Παραιτηση Σταυρου Παπαθανακη απο το Περιφερειακο Συμβουλιο

Προσωπικοί, αλλά κυρίως πολιτικοί λόγοι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σταύρος Παπαθανάκης, τον οδήγησαν σε παραίτηση από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου της συμπολίτευσης, εκλεγμένου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου. Στην επιστολή του γίνεται λόγος για επάνοδο του λαϊκισμού και του κυνικού αμοραλισμού, με τον κ. Παπαθανάκη να διαφοροποιεί σαφώς τη θέση του σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε κεντρικό επίπεδο, όπως επίσης και με τα αντανακλαστικά με τα οποία αντέδρασε η θεσμική κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις τελευταίες εξελίξεις της μετατροπής των Αστυνομικών Σχολών σε κέντρα κράτησης «λαθρομεταναστών». Ο κ. Παπαθανάκης μίλησε στον «ΠτΘ» για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησης από το περιφερειακό συμβούλιο, κάνοντας έκκληση παράλληλα για διάλογο με αλήθεια και με όρους ειλικρίνειας.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Σταύρου Παπαθανάκη προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σας υποβάλλω την παραίτησή μου τόσο για προσωπικούς όσο κυρίως για πολιτικούς λόγους. Η συμμετοχή μου στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρά τα ποικίλα προβλήματα και δυσκολίες, ήταν μια τιμή και συνάμα θετική εμπειρία στη ζωή μου.
Απευθυνόμενος προς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μου όλων των πτερύγων και παρατάξεων εύχομαι καλή δύναμη στο πολύ δύσκολο έργο που επωμίζεστε υπό το βάρος μιας πρωτοφανούς κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εθνικής κρίσης και της έκρηξης των περιφερειακών κοινωνικών ανισοτήτων, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να είναι διαρκώς αρνητικός πρωταγωνιστής και να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης.
Η απόφασή μου είναι ένας άλλος τρόπος, ο δικός μου δρόμος για τα όσα υπερασπίστηκα στην προσωπική και πολιτική μου διαδρομή.
Έχοντας βιώσει την απογείωση ενός φαύλου και λαϊκιστικού καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση και το λαό μας στην απόγνωση, το να απαντήσουμε ξανά με λαϊκισμό και κυνικό αμοραλισμό, θα είναι ο τέλειος αναχρονισμός, η απόλυτη τραγωδία.
Μοναδικό μας καταφύγιο στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς είναι η δημοκρατία, η ανοχή στη διαφορετικότητα και την άλλη άποψη, ο ανοιχτός και δημόσιος διάλογος, η διαρκής επώδυνη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα άσκηση στη δημοκρατία. Μια βιώσιμη κουλτούρα πολιτισμού και αλληλεγγύης ως αναγκαίας συνθήκης για το modus vivendi λαών και πολιτισμών στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή θα πρέπει να είναι η δική μας, η ελληνική απάντηση και πρόταση για ένα ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ NEW DEAL ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Η απόφασή μου να παραιτηθώ σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ήμουν και θα είμαι παρών στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, στην πραγματική κοινωνία. Εκεί ενδεχόμενα να συναντηθούμε ή να συγκρουστούμε με όρους δημοκρατίας και πλουραλισμού. Για να γυρίσει ο ήλιος.
Για να αλλάξουν τα πράγματα. Για να βρούμε και πάλι το νόημα των λέξεων, τη δύναμη και την αλήθεια των επιχειρημάτων, των ιδεών, των προτάσεων. Για να ανακαλύψουμε την πολιτική ως δυνατότητα της κοινωνίας των πολιτών και όχι των παρακμιακών μηχανισμών εξουσίας.

Νέα Ορεστιάδα, 8 Αυγούστου 2012
Με Εκτίμηση Σταύρος Παπαθανάκης»

 

«Να μιλήσουμε με αλήθεια και με όρους ειλικρίνειας για το μεταναστευτικό»

Γνωστός από τα κείμενά του για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα του μεταναστευτικού, αλλά και των κοινωνικών ανισοτήτων, ο κ. Παπαθανάκης μιλώντας στον «ΠτΘ» υπογράμμισε πως «το ερώτημα είναι σε αυτά τα ζητήματα πώς απαντάμε και πώς αντιδρούμε ως θεσμική κοινωνία και βεβαίως εδώ δεν εξαιρείται κανένας, είτε είναι πολιτικός, αυτοδιοικητικός είτε εκκλησιαστικός παράγοντας». «Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είτε ισχύει για το κέντρο, είτε για την περιφέρεια», συνέχισε, «είναι να μιλήσουμε με αλήθεια και με όρους ειλικρίνειας για τα ζητήματα αυτά. Και βεβαίως το θέμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Να θυμίσω ότι πριν από 10 χρόνια είχαμε την έξαρση του φαινόμενου εδώ και πάλι κάποιοι λειτουργούσαν καθησυχαστικά, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι παροδικό, αποτρέποντας έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω στο θέμα. Επανήλθε το πρόβλημα με οξύτερο τρόπο μπροστά μας και προσπαθούμε τώρα να μαζέψουμε αντιδράσεις, οργή, συναισθήματα. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα, η οποία μας ωθεί στην διαμόρφωση καταρχήν μιας αντίληψης για το θέμα αυτό, που δεν υφίσταται. Να θυμίσω πως πριν από έναν χρόνο περίπου, που συζητούσαμε για τα θέματα αυτά, τότε όλοι ήθελαν να μεταθέσουν το θέμα των στρατοπέδων έξω από τα διοικητικά τους χωρικά όρια. Έτσι όμως δεν λύνουμε τα προβλήματα».

«Δε νοείται ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό με την εξαίρεση των τοπικών περιφερειακών συλλογικών οντοτήτων»

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική προς το κεντρικό κράτος και προσωπικά προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να μας κάνουν μαθήματα ανέξοδου πατριωτισμού εκπρόσωποι ενός καταρρέοντας πολιτικού συστήματος» και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση του Υπουργού, κ. Δένδια, απέναντι στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς. «Θα πρέπει να καταλήξουμε εμείς σε ένα βιώσιμο πλαίσιο διαχείρισης», συνέχισε, «και δε νοείται ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό με την εξαίρεση των τοπικών περιφερειακών συλλογικών οντοτήτων και εκπροσωπήσεων. Πως μπορεί να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο, όταν η θεσμική κοινωνία της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών είναι απούσα; Κι από την άλλη πλευρά, ενώ καλούμαστε να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, δε δημιουργούνται δομές που θα έπρεπε να μας προφυλάξουν ως τοπικές κοινωνίες από ποικίλα προβλήματα. Αντί να δημιουργούνται σε επίπεδο τοπικό δομές διαχείρισης του μεταναστευτικού, δημιουργούνται δομές διαχείρισης στην Αθήνα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια όλοι. Να καταλήξουμε σε μια κοινή αντίληψη και σε έναν κοινό σχεδιασμό και από εκεί και πέρα να κάνουμε βήματα ενέργειας». «Όταν συζητούσαμε για το μεταναστευτικό εντός του περιφερειακού συμβουλίου», κατέληξε, «πολλοί συνάδελφοι δεν αντιλαμβάνονταν το μέγεθος και την κρισιμότητα του προβλήματος. Έπρεπε να επέλθουν αυτές οι τελευταίες εξελίξεις για να καταλάβουν ότι το πρόβλημα έχει χτυπήσει και τη δικοί τους πόρτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.