Παραγοντας αναπτυξης και οχι προβλημα τα απορριμματα

Πάνω από 300 αιρετοί στην Αλεξανδρούπολη για το φλέγον θέμα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων

Με μεγάλη επιτυχία και παραπάνω από 300 συμμετοχές αιρετών, θεσμικών αλλά και όσων ασχολούνται με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο το θεματικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα «Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων» που ξεκίνησε χθες Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη.
 
 Το συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που υπάρχει γενικότερη αναδιάταξη του Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, τόσο λόγω της αλλαγής κυβέρνησης όσο και λόγω αναδιατάξεων στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, την ώρα που στη χώρα μας έχουν καταλογιστεί εκατομμύρια ευρώ προστίμων για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο θέμα της διαχείρισης.
 
Για αυτό και οι διοργανωτές είχαν σαν στόχο μέσα από το συνέδριο να επιτευχτεί η επανεκκίνηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και πως αυτή μπορεί να γίνει με αιχμή του δόρατος την τοπική αυτοδιοίκηση,  μέσα από τις παρουσιάσεις εξειδικευμένωνεπιστημόνων και τεχνοκρατών, με εμπειρία σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων οι οποίοι έθιξαν όλες τις πτυχές του θέματος (περιβαλλοντικές, οικονομικές, πληθυσμιακές, κλπ).
 
Παράλληλα προβλήθηκαν πετυχημένα παραδείγματα διαχείρισης απορριμμάτων από ευρωπαϊκές πόλεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λύσουν απορίες που είχαν ή τους δημιούργησε το συνέδριο αυτό. 

Γιώργος Πατούλης «Χρειαζόμαστε άμεσα ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις»

Την ανάγκη να πραγματοποιηθεί επιτέλους στην πατρίδα μας, όπως έχει γίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης,  μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει εξέχοντα ρόλο στον σχεδιασμό, προκρίνοντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις των Δήμων.
 
Τόνισε δε την ανάγκη για επιστροφή στο ρεαλισμό και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης που πλέον εφαρμόζονται με επιτυχία, ως μόνη απάντηση στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πατρίδα μας.
 
«Χρειαζόμαστε άμεσα ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, γιατί πλέον τα γενικόλογα σχέδια διαχείρισης, που στηρίζονταν στις απλές μεταφράσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν οδηγούν πουθενά, αλλά απλά δημιουργούν νέα αδιέξοδα και έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ουραγός στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αφήνοντας αιχμές και για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως «παρουσιάζονται αυθαίρετα ως ρεαλιστικοί στόχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια, στόχοι που προσεγγίστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις επιτεύχθηκαν σε ορίζοντα 20ετίας σε ευρωπαϊκές χώρες με σαφώς καλύτερες υποδομές, οργάνωση, παιδεία, ξεκαθαρισμένο θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση». 

Γεώργιος Παυλίδης «Χωρίς τα ΣΔΙΤ δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε»

Την ανάγκη να λυθεί το θέμα της διαχείρισης που από διαχρονικές ευθύνες ταλανίζει εδώ και 20 χρόνια τη χώρα μας, με ημιτελή βήματα, με παλινωδίες και λάθος προσεγγίσεις  με συνέπεια να βρισκόμαστε συνεχώς σε ένα φαύλο κύκλο υπογράμμισε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Γιώργος Παυλίδης επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά την περιοχή μας τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους προγραμματισμένους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, με 28 εκατομμύρια να έχουν διατεθεί στην περιφέρειά μας από το 2000 μέχρι σήμερα και άλλα 100 να αναμένεται να διατεθούν.
 
«Είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την ανακύκλωση, τη διαλογή και την ταφή, ενώ τόνισε πως χωρίς τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν μπορούν να προχωρήσουν δράσεις και έργα. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Να λειτουργήσουμε ως Προμηθείς, όχι ως Επιμηθείς»

«Το συνέδριο αφορά τόσο την περιοχή μας αλλά και όλη την Ελλάδα, καθώς και την διασύνδεση των χωρών, σε ένα κρίσιμο και διαχρονικό θέμα που ακουμπά την οικονομία, την αειφορία, τον κοινωνικό ιστό και την ποιότητα της ζωής μας» υπογράμμισε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, προσθέτοντας πως  «εκτός από τα κρίσιμα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το συνέδριο, έχει φτάσει η ώρα ως πολιτεία και ο καθένας ως ομάδα να συμμετάσχουμε σε ένα κοινωνικό διάλογο και επιτέλους να επεξεργαζόμαστε και να διαχειριζόμαστε σωστά οτιδήποτε θεωρούμε ως απόρριμμά το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει πηγή οικονομικής ανάπτυξης». 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Πρέπει να πετύχουμε το αντίστοιχο κατάλληλο μοντέλο για κάθε τόπο»

Την ανάγκη να επιλυθούν άμεσα από την κυβέρνηση μια σειρά προβλημάτων και ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν τόνισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν 10 μήνες για να αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση και πάλι τα Σ.Δ.Ι.Τ.
 
Σημείωσε δε πως ο νέος εθνικός σχεδιασμός πάσχει σε πολλά σημεία, μην υπολογίζοντας την έλλειψη εκπαίδευσης και παιδείας περί της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων των πολιτών, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό εργατών που πρέπει να προσληφθούν για να υλοποιηθεί, τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι για αυτούς, αλλά και κόστη από την προαναφερθείσα καθυστέρηση τα οποία δεν υπολογίζονται.
 
«Είναι καιρός να συμφωνήσουμε και να ομονοήσουμε για τα μοντέλα εκείνα που πρέπει να λειτουργήσουν σε κάθε τόπο με διαφορετικότητα, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν για να πετύχουμε το αντίστοιχο κατάλληλο μοντέλο για κάθε τόπο» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Βασίλης Λιόγκας «Για να λυθεί το πρόβλημα των αποβλήτων, χρειάζεται αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου»

Την πολιτική βούληση συνεργασίας και υλοποίησης των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσε μεταφέροντας το μήνυμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνη ο συνεργάτης του κ. Βασίλης Λιόγκας.
 
Σε αυτό επισημαίνεται ότι το Υπουργείο καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες, αφενός, να αντιμετωπίσει τις χρόνιες αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές και, αφετέρου, να προχωρήσει με συστηματικό σχεδιασμό και γοργά βήματα στην ουσιαστική αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ όπως τονίστηκε το
πρόβλημα της αλλαγής διαχείρισης αποβλήτων είναι κυρίως κοινωνικό και όχι τεχνικό και επομένως για να λυθεί χρειάζεται αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου.
 
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λιόγκα, το οποίο φιλοδοξεί να συγχρονιστεί με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές κοινωνίες προχωρώντας σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων. 

Σωκράτης Φάμελλος «Η αυτοδιοίκηση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και λειτουργίας της χώρας γιατί είναι εκφραστής της αποκέντρωσης και της δημοκρατίας»

Την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στους Δήμους στη διαχείριση των απορριμμάτων επαναβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο, σημειώνοντας πως οι δήμοι είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη, και θα πρέπει να έχουν έναν κομβικό ρόλο.
 
Τόνισε δε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει περισσότερες δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση, την οποία θεωρεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και λειτουργίας της χώρας, γιατί είναι εκφραστής της αποκέντρωσης και της δημοκρατίας  για να επισημάνει κλείνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί με τις σημαντικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και τη μεγιστοποίηση του ρυθμού της ανακύκλωσης αποτελούν και πρόκληση και ευκαιρία. Θα συμβάλλουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση της ανάπτυξης αλλά και στην αποκέντρωση της γνώσης».
 
 
1. Δώρα αντάλλαξαν ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης
 
2. Δώρα για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδη
3. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Δήμοτικός Σύμβουλος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.