Παραμενει κλειστο το τελωνειο των Καστανεων

Παρά τις δηλώσεις Πέτσα

Βασίλης Μαυρίδης, Δήμαρχος Ορεστιάδας – Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ

«Θα περίμενα μία ορθότερη διατύπωση και σωστότερη άποψη από τον κ.Πέτσα για να μην δημιουργείται σύγχυση, ξεσηκωνόμαστε,  ψάχνουμε και βάζουμε σενάρια στο μυαλό μας»

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, σε σχέση με το «άνοιγμα» συγκεκριμένων συνοριακών σημείων διέλευσης από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, τις οποίες σε ό,τι αφορά την Ροδόπη επανέλαβε χθες, επέφεραν αναστάτωση εντός και εκτός Ροδόπης.

 

Και στη Ροδόπη επικρατεί αναβρασμός σε σχέση με το εκ νέου επικείμενο κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, το ίδιο ίσχυσε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και στον Έβρο, καθώς στην προαναφερθείσα ανακοίνωση ο κ. Πέτσας μεταξύ άλλων ανέφερε πως επίκειται, από 1η Ιουλίου, και το άνοιγμα των τελωνείων των Καστανέων.

 

Το τελωνείο των Καστανέων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ κ. Βασίλη Μαυρίδη παραμένει κλειστό, ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου, λόγω των τότε γεγονότων που αφορούσε στην συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική πλευρά.

 

Ο ίδιος στις δηλώσεις του στον «ΠτΘ» έκανε λόγο όχι για μία αλλά για «δύο ατυχείς δηλώσεις» από πλευράς του κ.Πέτσα, αναφερόμενος και στα όσα αφορούν το άνοιγμα των συνόρων με την Βουλγαρία, για να τονίσει  ωστόσο πως στην πρώτη περίπτωση «θεωρήσαμε ότι ως δεδομένο δεν έχει καμία βάση υλοποίησης και με ικανοποίηση είδαμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν ανοίγει το τελωνείο των Καστανιών».

 

Αντιφατικό να επιτρέπεις τη διέλευση Ελλήνων πολιτών και να απαγορεύεις τη διέλευση των υπολοίπων από τον ίδιο χώρο

 

Ανοιχτό όπως εξήγησε παραμένει μόνο το τελωνείο των Κήπων, για τους Έλληνες πολίτες, γεγονός επί του οποίου εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του, καθώς όπως τόνισε «υπάρχει μία τεράστια αντίφαση στο ότι από τη μία στιγμή κλείνεις την είσοδο στους Τούρκους πολίτες και από την άλλη επιτρέπεις να μπαινοβγαίνουν, στον ίδιο χώρο Έλληνες πολίτες, θαρρείς και αν υπάρχει κορωνοϊός δεν μπορείς να τον κολλήσεις μέσα σε 12 ή 24 ώρες». Ο ίδιος έθεσε και τα οικονομικά  ζητήματα που ανακύπτουν υπογραμμίζοντας πως «από τη μια δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ να εισέρχεται στη χώρα από την Τουρκία, και από την άλλη έχουμε την εξαγωγή ενός μεγάλου προφανώς ποσού από τους Έλληνες που πηγαίνουν και κάνουν τα ψώνια του στην τουρκική αγορά». «Θα έπρεπε να μην έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, να υπάρχει η ίδια πολιτική και για τους Κήπους. Ή τα κρατάς κλειστά ή τα ανοίγεις, σύμφωνα πάντα και με τα επιδημιολογικά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε.

 

Ίδιο καθεστώς σε όλες τις πύλες εισόδου από τη Βουλγαρία

 

Ερωτηθείς σχετικά και με τις εξελίξεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην «τεράστια αναστάτωση και σύγχυση που προκλήθηκε ακόμα και στις αστυνομικές και τελωνειακές δυνάμεις» για το τι εν τέλει ισχύει για να επισημάνει ωστόσο πως «κατά την άποψή μου θα πρέπει να βγουν και να πουν ξεκάθαρα ότι όλες οι πύλες εισόδου από τη Βουλγαρία, είτε είναι Προμαχώνας, είτε η Νυμφαία,  είτε το Ορμένιο, είτε ο Κυπρίνος, υπάγονται στο ίδιο καθεστώς».

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη επίσημης απάντησης στις αντιδράσεις που ήδη έχουν σημειωθεί και σε τοπικό επίπεδο για να καταλήξει λέγοντας πως «θα περίμενα μία πιο ξεκάθαρη άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, μια  σωστότερη, ορθότερη διατύπωση, και για να μην δημιουργείται σύγχυση και ξεσηκωνόμαστε και ψάχνουμε και βάζουμε σενάρια στο μυαλό μας. Αν μη τι άλλο στην πολιτική, όταν κάνουμε κάπου λάθος και χωρίς πρόθεση, θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να βγούμε και να το πούμε».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.