Παραλιες Φαναριου-Αρωγης: Προμηνυεται… μποξ και αναζητειται ο σακος!

Η «κλεψύδρα» για τις παραχωρήσεις αδειάζει επικίνδυνα και τα πρώτα μπάνια πιθανόν να γίνουν σε «γυμνές» παραλίες

Διανύουμε πλέον το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και απέχουμε από την τυπική -όχι ουσιαστική- έναρξη της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου λίγο περισσότερο από ενάμιση μήνα. Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς οργανωμένη χώρα, ιδίως αν ήταν προικισμένη με πολυάριθμες και εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες, όπως αυτές που διαθέτει η Ελλάδα, για το θέμα της αξιοποίησής των παραλιών θα είχε ληφθεί η δέουσα μέριμνα πολύ πριν επιτρέψει ο καιρός τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα. Δυστυχώς στη χώρα μας, μολονότι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για να ξεκινήσουν τα πρώτα μπάνια, αν όχι στις αρχές, τουλάχιστον στα μέσα του Μαΐου, ως σημείο τυπικής έναρξης της θερινής περιόδου- άρα και ετοιμότητας για την υποδοχή των λουόμενων- είθισται να νοείται η 1η του Ιουνίου. Το ανησυχητικό για την επικείμενη θερινή και τουριστική περίοδο είναι ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της παραχώρησης των παραλιακών εκτάσεων, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπέρβαση, ακόμα και αυτού του – αυθαίρετου έστω – σημείου εκκινήσεως. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχει μπει ο Ιούνιος, να οδεύουμε ολοταχώς προς την «καρδιά» του καλοκαιριού και πολλές παραλιακές εκτάσεις ανά τη χώρα να παραμένουν «γυμνές» από υποδομές και υπηρεσίες αναψυχής για τους λουόμενους.
 
Με το βλέμμα στην «κλεψύδρα», που αδειάζει επικίνδυνα, το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής καταπιάστηκε για μία ακόμα φορά με το θέμα της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής. Την αγωνία της για την καθυστέρηση, αλλά και την αντίθεσή της στη φημολογούμενη αξιοποίηση των παραλιών κατευθείαν από την κεντρική διοίκηση, εξέφρασε σε σχετική της παρέμβαση της επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», κ. Ελένη Λαφτσή. Η κ. Λαφτσή ζήτησε ενημέρωση για τυχόν εξελίξεις από τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, με τον τελευταίο να γνωστοποιεί στο σώμα ότι και στα δύο μέτωπα, τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών για το ανατολικό τμήμα της παραλίας Φαναρίου-Αρωγής, όσο και στην Εταιρίας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου για την παραλία που βρίσκεται προς την πλευρά του κάμπινγκ, οι όποιες πρωτοβουλίες και οχλήσεις έχουν αποβεί προς το παρόν άκαρπες. Θυμίζουμε ότι οι επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η οποία έχει την πάγια θέση να παραχωρηθούν οι παραλιακές εκτάσεις στους οικείους δήμους και από εκεί να δημοπρατηθούν για εκμετάλλευση από ιδιώτες. Το Υπουργείο φέρεται να προτίθεται να αξιοποιείσαι μέσω των κτηματικών υπηρεσιών τις παραλίες, αλλά ούτε προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. 

Γιώργος Πετρίδης «Είμαστε ήδη πολύ πίσω• θα πρέπει να αποφασίσουν και να ενεργήσουν γρήγορα»

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Πετρίδης τοποθετήθηκε καταρχάς υπέρ της άποψης ότι οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν την εκμετάλλευση των παραλιών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προσωπικά δεν τον βρίσκει αντίθετο και το ενδεχόμενο της διαχείρισης της υπόθεσης σε κεντρικό επίπεδο. «Ωστόσο αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο», έσπευσε να επισημάνει, «είναι το ενδεχόμενο να μην καταφέρει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό σε κεντρικό επίπεδο και μείνουν οι παραλίες μας αναξιοποίητες». Κάτι διόλου απίθανο, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αφού όπως παρατήρησε ο κ. Πετρίδης, «είμαστε ήδη πολύ πίσω» και «θα πρέπει να αποφασίσουν και να ενεργήσουν γρήγορα». «Μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι ο συνηθισμένος “σάκος του μποξ” που είναι ο δήμος Κομοτηνής σε τέτοιες περιπτώσεις, σε αυτήν την περίπτωση δε θα είναι “σάκος του μποξ”», επισήμανε με έμφαση. «Από τώρα λέω λοιπόν ότι εφόσον είναι απόφαση της κυβέρνησης να διαχειριστεί κεντρικά τις παραλίες», προσέθεσε με το ίδιο αυστηρό ύφος, «να τις διαχειριστεί, αλλά να τις διαχειριστεί έτσι ώστε να έχουμε αξιοποίησή τους μέσα στο καλοκαίρι». 

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» από την ΕΤΑΔ

Παρόμοια είναι η εικόνα, που περιέγραψε ο δήμαρχος Κομοτηνής και στο μέτωπο της παραχώρησης της παραλίας Φαναρίου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Για την ακρίβεια, ο κ. Πετρίδης περιέγραψε μια απαξιωτική συμπεριφορά εκ μέρους της διοίκησης της Εταιρίας, αφού πέραν του ότι αγνοήθηκαν οι δύο σχετικές επιστολές που εστάλησαν τους τελευταίους μήνες, αποφεύγεται συστηματικά από τους διοικούντες οποιαδήποτε τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία με τους εκπροσώπους του δήμου Κομοτηνής. «Ήδη ως δήμος Κομοτηνής έχουμε κάνει έγγραφα και ήδη έχω προσπαθήσει πολλές φορές να επικοινωνήσω με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, είτε και με επίσκεψή μου στην Αθήνα, για την οποία έχω ζητήσει ραντεβού, αλλά δεν έχω μέχρι στιγμής απάντηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. «Το πρόβλημά μας εκεί δεν είναι να διαχειριστούμε εμείς την παραλία», επισήμανε, «αλλά το πραγματικό πρόβλημα, και της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών και του τόπου μας συνολικά, είναι να υπάρχει αξιοποίηση των παραλιών». «Αν θέλει να διαχειριστεί την παραλία η ίδια η ΕΤΑΔ για το καλοκαίρι αυτό, ας τη διαχειριστεί, αλλά να την αξιοποιήσει», κατέληξε. 

Ελένη Λαφτσή «Η ΚΕΔΕ να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η κεντρική διαχείριση των παραλιών»

«Είμαστε ήδη πολύ πίσω», παρατήρησε και η κ. Λαφτσή στη σχετική δήλωσή της, καλώντας με τη σειρά της, τόσο την ΕΤΑΔ, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, «να αποφασίσουν και να ενεργήσουν γρήγορα». «Εδώ και καιρό περιμένουμε με αγωνία όλο το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος Κομοτηνής», υπογράμμισε, «την παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τη δημοπράτησή τους και την εκμετάλλευσή τους από την αρχή της τουριστικής περιόδου». Υπενθυμίζοντας πως το ίδιο έργο έχει παιχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι παραχωρήσεις να γίνονται την τελευταία στιγμή και ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου να χάνεται, τόνισε την πάγια θέση της παράταξής της για παραχώρηση των παραλιών στους δήμους και μάλιστα για μακροχρόνια διαχείριση, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν έναν σοβαρό προγραμματισμό εκμετάλλευσης και αξιοποίησής τους, να μπορούν να αποκομίζουν έσοδα για την περιοχή και να διαμορφώνουν ένα σοβαρό τουριστικό προϊόν. Αυτό στην περιοχή μας είναι απαραίτητο όσο ποτέ, κατά την κ. Λαφτσή, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο τουρισμός, τόσο από βορρά, με το άνοιγμα του κάθετου άξονα, όσο και εξ ανατολάς. «Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε καταληκτικά, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας η τυχόν αξιοποίηση των παραλιών σε κεντρικό επίπεδο και καλώντας την ΚΕΔΕ να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.