Παραμενει βασικος πυλωνας του αναπτυξιακου σχεδιασμου της ΑΜΘ ο Τουρισμος

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού «Αν δεν αγκαλιάσει τον τουρισμό η ίδια η κοινωνία, νομίζω ότι δεν θα πετύχουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει σαν διοίκηση»

Δράση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο οποίος ήδη ξεκίνησε τις επαφές με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιφέρεια ΑΜΘ. 

Με την Περιφέρεια να διανύει τον τρίτο μήνα του Έτους Τουρισμού 2017, ο κ. Αντωνιάδης αναλαμβάνει τη θέση του σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, με μια τουριστική περίοδο κατά την οποία η Περιφέρεια περιμένει πολλά να ανοίγει. 

Συνεχίζει ως βασικός πυλώνας του Αναπτυξιακού σχεδιασμού ο Τουρισμός 

Ο κ. Αντωνιάδης επαναβεβαίωσε ότι βασικό πυλώνας του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειάς μας είναι ο τουρισμός, ένα όραμα που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και συνεχίζεται από τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.
 
«Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρειά μας, προκειμένου να γίνει τουριστικός προορισμός αριστείας τεσσάρων εποχών» ανέφερε.
 
Σημείωσε δε πως πρέπει να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι ο τουρισμός είναι κάτι που εξελίσσεται συνέχεια και καθημερινά, για αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους φορείς. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ήρθε σε επαφή και με τους 23 Δημάρχους της Περιφέρειας, θεωρώντας πως θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
 
Παράλληλα συναντήθηκε και με παραγωγικούς φορείς και ανθρώπους του τουρισμού, όπως τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με στόχο να αγκαλιάσει τον τουρισμό η ίδια η κοινωνία. «Αν δεν αγκαλιάσει τον τουρισμό η ίδια η κοινωνία, αν δεν αποκτήσουν οι ίδιοι οι πολίτες τουριστική παιδεία, νομίζω ότι δεν θα πετύχουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει σαν νέα διοίκηση» ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη πως η Περιφέρεια έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα, αρκεί να το πιστέψει.
 
Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία τα ακαθάριστα έσοδα που έχει η περιφέρεια στο ΑΕΠ του Τουρισμού, είναι κατά μέσο όρο περίπου στο 5%, την ώρα που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι στο 25%. «Καταλαβαίνετε λοιπόν τα περιθώρια που έχουμε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα, να βελτιώσουμε τα έσοδά μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
 
Η Περιφέρεια εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες, διαθέτοντας δύο όμορφα νησιά, φανταστικές παραλίες, ένα άθικτο φυσικό ορεινό όγκο, σημαντικές δράσεις πολιτισμού αλλά και θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, όπως η αρχαία Εγνατία Οδός, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι των Φιλίππων και της Μαρώνειας. 

Συγκεκριμένοι στόχοι για την ανάδειξη της ΑΜΘ 

Επειδή όμως παραλείψεις και αδράνειες δεκαετιών δεν μπορούν να διορθωθούν σε λίγα χρόνια, η Περιφέρεια βάζει συγκεκριμένους στόχους και αγωνίζεται καθημερινά να τους επιτύχει, προσκειμένου να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στόχο. Για αυτό, όπως διευκρίνισε ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη αύξησης των κλινών που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς πρόκειται για ένα παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά στην όλη προσπάθεια αφού κάθε αύξηση του τουριστικού κύματος θα προσκρούσει στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει περίπου 40 χιλιάδες κλίνες, εκ των οποίων οι 25.000 βρίσκονται στη Θάσο, ενώ ανοιχτές όλο το χρόνο παραμένουν μόλις οι 11.000. «Κάτω από αυτά τα δεδομένα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των υποδομών, με νέες ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των δυναμικοτήτων, με την Περιφέρεια να δημιουργεί παράλληλα όλες εκείνες τις υποδομές ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς» εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης.
 
Για αυτό και θεωρεί πως σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι οι πολίτες, που θα αποκτήσουν τουριστική παιδεία, δηλαδή πώς θα συμπεριφερθούν και πώς θα αντιμετωπίσουν τον τουρίστα, που πλέον δεν μένει στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα. «Σήμερα ο τουρίστας που έρχεται ζητά κάτι άλλο, παράπλευρες δραστηριότητες για αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε και άλλες μορφές τουρισμού, όπως τον ορειβατικό τουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό, έχουμε δηλαδή μια σειρά από άλλες δραστηριότητες τις οποίες πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε στο χάρτη του Τουρισμού για την περιφέρειά μας» υπογράμμισε ο νέος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού προσθέτοντας πως ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή είναι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις προστατευόμενες περιοχές, υπενθυμίζοντας πως ο αείμνηστος κ. Γιώργος Παυλίδης είχε ζητήσει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της ΑΜΘ να προβλεφθεί προϋπόθεση να υπάρξουν θύλακες ώστε να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες που δεν θα επιβαρύνουν την περιοχή, αντίθετα θα βοηθούν στην ανάδειξή της. 

Άνοιγμα προς τη Ρωσία 

Πέρα από το κομμάτι των υποδομών και της νοοτροπίας θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, οι προωθητικές ενέργειες της περιφέρειας στο εξωτερικό με έμφαση στη συνέχεια και το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας, για αυτό και από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην 24η Έκθεση Διεθνούς Ταξιδίου και Τουρισμού  στη Μόσχα (ΜΙΤΤ). Η περιφέρεια θα έχει δικό της περίπτερο στην έκθεση, ενώ ήδη έχουν κανονιστεί επαφές με ανθρώπους της ρωσικής τουριστικής αγοράς, ώστε να γίνει η ΑΜΘ ευρύτερα γνωστή.
 
«Πρέπει μετά το άνοιγμα που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στη βαλκανική χερσόνησο, να δούμε και τη ρωσική αγορά, καθώς η περιοχή μας δυστυχώς δεν αποτελούσε προορισμό μέχρι τώρα για τους ρώσους τουρίστες» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, επισημαίνοντας πως πέρυσι είχαμε μόλις 2.000 ρώσους τουρίστες στην περιφέρειά μας, τη στιγμή που χιλιάδες επισκέφτηκαν την Χαλκιδική και την Πιερία.
 
Για αυτό συμμετέχουν στην συγκεκριμένη έκθεση, και ήδη έχουν πετύχει με την αεροπορική εταιρεία Ellinair την υλοποίηση 5 πτήσεων την Εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Καβάλας, 2 από Μόσχα, 2 από Αγία Πετρούπολη και 1 από το Μίνσκ της Λευκορωσίας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη θα βοηθήσει στην αύξηση του ρεύματος τουρισμού από τη Ρωσία και κατ’ επέκταση του τοπικού ΑΕΠ της ΑΜΘ.
 
Η δράση αυτή εντάσσεται στο έτος Τουρισμού της Περιφέρειας, όπως ήταν και η δράση της αεροπορικής εταιρείας Aegean μέσα από τις οθόνες της οποίας η Περιφέρεια διαφημίστηκαν όχι μόνο οι ομορφιές της Περιφέρειεας αλλά και τα τοπικά της προϊόντα, μιας και όπως επανέλαβε ο κ. Αντωνιάδης ο τουρισμός δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξαιρετικά σύνθετο με πάρα πολλούς παράγοντες που τον επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά. «Πρέπει να υπάρξει μια συνέργεια και ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας, από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα σύνθετα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα, για παράδειγμα, και η καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου» επέμεινε κλείνοντας ο κ. Αντωνιάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.