«Παρ’ τε τα βουνα, ειναι υγεια» μας παρακινει ο ΕΟΣ Κομοτηνης

Διπλή ορειβατική εξόρμηση στα βουνά της Ροδόπης από μέλη και φίλους του συλλόγου - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συλλόγων από όλη την Ελλάδα για την ορεινή περιοχή της Ροδόπης

Διπλή ορειβατική εξόρμηση στα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης πραγματοποίησαν την Κυριακή 29 Απριλίου οι φίλοι του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου της πόλης μας, οι οποίοι μας δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις τους για το διάστημα που ακολουθεί και μας παρακινούν «Πάρτε τα βουνά …..είναι Υγεία….», υπενθυμίζοντας με κάθε τρόπο τον αστείρευτο φυσικό πλούτο και την ομορφιά που υπάρχει λίγο έξω από το σπίτι μας!
 

Συγκεκριμένα μία 15 μελής ομάδα μελών και φίλων του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κομοτηνής με αρχηγό τον κ. Πέτρο Ν. Γιαγτζόγλου  επιχείρησε ήπια πεζοπορική διαδρομή από το σημείο Μεσαιωνική Γέφυρα Κομψάτου προς την καρδιά του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Διχάλας – Πόας σημείο Κάβος Ιάσμου. Η ολιγομελής ομάδα φίλων του βουνού διέσχισε  παραποτάμια ανοδική πορεία στον ποταμό Κομψάτο (Curu – Cay: Ξηροπόταμος). Οι ορειβάτες  θαύμασαν από ψηλά τους όμορφους σχηματισμούς του ποταμού, συναντήθηκαν με ορεσίβιους Πομάκικης καταγωγής ντόπιους κάτοικους και κατέφθασαν σε εγκαταλειμμένους οικισμούς.
 
Η ομάδα – που μεταξύ άλλων είχε στη σύνθεση της και την νεαρή Μαρία ηλικίας 7 ετών- κάνοντας την πρώτη της πεζοπορική διαδρομή, κατέγραψε συνολικά απόσταση 14 χλμ μέσα στο πανέμορφο δάσος και ολοκλήρωσε τη διαδρομή μετά από πορεία 4,5 περίπου ωρών, απολαμβάνοντας  τη δροσιστική αύρα του ποταμού Κομψάτου και των τρεχούμενων πηγών και ρεματιών που συναντά κανείς σε ολόκληρο το μήκος και πλάτος της πορείας. 

49 εκδρομείς από την Αθήνα «κατέκτησαν» την υψηλότερη κορυφή της Ροδόπης 

Μια δεύτερη ομάδα μελών του τοπικού συλλόγου αποτελούμενη από τους κ.κ. Χρήστο Τζώτζο, Κώστα Μπραντή, Χρήστο Γανίτη και Θεοδώρα Πεχλιβάνη, ανέλαβε κατόπιν πρόσκλησης, να ηγηθεί και οδηγήσει με ασφάλεια 49μελή αποστολή από το Φυσιολατρικό τμήμα πολιτιστικού συλλόγου ΟΤΕ Αθήνας, στη υψηλότερη κορυφή του Νομού Ροδόπης Παπίκιο (υψομ. 1483μ) δείχνοντας τι πάει να πει «θρακική φιλοξενία».
 

Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη συνοδεία που παρέχουν μέλη του τοπικού συλλόγου σε πολυπληθή αποστολή εκδρομέων στην ψηλότερη κορυφή της πόλης μας το τελευταίο μήνα (είχε προηγηθεί στις 25 Μαρτίου σε 33 μέλη του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης), καθώς και ότι την διαδρομή του Ιάσμου – Κάβου  έχουν προγραμματίσει στο πρόγραμμα τους εντός του προσεχούς μήνα άλλοι 2 σύλλογοι  (από Θεσσαλονίκη και Δράμα), γεγονός που αποδεικνύει ότι η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Κομοτηνής τυχαίνει επισκεψιμότητας και είναι δημοφιλής προορισμός της Ελλάδας .  
 

Τέλος ο ΕΟΣ Κομοτηνής ενημερώνει το κοινό και τους φίλους της Ορειβασίας ότι την επόμενη Κυριακή 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ήπια πεζοπορική διαδρομή  10 χλμ. με διάρκεια πορείας 4 ώρες στα στενά του Νέστου (θέση Γαλάνη) με υπεύθυνη την κ. Χριστίνα Σόφτα, και το τριήμερο Σάββατο 12 – Δευτέρα 14 Μαΐου (Ελευθέρια Θράκης) ο ΕΟΣ Κομοτηνής με τον ΕΟΣ Ξάνθης συνδιοργανώνουν ανάβαση στα Αθαμανικά Όρη στην κορυφή Κακαρδίτσα πληροφορίες: Γιώργος Πετροσιάν (Καφενές).
 
 

Οι φωτογραφίες είναι των κ.κ. Ράνια Σαμπάνη και Χρήστου Τζώτζου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.