Παραιτηση των πρυτανικων αρχων

Στην ολοκλήρωση των 2/3 της θητείας του παρόντος πρυτανικού σχήματος κι ενώ προς το παρόν έχουν απομακρυνθεί τα σύννεφα των χρεών η εσωτερική κρίση κορυφώνεται καθώς υπέρ της άποψης της παραίτησης τάσσονται, κοντά στους αντιπρυτάνεις Κ. Σιμόπουλο και Αθ. Καραμπίνη, 37 μέλη της Συγκλήτου και η Γενική Συνέλευση της Νομικής.

Οι χθεσινές εξελίξεις προοιωνίζουν δυναμικές αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου σε σχέση με το μέλλον του πανεπιστημίου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια χαρτιά κρατάει στο χέρι του ο πρύτανης Ι. Σχινάς και πώς προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει.
Η δε παρέμβαση του δημάρχου Τ. Βαβατσικλή στην παρούσα κρίση υπέρ των Ι. Σχινά, Γ. Χατζηκωνσταντίνου φαίνεται πως ενοχλεί τα υπόλοιπα μέλη του πρυτανικού σχήματος, γιατί μεταφράζεται σε εμπλοκή του σε ενδοπανεπιστημιακά θέματα.

Η πλειοψηφία της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. με χθεσινή επιστολή της η οποία συνοδεύεται από λίστα υπογραφών ζητά την παραίτηση του πρύτανη Ιωάννη Σχινά. «Σας καλούμε να παραιτηθείτε να προκηρύξετε αμέσως πρυτανικές εκλογές ώστε το Δ.Π.Θ. να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς και λειτουργίες, καθώς η παρουσία σας δεν εγγυάται πλέον τη συνέχεια».

Το κείμενο υπογράφουν 37 από τα 54 μέλη της Συγκλήτου, ανάμεσά τους και φοιτητές. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ υπογράφουν το κείμενο, όπως κι ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, ενώ η ΠΚΣ έχει ταχθεί ενάντια στην υποβάθμιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στη σημερινή σύνοδο του Μπέργκεν. Το κείμενο δεν υπογράφει ούτε η παράταξη Λεγεωνάριοι Κουρσάροι η οποία δραστηριοποιείται στην Πολυτεχνική Ξάνθης.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Νομικής στην οποία προ ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε για τέσσερις τουλάχιστον ώρες κι εγκρίθηκε η πρόταση για σύνταξη ψηφίσματος το οποίο ζητάει την παραίτηση των πρυτανικών αρχών και την επαναπροκήρυξη εκλογών.

Να σημειωθεί ότι η θητεία του παρόντος πρυτανικού σχήματος λήγει στις 31 Αυγούστου 2006 και οι επόμενες εκλογές, εκτός απροόπτου θα διενεργηθούν τον ερχόμενο Απρίλη.

Το εκλεκτορικό σώμα αποτελούν 1000 μέλη, εκ των οποίων οι 400 είναι φοιτητές και οι 500 μέλη ΔΕΠ και οι υπόλοιποι είναι οι διοικητικοί, οι Ε.Τ.Ε.Π., οι Ε.Ε.ΔΙ.Π. οι βοηθοί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Μαρία Αμπατζή

Επιστολή που εστάλη στον κ. Σχινά

“Κομοτηνή 18-5-2005

Προς τον Πρύτανη του ΔΠΘ

Καθηγητή κ. Ιωάννη Σχινά

Ενταύθα

Μετά την αυθαίρετη και ακατανόητη ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της 22ης Μαρτίου 2005.

Μετά την παραίτηση του προέδρου της Νομικής Υπηρεσίας κ. Χαραλαμπάκη και όσα ευθέως καταμαρτυρούνται σε βάρος σας.

Μετά τον παράτυπο διορισμό Νομικού Συμβούλου (παρά όσα ρητώς ορίζονται στο σχετικό ΠΔ) και επειδή μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει Νομικό Σύμβουλο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά την πέραν κάθε νομιμότητας χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του Ιδρύματος (αναφορά υπεύθυνου πρωτοκόλλου).

Μετά την εμφανή αδυναμία άσκησης διοίκησης δια της αποφυγής επί μακρόν της σύγκλησης των συλλογικών οργάνων.

Μετά τις καταγγελίες από την πλειοψηφία του Πρυτανικού Συμβουλίου

αλλά κυρίως

Μετά την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό σας της πλειοψηφίας του Πρυτανικού Συμβουλίου του βασικού οργάνου διοίκησης του ΔΠΘ και επειδή όλα τα παραπάνω οδηγούν το ΔΠΘ σε απαξίωση και μαρασμό.

Εμείς οι παρακάτω υπογραφόμενοι εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία της Συγκλήτου βαθέως ανησυχούντες και ενδιαφερόμενοι για την πρόοδο και το όφελος του ΔΠΘ σας καλούμε να παραιτηθείτε, να προκηρύξετε αμέσως Πρυτανικές Εκλογές ώστε το ΔΠΘ να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς και λειτουργίες καθώς η παρουσία σας δεν εγγυάται πλέον τη συνέχεια.

Ομοίως βέβαια καλούμε τους κ. κ. Αντιπρυτάνεις να επικουρήσουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνοντας δι΄ αυτού του τρόπου τη δυνατότητα στο Εκλεκτορικό Σώμα να εκφρασθεί εκ νέου για τον υπολειπόμενο χρόνο της 3ετούς θητείας”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.