Παρασταση Καραγκιοζη στην κεντρικη πλατεια Απο τον Γιαννη Βουλτσιδη
Μια ξεκαρδιστική παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, από τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη βουλτσίδη με τη συνδρομή της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ροδόπης. Ο κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς στην πλατεία ενώ τα παιδιά που γέμισαν το χώρο, ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του αγαπημένου λαϊκού ήρωα.
Η παράσταση ξεκίνησε τελικά στις 9 το βράδυ και είχε ως θέμα «την αναζήτηση της χαμένης αρμονίας». Ο Καραγκιόζης κατεβαίνει στον Άδη, για να βρει την αρμονία χάριν του πασά, που τη ζητεί απεγνωσμένα και πληρώνει όσο-όσο για να του τη φέρουν. Εκεί στον κάτω κόσμο, ο καραγκιόζης έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τη μητέρα του, με παλιούς γνωστούς του, αλλά και άλλους αποβιώσαντες. Μέσα από αυτήν την εμπειρία ίσως ο ίδιος να βρίσκει τελικά την αρμονία, αλλά για τον πάσα θα σκαρφιστεί μια από τις γνωστές του πονηριές. Το τέλος, φυσικά, τον βρίσκει να πετάγεται με κλοτσιές από το παλάτι.
Ξεκαρδιστικές ατάκες και έντονη σάτιρα προς τους πολιτικούς
Απαλλαγμένος από κοινότυπες εκφράσεις και συνηθισμένα σχόλια, ο κ. Βουλτσίδης, πρωτότυπος πάντα και ευρηματικός στις ατάκες του, παρουσίασε τον Καραγκιόζη άκρως καυστικό προς τους «ήρωες» της επικαιρότητας, αλλά και με στοιχεία με διδακτικό χαρακτήρα, απευθυνόμενα σε μικρούς και σε μεγάλους. Όσον αφορά τη σάτιρα των προσώπων της επικαιρότητας, την τιμητική του είχε ο τέως υπουργός Τάσος Μαντέλης, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση χρηματισμού. Γενικότερα η πολιτική, αλλά και το lifestyle, έγιναν αντικείμενα σαρκασμού σε κάθε ευκαιρία.
Υπό δύσκολες συνθήκες για θεατές και καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε η παράσταση
Κακή εντύπωση προκάλεσε η ανεπάρκεια καθισμάτων, που στήθηκαν από τους διοργανωτές μπροστά από τη σκηνή, προκειμένου για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ο μικρός αριθμός τους δεν ήταν ικανός να καλύψει της ανάγκες όσων ήθελαν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Πολλοί αναγκάστηκαν να παρακολουθούν όρθιοι, ενώ όσοι είχαν παιδιά μαζί τους τα κρατούσαν στην αγκαλιά τους για αρκετή ώρα. Το φαινόμενο αυτό επισημάνθηκε και από τον κ. Βουλτσίδη. Επίσης, κάτι που δυσχέρανε τις προσπάθειες του καλλιτέχνη ήταν η δυνατή μουσική, που προερχόταν από τις καφετέριες πλησίον του χώρου της παράστασης. Ο ίδιος δε δίστασε να το σχολιάσει και από μικρόφωνου, ενώ μετά τη λήξη της παράστασης δήλωσε χαρούμενος, που «κατάφερε να πάρει το «διπλό», ενώ είχε να αγωνιστεί εκτός έδρας».
Επόμενες παραστάσεις του κ. Βουλτσίδη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του καραγκιόζη στην Ξάνθη, στην Αθήνα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, που θα επισκεφτεί στις 26 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιήσει μια παράσταση παρέα με έναν Τούρκο καραγκιοζοπαίχτη.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
