Παραταση αγωνιας για τους «ομηρους» των τραπεζων υπερχρεωμενους δανειοληπτες

Ροδόπη: 70 αιτήσεις κατατέθηκαν στο «πάρα πέντε» του ευνοϊκού καθεστώτος ρύθμισης, πάνω από 300 οι υπόχρεοι επικαιροποίησης στοιχείων

Παράταση 45 ημερών στην αγωνία χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι πασχίζουν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, έρχεται να προσφέρει η προωθούμενη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ένταξη στο «νόμο Κατσέλη» μετατίθεται για τις 30 Απριλίου του 2016. Θυμίζουμε ότι ελπίδες για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης οφειλών, που παρείχε στα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα ο νόμος 3896/2010, πριν από την πρόσφατη τροποποίησή του, διατηρούν όσοι δανειολήπτες κατάφεραν να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η τύχη ενός μεγάλου μέρους αυτών των αιτήσεων παραμένει ακόμα αβέβαιη και έρμαια των διαθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και τούτο, γιατί η πρόβλεψη του νομοθέτη για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών ως τον περασμένο Αύγουστο αιτήσεων και η απαίτηση προσκόμισης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εκ μέρους των δανειοληπτών που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους ως τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αμφότερες «σκοντάφτουν» στην κωλυσιεργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν την ευθύνη να χορηγούν στους δανειολήπτες τις απαιτούμενες βεβαιώσεις.

Αγγελική Κατσή «Για αιτήσεις, που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο, ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί αναλυτικές καταστάσεις οφειλών»

Οι τράπεζες, όπως κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει οι καταναλωτικές οργανώσεις, καθυστερούν δραματικά στη χορήγηση, τόσο των δανειακών συμβάσεων, όσο και των αναλυτικών καταστάσεων οφειλών, παρότι σύμφωνα με τον «νόμο Κατσέλη» οφείλουν απαρέγκλιτα να τα χορηγούν εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης. Μόνο στο νομό Ροδόπης η οικεία Ένωση Καταναλωτών έχει καταγράψει περισσότερες από 100 σχετικές καταγγελίες δανειοληπτών. Όπως μας μετέφερε η πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ. Ροδόπης και γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, κ. Αγγελική Κατσή, «πρόκειται για αιτήσεις, οι οποίες έχουν γίνει από τον Οκτώβριο και ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί αναλυτικές καταστάσεις οφειλών». Η κ. Κατσή δε δίστασε να χαρακτηρίσει τραγική την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας πως «παρά τις καταγγελίες των δανειοληπτών, οι τράπεζες προβάλλουν ως πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και τον μεγάλο φόρτο εργασίας». «Τώρα γίνονται και κάποιες εξαγγελίες από τους ιθύνοντες ότι θα επιβάλουν πρόστιμα», σχολίασε η κ. Κατσή, «ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, ενώ θα έπρεπε τα πρόστιμα να είναι ραγδαία και πάρα πολλά».

Η τροπολογία για παράταση αποτρέπει τον «ξαφνικό θάνατο» στα μέσα Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την εκπνοή της προθεσμίας για την υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς του Ν. 3869/2010, με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών είχε χορηγήσει παράταση 45 ημερών, προκειμένου οι δανειολήπτες να προσκομίσουν τα στοιχεία εκείνα, που χωρίς υπαιτιότητά τους αλλά με ευθύνη των τραπεζών, απουσίαζαν από τον φάκελο της εμπρόθεσμα κατατεθείσας αίτησής τους. Η συγκεκριμένη παράταση εκπνέει στις 15 του τρέχοντος μήνα, σε χρόνο παρόμοιο με την εκπνοή της προθεσμίας, η οποία είχε οριστεί από τον νομοθέτη για την επικαιροποίηση στοιχείων των εκκρεμών ως τον Αύγουστο του 2015 αιτήσεων. Η τροπολογία, λοιπόν, την οποία εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών, έρχεται να αποτρέψει τον κίνδυνο του «ξαφνικού θανάτου» για όσους παραμένουν «εγκλωβισμένοι» λόγω της κωλυσιεργίας των τραπεζών, είναι αμφίβολο όμως κατά πόσον θεραπεύει την όλη προβληματική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί.

Ανεπαρκής η παράταση των 45 ημερών, ως τις 31 Δεκεμβρίου ζητούν οι καταναλωτικές οργανώσεις


Η πρόεδρος της ΕΚ.ΚΑ. Ροδόπης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για το χρονικό διάστημα, που ορίζεται στην εξαγγελθείσα παράταση, κρίνοντας ότι δε θα αποδειχθεί επαρκές, ιδίως για τους δανειολήπτες που καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του φακέλου τους. Να σημειωθεί στο σημείο  αυτό ότι οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας στο νομό Ροδόπης υπολογίζονται σε πάνω από 300, κατά την εκτίμηση της κ. Κατσή. Με την ευκαιρία, η ίδια εξέφρασε τη γνώμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι περιττή η προσκόμιση των δανειακών συμβάσεων εκ μέρους των δανειοληπτών, ενώ αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της επίμαχης πρόβλεψης του νομοθέτη. Η θέση, πάντως, των καταναλωτικών οργανώσεων είναι να χορηγηθεί παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, με το σκεπτικό ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των δανειοληπτών και ότι τα εμπόδια στην προσπάθεια των τελευταίων να κατοχυρώσουν τη δυνατότητα ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» δε θα έχουν εξαλειφθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί έως τις 30 Απριλίου.

«Ευτυχώς που έχουμε την τύχη να έχουμε τέτοιους υπαλλήλους στο Ειρηνοδικείο Κομοτηνής»

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης δεν παρέλειψε να μνημονεύσει την αξιοθαύμαστη ανταπόκριση, που επέδειξαν οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Κομοτηνής στην αυξημένη προσέλευση δανειοληπτών κατά τον τελευταίο μήνα του 2015. Όπως θυμόμαστε, μετά από την τροποποίηση του σχετικού νόμου στα τέλη του Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, οι δανειολήπτες έσπευδαν μαζικά στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, για να προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, που έληγε η σχετική προθεσμία. Κατά το διάστημα αυτό στο Ειρηνοδικείο της Κομοτηνής κατατέθηκαν γύρω στις 70 αιτήσεις, σύμφωνα με την κ. Κατσή. «Το Ειρηνοδικείο μας εδώ δουλεύει άψογα», σχολίασε η ίδια, «και παρότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, στις 31 Δεκεμβρίου μέχρι την ύστατη ώρα οι υπάλληλοι ήταν στα γραφεία τους για να μπορούν οι δανειολήπτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους». «Στις επικαιροποιήσεις επίσης είναι πάρα πολύ εξυπηρετικοί», συμπλήρωσε. «Ευτυχώς που έχουμε την τύχη να έχουμε τέτοιους υπαλλήλους», κατέληξε, «διότι ο όγκος των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που προσέφυγε το τελευταίο 10ημερο, με μια διαφορετική σύνθεση του Ειρηνοδικείου ίσως να μην μπορούσε να εξυπηρετηθεί τόσο αποτελεσματικά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.