Παραδοθηκαν 17,5 τονοι ζωοτροφων

17,5 τόνους ζωοτροφών παρέδωσαν χθες στους κτηνοτρόφους του χωριού Μελέτη οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Ορεινού Καβάλας, ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες που επλήγησαν την περιοχή. Η διανομή των ζωοτροφών σε 76 κτηνοτρόφους της Μελέτης έγινε με την βοήθεια της Νομαρχίας Ροδόπης και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

76 κτηνοτρόφοι της Μελέτης, εκ των οποίων 48 αγελαδοτρόφοι και 28 προβατοτρόφοι, έλαβαν ζωοτροφές από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ορεινού Καβάλας (Λεκάνης, Κεχροκάμπου, Διπόταμου, Πλαταμώνα, Ελαφοχωρίου, Δύσβατου, Μακρυχωρίου, Αγ. Κοσμά, Σκοπού, Στεγνού). «Οι κάτοικοι του Δήμου Ορεινού Καβάλας έχουν μαζέψει χρήματα, με τα οποία αγόρασαν ζωοτροφές για τους πλημμυροπαθείς της Κομοτηνής. Επειδή η περισσότερη ζημιά έχει καταγραφεί στο χωριό της Μελέτης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επέλεξε να μοιράσει τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους του χωριού αυτού», εξήγησε ο αντινομάρχης Ροδόπης Μεχμέτ Δεβετζήογλου.

Όσο για τους ελέγχους από τη Νομαρχία Ροδόπης που γίνονται μέσω ΕΛΓΑ για την καταγραφή της κατάστασης των πληγέντων και των αναγκών τους, ο κ. Δεβετζήογλου διαβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει σχεδόν όλοι οι έλεγχοι, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται. Όλοι οι άνθρωποι θα πληρωθούν. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο πρόγραμμα «ΖΕΥΣ», αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο μετά από την έγκρισή τους πληρώνονται οι άνθρωποι».

Περίπου 150 άτομα έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μελέτη, εκ των περίπου 1000 γενικών πληγέντων.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μιχάλης Διαμαντάκης, από πλευράς του, μίλησε για ικανοποιητική ποσότητα ζωοτροφών που προσέφερε ο Δήμος Ορεινού Καβάλας. «Νομίζω ότι είναι σημαντική η ποσότητα των ζωοτροφών και νομίζω ότι θα είναι ικανοποιημένοι οι κάτοικοι του οικισμού Μελέτης», είπε ο κ. Διαμαντάκης, ενώ εξήγησε ότι οι κάτοικοι της Μελέτης θα βοηθηθούν όχι μόνο μέσα από τέτοιου είδους προσφορές, αλλά και από αποζημιώσεις. «Νομίζω ότι οι κάτοικοι της Μελέτης θα αποζημιωθούν και για τα υπόλοιπα, καθώς ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει τις ζημιές». Να σημειωθεί ότι ήδη πληρώνονται όσοι κτηνοτρόφοι είχαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. «Οι αμοιβές ήταν άμεσες για όσους έχασαν ζωικό κεφάλαιο. Ενώ δεν γνωρίζω τι γίνεται με όσους κατοίκους είχαν υποστεί ζημιές σε κτίρια».

Ο κ. Διαμαντάκης
ευχαρίστησε εκ μέρους του νομάρχη Ροδόπης, αλλά και του Νομαρχιακού Συμβουλίου τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ορεινού Καβάλας για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα του Δήμου Ορεινού Καβάλας Θεοπούλα Τσεντεμεϊδου, η οποία εκπροσώπησε τους υπόλοιπους 10 συλλόγους του Δήμου, μίλησε για την συλλογική αυτή προσφορά στους κατοίκους της Μελέτης. «Είναι συλλογική η προσφορά μας αυτή σε ζωοτροφές γιατί ο Δήμος μας είναι ορεινός, με νέους ανθρώπους επί τον πλείστον να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Μετά από τοις πρόσφατες πλημμύρες εδώ στην περιοχή σκεφθήκαμε ότι οι κάτοικοι θα έχουν ανάγκη από ζωοτροφές και αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε χρήματα ώστε να προσφερθούν για το συγκεκριμένο σκοπό. Θελήσαμε να μην έρθει χρήμα, αλλά να έρθει είδος. Γι’ αυτό φέραμε 17,5 τόνους καλαμπόκι. Πιστεύουμε να δώσουμε λίγη χαρά εδώ στους ανθρώπους. Είναι ένα δείγμα συμπαράστασης. Και ο δικός μας Δήμος -που έχει περίπου 2.000 κατοίκους- είναι ο φτωχότερος του νομού και καταλαβαίνουμε τον πόνο των άλλων». Με την ευκαιρία η κ. Τσεντεμεϊδου ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» σ’ όλους τους Ροδοπίτες, «το νέο έτος να έχει λιγότερες καταστροφές και μακάρι να μας αξιώνει ο Θεός να βοηθάμε τον συνάνθρφωπο».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού του οικισμού Μελέτης Αμέτ Φεριδούν, ευχαρίστησε εκ μέρους των κατοίκων του οικισμού τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ορεινού για την προσφορά τους. «Ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.