Παραπομπη εις τριπλουν απο Κομισιον

Για δημόσιο διασυρμό και διεθνή έκθεση της χώρας μας έκανε λόγο στα μέσα της εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του υπεύθυνου για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχου Χυτήρη, μετά την εις τριπλούν παραπομπή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το διασυρμό που υφίσταται η χώρα. Ας αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους ώστε η χώρα μας να μην εκτίθεται διαρκώς», τόνισε.

Πρώτο και βασικό θέμα παραπομπής της Ελλάδας αυτό του βασικού μετόχου, που εξακολουθεί να ταλανίζει τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. H Κομισιόν, αν και επί μήνες ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της για ριζική μεταβολή της νομοθεσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραπέμπει οριστικά την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία παραβιάζει «όχι μόνο τις οδηγίες της Ένωσης, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, και είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις προθέσεις της, κάτι που δεν ανακοινώθηκε ποτέ ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε όμως και από τον αρμόδιο υπουργό, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι κατά των λεγόμενων «νόμων περί βασικού μετόχου», αλλά κατά της ΚΥΑ του 2005 που εκδόθηκε για την εφαρμογή του νόμου. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση, με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη, αφενός «εισάγει επιπλέον λόγους αποκλεισμού από τις διαδικασίες για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, αντίθετους με τις κοινοτικές οδηγίες», και αφετέρου «καθιστά δυσχερέστερη ή τουλάχιστον λιγότερο ελκυστική την άσκηση στην Ελλάδα των περισσότερων από τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου». Με την προσθήκη μιας νέας αιτίας αποκλεισμού, δηλαδή της μη υποβολής εκ μέρους του επιλεγέντος υποψηφίου των απαιτούμενων εγγράφων στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου αυτό να αποφανθεί περί της δυνατότητας του εν λόγω υποψηφίου να υπογράψει τη σύμβαση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα πρόσθεσε μια ακόμη αιτία η οποία δεν προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες.

Παραπομπών συνέχεια…

Στο μεταξύ, από την Τετάρτη ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για μια σειρά άλλες υποθέσεις.

Πρόκειται συγκεκριμένα για περιπτώσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όπως ο έλεγχος ουσιών καταστροφικών για το στρώμα του όζοντος, η κάλυψη των ζωνών ειδικής προστασίας για τα άγρια πτηνά, η προστασία των υδάτων και οι κλιματικές αλλαγές.

Ν.Τ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.