Παραταση της Υπουργικης αποφασης για τις παιδικες χαρες ζητα η Ελενη Λαφτση

Με επιστολή της στον Υπουργό Εσωτερικών - Ώστε να ανοίξουν ξανά και να προσαρμοστούν σταδιακά στις απαιτήσεις πιστοποίησης

Στο θέμα του κλεισίματος των παιδικών χαρών στον Δήμο Κομοτηνής, και την εξεύρεση λύσης για αυτό, επανέρχεται η επικεφαλής της παράταξης της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, που με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη ζητά την εκ νέου παράταση της  Υ.Α.28492/2009, που έληξε το 2014.
 
Επιπλέον ζητά να προστεθεί η επιπρόσθετη τροποποίηση «η συμμόρφωση των δήμων και η υποχρεωτική πιστοποίηση να αφορά ποσοστό  ετησίως (π.χ. 10%) των υφισταμένων παιδικών χαρών» ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι (και οικονομικά να προβούν σε καλύτερο προγραμματισμό και να το διαχειριστούν  αποτελεσματικότερα από πλευράς  έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού) να συμμορφωθούν με την εν λόγω απόφαση.

Η επιστολή της κ. Λαφτσή έχει ως εξής: 

«Με την  Υ.Α.28492/2009  η οποία δημοσιεύθηκε στο  Φ.Ε.Κ.  Β931,υποχρεούνταν  οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές που λειτουργούσαν στην περιφέρειά τους στις προϋποθέσεις και τεχνικές προδιαγραφές που έθετε η ίδια απόφαση έως την 31-12-2012 και, κατόπιν πιστοποίησης από την αρμόδια  Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών, να λάβουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας και το ανάλογο ειδικό σήμα.
 
Σε αντίθετη περίπτωση μη συμμόρφωσης απαιτείται διακοπή της λειτουργίας τους.
Στον Δήμο Κομοτηνής, τον οποίο υπηρετώ από τη θέση της δημοτικής συμβούλου από τις εκλογές του 2014,δεν κατέστη δυνατό να εναρμονιστεί με τις  εν λόγω διατάξεις  και να λάβει την απαιτούμενη για την περαιτέρω λειτουργία των στην περιφέρειά του ευρισκομένων  παιδικών χαρών πιστοποίηση, μέχρι την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας, αλλά ούτε και έως την παραταθείσα  μέχρι τον Ιούνιο του 2014 προθεσμία της ανωτέρω Υ.Α. με την  με αρ. 18239/05-05-2014 Υ.Α.
 
Ως εκ τούτου, με τη λήξη της προαναφερθείσης προθεσμίας, οι παιδικές χαρές στον Δήμο Κομοτηνής, οι οποίες ανέρχονται σε 74,λειτουργούσαν και λειτουργούν παράνομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της  διοίκησης του Δήμου και ως εκ τούτου ή θα πρέπει να πιστοποιηθούν άμεσα ή να διακοπεί η λειτουργία τους.
 
Επειδή σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, το κόστος προσαρμογής στις απαιτούμενες προδιαγραφές ή πιστοποίησής τους  αγγίζει ή και ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, αλλά και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να ανταπεξέλθει και ως εκ τούτου διακόπτεται η λειτουργία των περισσοτέρων παιδικών χαρών.
 
Επειδή δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών ως προς την μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος, οι οποίες υφίστανται αλλά θα αποδοθούν από την  τοπική κοινωνία στην κατάλληλη στιγμή, αλλά  ώρα για εξεύρεση λύσης  σε ένα σημαντικό ζήτημα που ήδη ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και δη το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο, όπως είναι τα παιδιά  και οι ηλικιωμένοι.
 
Επειδή το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του Δήμου Κομοτηνής, αλλά απασχολεί την πλειοψηφία των Δήμων ανά την επικράτεια, θεωρούμε ότι είναι εφικτή μία εκ νέου παράταση της  Υ.Α.28492/2009, με την επιπρόσθετη τροποποίηση   «η συμμόρφωση των δήμων και η υποχρεωτική πιστοποίηση να αφορά ποσοστό  ετησίως (π.χ. 10%) των υφισταμένων παιδικών χαρών» ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι (και οικονομικά να προβούν σε καλύτερο προγραμματισμό και να το διαχειριστούν  αποτελεσματικότερα από πλευράς  έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού) να συμμορφωθούν με την εν λόγω Υ.Α.
 
Οφείλουμε δε στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα αρμοδιότητα (πιστοποίηση) η οποία ανατέθηκε στους δήμους χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πιστώσεων από την κεντρική διοίκηση. Σύμφωνα δε με τη νομολογία του ΣτΕ, δεν είναι έγκυρη η ανάθεση αρμοδιότητας εάν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πιστώσεις.
 
κ.Υπουργέ
 
Σας εκθέσαμε το ανωτέρω πρόβλημα με την βεβαιότητα -και όχι απλώς με την ελπίδα – ότι θα τύχει της ευμενούς εκ μέρους σας αντιμετώπισης  και επίλυσής του, αναγνωρίζοντας την ευθυκρισία σας, την αντικειμενικότητα, καθώς και την ευαισθησία σας  σε ανάλογα κοινωνικά θέματα.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.