Παραθυρο στην ανακυκλωση ηλεκτρικων συσκευων ανοιγει ο Δημος

Παλαιές ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, ραδιόφωνα, video και τηλεοράσεις θα οδηγούνται στην ανακύκλωση με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Έξι χρόνια τώρα Νόμος (Ν.2939/2001) και τρία χρόνια ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 117/2004) προβλέπει ότι για κάθε κάτοικο στην Ελλάδα θα πρέπει να συλλεχθούν 4 kgr αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χωρίς, όμως, η Ελλάδα να έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα στο χώρο της ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

4 kgr απορρίμματα ανά κάτοικο το έτος ο εθνικός στόχος για το 2008

Παράθυρο στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ανοίγει ο Δήμος Κομοτηνής. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του έτους, ενέκρινε ομοφώνως, τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.». Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ο δήμος έπρεπε να ενταχθεί στο Εθνικό συλλογικό σύστημα Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), φορέας του οποίου είναι η ανώνυμος εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» συμβάλλοντας έτσι, στον εθνικό στόχο για το 2008 που είναι 4 kgr απορρίμματα ανά κάτοικο το έτος μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, όπως εξήγησε κατά την εισήγησή της η Διευθύντρια της Τ.Υ. κ. Ζωή Κοσμίδου, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και κυρίως η προστασία του περιβάλλοντος. Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού είναι το μοναδικό συλλογικό σύστημα στην Ελλάδα.

Προβλέπεται η τοποθέτηση καλαίσθητων κάδων για τη συλλογή των μικρών ηλεκτρικών συσκευών

Σύμφωνα με τη σύμβαση ο Δήμος Κομοτηνής θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό, υποδομή και εμπειρία για τη συλλογή, και μεταφορά χωριστά τα οικιακά από τα δημοτικά απόβλητα ΗΗΕ, τα οποία δεν αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα. Η μεταφορά θα γίνεται στο χώρο συγκέντρωσης των ΑΗΗΕ (στον χώρο δηλαδή της Υπηρεσίας Καθαριότητας) που παραχώρησε προσωρινά ο Δήμος στην εταιρεία και από όπου η εταιρεία θα τα παραλαμβάνει με δικά της μέσα και θα τα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ανακύκλωσης. Με την ίδια σύμβαση ο Δήμος παραχώρησε στην εταιρεία το δικαίωμα τοποθέτησης καλαίσθητων κάδων για τη συλλογή των μικρών ηλεκτρικών συσκευών σε συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους. Η εταιρεία υποχρεούται με δικές της δαπάνες να τοποθετήσει containers στα σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος.

Για την εκτέλεση των εργασιών από τον Δήμο συμφωνήθηκε ότι η εταιρεία θα καταβάλλει στον Δήμο, από 40 έως 160 ευρώ ανά τόνο για κάθε ένα kgr ως 4 kgr απορριμμάτων ανά κάτοικο. Σε περίπτωση δε μη τήρησης της ελάχιστης δέσμευσης του 1 kgr ανά κάτοικο από τον Δήμο, η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα λύσης της σύμβασης. Η σύμβαση έχει διάρκεια τριών χρόνων, διάστημα κατά το οποίο φιλοδοξείται ότι οι κάτοικοι της πόλης θα εντάξουν την ανακύκλωση στις συνήθειες της καθημερινότητά τους.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.