroup που λέει ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα λάβουν τα μέτρα και θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες, λόγω της ύφεσης. Το πόσο τελικώς θα υποχωρήσει εξαρτάται από την ύφεση στο προσεχές διάστημα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα προοιωνίζονται μια μείωση του στόχου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ή 1  δισ. ευρώ. Παράλληλα δεν θα μετράνε σε αυτό το μειωμένο πλεόνασμα οι δαπάνες που κάνει η χώρα για τον κορωνοϊό.
 
Να σημειωθεί πως αναμένεται σήμερα Τετάρτη, 18 Μαρτίου, όταν και θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα να γίνουν ανακοινώσεις από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης, για τα νέα  μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας.
 
Όμως εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές. Λόγω κορωνοϊού δεν αναμενόταν να ασχοληθεί το Eurogroup με το ελληνικό αίτημα. Το έθεσε όμως λίγο πριν το τέλος ο Χρ. Σταϊκούρας και πέτυχε να περιληφθεί και αυτό στις αποφάσεις. Και αν το κέρδος αυτό σε δημοσιονομικό χώρο υπολογιζόταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο πριν ένα μήνα, μετά την έκταση και την ένταση των προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα το τελικό ποσό που απελευθερώνεται με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά και το μισό δισ. ευρώ, που το κερδίζει η χώρα σε μέτρα ελάφρυνσης -αντί να απαιτηθούν αντίστοιχα μέτρα λιτότητας.

Αντώνης Γραβάνης: «Περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αυτές που έκλεισαν υποχρεωτικά»

Την απόφαση σχολίασε με ανάρτησή του και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας είναι πολύ σημαντικές και για την χώρα μας.
 
Το γεγονός ότι δεν θα τηρηθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα, δίνει πολύ δημοσιονομικό χώρο για ισχυρά ανταποδοτικά μέτρα στις επιχειρήσεις. «Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης χθες, περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αυτές που έκλεισαν υποχρεωτικά. Αναστολή όλων των υποχρεώσεων και ενίσχυση ρευστότητας. Συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνοι, μένουμε σπίτι» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.