Παρακαταθηκη τις προτασεις της αφηνει η παραταξη «Εμεις… η πολη»

«Δεν κατάφερε να ανταπεξέρθει στις προσδοκίες η διοίκηση Πετρίδη» σημείωσε η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου - Θεωρεί πως η παρούσα διοίκηση επέδειξε διαχειριστική νοοτροπία και έλλειψη διεκδικητικότητας

Απολογισμό του έργου της παράταξής «Εμείς… η πόλη» από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, πραγματοποίησε μαζί με μέλη της ομάδας της, η επικεφαλής της κ. Φελίνα Καζάκου, το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου.
 
Με τη δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησαν το 2014 με μια νέα ομάδα ανθρώπων που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της δημοτικής παράταξης «Εμείς ..η πόλη», να πλησιάζει στο τέλος της, η κ. Καζάκου πιστεύει πως καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών το σύνολο των μελών της δημοτικής παράταξης υπηρέτησαν με πλήρη αφοσίωση το όραμα, τιμώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή, την εμπιστοσύνη που επέδειξαν δια της ψήφου τους χιλιάδες συμπολίτες μας. Όχι μέσα από μία στείρα αντιπολίτευση τύπου «για να υπάρχει», αλλά σκεπτόμενοι ως «διοίκηση» που βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης.
 
Όσο για την παρούσα διοίκηση του Δήμου, εξέφρασε την άποψη πως όλο αυτό το διάστημα περιορίστηκε σε μια διαχειριστική νοοτροπία, μη λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητας, με ανεπαρκή κοινωνική πολιτική καθώς και χάνοντας όσες ευκαιρίες παρουσιάστηκαν τα πέντε αυτά χρόνια, μην παρουσιάζοντας καμία διεκδικητικότητα.
 
Την ίδια στιγμή οι ίδιοι από την θέση τους, έκαναν μια σειρά από προτάσεις και παρεμβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων δεν εισακούστηκαν από τη σημερινή διοίκηση, η κ. Καζάκου ελπίζει όμως πως θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για μια επόμενη διοίκηση που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει κατάλληλα.
 
Με την πορεία την παράταξης να πλησιάζει στο τέλος της, η κ. Καζάκου εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη θητεία της και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας. 

Δεν κατάφερε να ανταπεξέρθει στις προσδοκίες η διοίκηση 

Ξεκινώντας τον απολογισμό της η κ. Καζάκου σημείωσε πως η διοίκηση είχε την ευκαιρία να παράξει ουσιαστικό έργο και να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης τόσο ως προς την καθημερινότητα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που έπρεπε να δημιουργηθούν σε μια πενταετία «κλειδί» για το Δήμο Κομοτηνής, όμως θεωρεί πως ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης και η ομάδα του δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες αλλά κυρίως στις ανάγκες των πολιτών και έτσι το μοναδικό έργο που έχει σήμερα να εμφανίσει είναι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.
 
Η διαχείριση των αριθμών παρόλα αυτά, δεν επιφέρει την ευημερία στην καθημερινότητα των πολιτών, μιας και πιστεύει πως τα χρήματα των πολιτών πρέπει να επιστρέφονται και να επανεπενδύονται προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, με στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
 
Σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της διοίκησης, οι πολιτικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου, μετά από δυο θητείες, θεωρεί πως έχουν μηδενικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
 
Έτσι τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν πολλά, την ώρα που οι πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι ελάχιστες, με την ποιότητα της ζωής των πολιτών χαμηλή, τους οικισμούς εγκαταλειμμένους, κάποιοι ακόμη και χωρίς νερό, η αγροτική οδοποιία ανύπαρκτη, οι γειτονιές υποβαθμισμένες, μη επαρκείς σχολικές μονάδες, οι κατασκηνώσεις κλειστές, η πόλη και οι περισσότεροι οικισμοί παραμένουν χωρίς παιδικές χαρές, η αστική ασφάλεια των πολιτών ελλιπής, καθώς πολλοί δημόσιοι χώροι κρύβουν κινδύνους, το πρόβλημα με τα αδέσποτα γιγαντώνεται, η κατάσταση στο κυνοκομείο εκτός ελέγχου.
 
Την ίδια ώρα θεωρεί ανεπαρκή την κοινωνική πολιτική, που περιορίστηκε μόνο στη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑκαι του ΤΕΒΑ που αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδιασμού, με ανύπαρκτα περιβαλλοντικά έργα, στη διαχείριση απορριμμάτων, του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, σε μια πόλη χωρίς ταυτότητα και ελλιπή τουριστική προβολή, την στιγμή που χιλιάδες επισκέπτες μας προσπερνούν καθημερινά μέσω του κάθετου άξονα.
 
«Στην Κομοτηνή του 2019 ακόμη και η εφαρμογή ενός νέου σύγχρονου συστήματος στάθμευσης φαντάζει όνειρο», σημείωσε, με αποτέλεσμα χαμένες ευκαιρίες, αναξιοποίητες δυνατότητες με την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρισμένη από την ΕΛΣΤΑΤ ως η φτωχότερη της χώρας, αλλά και χαμένες μάχες, όπως οι εξελίξεις στο Δημοκρίτειο, η αξιοποίηση του Δικαστικού Μεγάρου, η αξιοποίηση των κτιριακών δομών της παλαιάς Νομικής, του κάθετου άξονα, η πολυσυζητημένη τηλεθέρμανση Κομοτηνής και με ερωτηματικά το μέλλον λειτουργίας της Τσανακλείου.
 
Θεωρεί δε πως υπήρξε άγνοια σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σωστή παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμός πολιτικών ενεργειών του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων, να μην υπάρξει ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Δήμους, σχεδιασμός και ωρίμανση μελετών για νέα έργα, ενώ ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών είναι ανύπαρκτος, ενώ ουσιαστικά καταργήθηκε ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη». 

Πρωτοβουλίες από την παράταξη 

«Ίσως θεωρείτε την προσέγγιση μου απόλυτη και ισοπεδωτική, αλλά εννιά χρόνια μετά, στελέχη της διοίκησης αγνοώντας την εικόνα της πόλης, την καθημερινότητα αλλά και την οικονομία αυτής, εξακολουθούν να ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς, μεταφέροντας, με επιπόλαιο τρόπο και ψευδή στοιχεία, απόψεις σχετικά με τη διαχείριση του παρελθόντος. Χωρίς απαντήσεις για το δικό τους έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Απόδειξη όλων, ανέφερε, αποτελεί και η αξιολόγηση των δεικτών, των αποτελεσμάτων και της υλοποίησης έργων και δράσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού που κατατέθηκε το 2016 και αφορούσε την περίοδο 2015-2019, και ενώ αυτά ίσχυαν στην Κομοτηνή, άλλοι δήμοι, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα κ.α. έχουν αλλάξει αισθητά σε όλους τους τομείς παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, πάθους και  διεκδίκησης.
 
Για αυτό και η ομάδα αποφάσισε να στηρίξει τη διοίκηση στις όποιες σημαντικές προτάσεις, αναδεικνύοντας τα σοβαρά θέματα του Δήμου αλλά και να γίνουν συμμέτοχοι σε ό,τι πήγαινε την πόλη μπροστά, για αυτό και κατέθεσαν δεκάδες προτάσεις που αφορούσαν στην ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Κομοτηνής. Προτάσεις που αφορούσαν στην καθημερινότητα, τον δημόσιο χώρο, τα χρονίζοντα προβλήματα των οικισμών του Δήμου μας, αλλά και προτάσεις αναπτυξιακές στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της κοινωνικής πολιτικής.
 
Έτσι έκαναν δεκάδες παρεμβάσεις και αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιδιότητά των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, εντός και εκτός των ορίων της χώρας, χωρίς κομματικό πρόσημο.
 
Επίσης επιδίωξαν να συναντήσουν προσωπικότητες, φορείς, έμπειρους αυτοδιοικητικούς και τεχνοκράτες εκτός Ελλάδος, με την παρουσία και συμμετοχή μας – η μοναδική από τον Δήμο Κομοτηνής – στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων & Περιφερειών τα τελευταία τέσσερα έτη για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
 
Σημαντικότερη δε θεωρεί την κατάθεση από πλευράς της παράταξής τους σχετικής πρότασης με τα «ανοιχτά» ζητήματα της περιοχής και τις προοπτικές ανάπτυξής της στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Κομοτηνή.
 
Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια σειρά προτάσεων, θέσεων και παρεμβάσεων που κατατέθηκαν εγγράφως, οι περισσότερες αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν και παρέμειναν στα συρτάρια της διοίκησης. 

Οι αναλυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν 

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν θέματα της καθημερινότητας την πολιτών και των δημοσίων χώρων, τόσο σε υποδομές, όπως οι παιδικές χαρές, οι νέοι χώροι αθλοπαιδιών σε οικισμούς και στις βόρειες γειτονιές της πόλης, αλλά και συνολική παρέμβαση στο θέμα της στάθμευσης και των ζητημάτων των σχολικών υποδομών.
 
Επίσης σημείωσε πως στο κενό έπεσε η πρότασή τους για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων, με τη διοίκηση να αγνοεί προτάσεις τόσο για την επέκταση των υποδομών, όσο και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
 
Γενικότερα πολλά είναι τα προβλήματα που εντόπισαν και στους οικισμούς, με προβλήματα στο βιολογικό του Κοσμίου, την έλλειψη υδροδότησης του οικισμού Ιάμπολης, την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Καλλίστης ενώ ανέδειξαν και ελλείψεις στις υποδομές τους.
 
Ειδικά για τον τουρισμό, κατέθεσαν ολοκληρωμένο σχέδιο Τουριστικής Προβολής για το 2017-2018, ενώ πρωτοστάτησαν στο αίτημα για την υποβολή πρότασης, χρηματοδότησης δράσεων στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός».
 
Όσο για τον πολιτισμό, πέρα από τις προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό του festival Φαναρίου, με την συμμετοχή νέων ταλέντων από την ευρύτερη περιοχή και την κατάλληλη αξιοποίηση της Τσανακλείου με τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Μουσείου, και παρουσίαση 3D Καραθεοδωρή, πρότειναν τον επανασχεδιασμό του branding της Κομοτηνής (με προτεραιότητα την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής) και την ανάδειξη νέας ταυτότητας με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ενεργειών εξωστρέφειας καιπροβολής.
 
Η κ. Καζάκου εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε το αίτημα για αξιολόγηση των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγωντου Δήμου Κομοτηνής και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες, με σκοπό την δικαιότερη οικονομική υποστήριξη τους, η οποία θα γίνει μέσω εφαρμογής που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα.
 
Επίσης προτάσεις έκαναν και για την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία «Πράσινης Πόλης» και την αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου με νέας γενιάς τεχνολογίας LED , μειώνοντας την κατανάλωση σε 30%, με ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς.
 
Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, πρότειναν την υποβολή πρότασης, χρηματοδότησης δράσεων στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένος Τουριστικός Προσβάσιμος Θαλάσσιος Προορισμός», θεωρώντας πως ολοκληρώθηκε μετά από δική τους παρέμβαση, ενώ ζήτησαν και μείωση των τελών και λοιπών χρεώσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άποροι, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι, κλπ στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, παρόλο που δεν εισακούστηκαν.
 
Επανέλαβε δε την πρόταση για ολοήμερο Παιδικό Σταθμό, πρόταση που κατέθεσαν μετά από αίτημα πολλών γονέων.
 
Τέλος η κ. Καζάκου έκανε αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, την ανάγκη επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων Πανδρόσου, στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα της Ειδικής Γραμματείας για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ένταξης των Ρομά.
 
Ειδική μνεία έκανε στις προτάσεις που κατέθεσαν με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, που αφορούσαν τη Δομή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για την προώθηση καινοτόμων μορφών και μεθόδων καλλιέργειας, την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου στη λίμνη Μητρικού για χρήση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών, τηλεθέρμανση και παραγωγή ενέργειας.
 
Επίσης πρότειναν την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ και την προώθηση του Αγροτουρισμού με τη Δημιουργία «Πράσινης Αγοράς», στα πρότυπα αντίστοιχων αγορών του εξωτερικού (αγορά PORTA PALAZZO) όπου θα διατίθενται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.