«Παρατηρητηριο» δομων και φορεων κοινωνικης πολιτικης δημιουργει ο δημος Κομοτηνης

Στόχος η δικτύωση και ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων

Ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι ο μοναδικός δήμος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στον οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Τοπικό Σχέδιο Κοινωνικής Δράσης και Δικτύωσης των Φορέων του Δήμου Κομοτηνή.  Το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση συμφώνησε κατά πλειοψηφία στην κατάρτιση του σχετικού τοπικού σχεδίου, βασικός στόχος του οποίου είναι ο συντονισμός των δράσεων όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, και απευθύνονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας.
 
Πρόκειται στην ουσία για την δημιουργία ενός «παρατηρητηρίου» όλων των κοινωνικών δομών και φορέων της περιοχής που ασχολούνται με την κοινωνική πολιτική και έχει ως την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών απ’ όλους αυτούς τους φορείς. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας μίας ενιαίας βάσης δεδομένων για τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα γίνει καταγραφή του απασχολούμενου προσωπικού, του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, των οικονομικών δεδομένων, καθώς και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών.
 
Η βάση αυτή θα επικαιροποιείται τακτικά και θα μπορεί να αξιοποιείται, είτε στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Κοινωνικής Δράσης του Δήμου και των αντίστοιχων Δικτύων, είτε κατά τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινότητας των Δήμου, είτε για εξαγωγή στοιχείων σε επίπεδο Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας (βάση δεδομένων διαθέσιμη σε ΠΕΔ, Περιφέρεια, ΚΕΔΕ, Υπουργεία).
 
Το σχέδιο αυτό θα καταρτιστεί στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας (Ε.Σ.Κ.Ε. και Πε.Σ.Κ.Ε.), ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και η διαδικτυακή εφαρμογή για την καταγραφή των φορέων και των δομών που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου καθώς και το πρότυπο Δελτίο Αποτύπωσης – Καταγραφής του Τοπικού Σχεδίου Κοινωνικής Δράσης με τον αντίστοιχο Οδηγό, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων της περιφέρειας ΑΜΘ για το αντικείμενο του θέματος, που υλοποίησε η ΠΕΔ ΑΜΘ με την τεχνική υποστήριξη της  ΕΕΤΑΑ.
 
Η διαμόρφωση του σχεδίου αυτού όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία αλλά και το δημοτικό συμβούλιο, εξ ου και το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την παρακολούθηση κατάρτισης αυτού όσο και την συγκρότηση ομάδας έργου για την κατάρτιση του.
 
Η πρώτη φάση του σχεδίου θα αφορά στην  αποτύπωση και την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο, με ιδιαίτερη  σημασία και προσοχή στο κομμάτι της αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Η κύρια ωστόσο ενότητα του σχεδίου αφορά στον καθορισμό των δράσεων που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας καταγραφής και αξιολόγησης για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας. 

Γιώργος Πετρίδης «Το σχέδιο αυτό θα δώσει προστιθέμενη αξία στο έργο φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο για την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε ανάγκη» 

«Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει μία προστιθέμενη αξία σε αυτό που συμβαίνει σήμερα ως απότοκο της κρίσης από διάφορους τομείς του τόπου μας, όχι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, στην υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων, των ατόμων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη» υποστήριξε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο «θα πατήσουν έπειτα και οι υπόλοιποι δήμοι της περιφέρειάς μας ούτως ώστε να είναι πιο συντονισμένη και πιο αποτελεσματική η κοινωνική παρέμβαση της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο».
 
Η κατάρτιση του σχεδίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορέων και των ομάδων εκείνων που ασκούν κοινωνική πολιτική αλλά και την ορθή κατανόηση των αποτελεσμάτων της, ούτως ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες και τυχόν παραλείψεις ή λάθη, ώστε να διορθώνονται.
 
Υπέρ της ανάληψης δραστικότερων μέτρων τάχθηκε η κ. Μαρία Παπαδοπούλου εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία υπογράμμισε πως «με τέτοια μέτρα αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα και όχι την αρρώστια». «Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ καθώς και αξιοπρεπείς μισθοί  και συντάξεις» επεσήμανε η ίδια, υπερψηφίζοντας ωστόσο την πρόταση της κατάρτισης του σχεδίου. 

Κώστας Καραΐσκος «Η σημερινή κοινωνική πολιτική, δείγμα ελεημοσύνης τους κράτους σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση» 

Συμβολική ήταν η καταψήφιση του τοπικού σχεδίου από πλευράς της παράταξης του «Σπάρτακου» με τον επικεφαλής κ. Κώστα Καραΐσκο να επισημαίνει πως «η κοινωνική πολιτική που ασκείται σήμερα και διεκπεραιώνεται από το κράτος δια των δήμων αποτελεί δείγμα ελεημοσύνης σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση». «Προχωράμε στη φάση που με τέτοια “Σχέδια” επιχειρείται η γραφειοκρατικοποίηση αυτής της τακτικής, που μπορεί να επουλώνει κάποιες πληγές αλλά τελικά ιδρυματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «όποιος έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αληθινή ένδεια ξέρει ότι αυτό που όντως χρειάζονται δεν είναι ένα πιάτο φαγητό ή ένα μεταχειρισμένο ρούχο, αλλά μια δουλειά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.