«Παππου Αλεξανδρε, πες μας μια ιστορια για τα Χριστουγεννα» (+Video)

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 3ου Γυμνάσιου Κομοτηνής με έργα του Παπαδιαμάντη

Χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Παππού Αλέξανδρε, πες μας μία ιστορία για τα Χριστούγεννα» παρουσίασαν στις 18 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Το Αμφιθέατρο γέμισε με συγγενείς και φίλους των μικρών ηθοποιών, οι οποίοι κεράστηκαν από τις κκ. Ζωή Γιαννακίδου, Σοφία Δίγκα, Γεωργία Ταϊρίδη, Ζωή Βαφειάδου και Μαρία Μαρουφίδου. Την διδασκαλία των τραγουδιών και του χορού έφεραν εις πέρας οι κκ. Χρήστος Ναλμπάντης και Στέλλα Καζάκα.

Η αυλαία άνοιξε με το καλωσόρισμα των κκ. Χρυσάνθης Σιρλώπη και Ευθυμίας Παπαδοπούλου, υπεύθυνες των κειμένων και της εκδήλωσης, οι οποίες ευχαρίστησαν την κ. Αναστασία Γανίτου για την παρασκευή του χριστόψωμου, τον σύλλογο Εβριτών για τις παραδοσιακές φορεσιές, την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. του Δήμου Κομοτηνής και την κ. Αικατερίνη Σχοινά, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ροδόπης. 

Η βιωματική προσέγγιση της λογοτεχνίας 

«Η προσπάθεια να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με κείμενα του Παπαδιαμάντη», τόνισαν, «παρουσιάζει δυσκολίες, γιατί παρά την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική τους αξία βρίσκονται τόσο γλωσσικά όσο και θεματικά αρκετά μακριά από τις παραστάσεις ενός παιδιού της σύγχρονης εποχής».

Η βιωματική προσέγγιση των έργων του Παπαδιαμάντη, συνέχισαν, είναι ο καλύτερος τρόπος να τα αγαπήσουν οι μαθητές. Οι υπεύθυνες προχώρησαν στην υλοποίηση και τη σύνθεση της σχολικής γιορτής βασιζόμενες σε έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σχετικά με τα Χριστούγεννα, τα οποία αποτέλεσαν, όπως είπαν χαρακτηριστικά, και τη δεύτερη όψη της εορταστικής εκδήλωσης. «Τα Χριστούγεννα», τόνισαν με θέρμη, «είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και κάθε χρονιά όλοι μας με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε να τα γιορτάσουμε. Πολλές φορές, όμως, ο εορτασμός αυτός περιορίζεται μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της γιορτής αυτής, διαπίστωσαν, τη λάμψη και τη διασκέδαση και απομονώνεται από την ουσία της». 

Αναπολώντας τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής 

Τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη είναι γεμάτα από τις αξίες της ανθρωπιάς και της συγχώρεσης, κατέληξαν. Μιλούν για τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής που όλα ήταν απλά. «Οι άνθρωποι ήταν απλοί», ακούσαμε να αναπολεί ο παππούς της ιστορίας, γι’αυτό και είναι κείμενα αυτά είναι ιδανικά για να μας φέρουν κοντά στο πραγματικό νόημα της γιορτής.

Oι μαθητές Γιάννης Ζαφειρίδης, Στέργιος Παπαλόπουλος, Ζωή Λιάπη και Χρυσόστομος Γούργουλης ενσάρκωσαν τους ρόλους σε ένα μικρό θεατρικό με τίτλο «Παππού Αλέξανδρε, πες μας … για τα Χριστούγεννα» ενώ δραματοποιήθηκαν, επίσης, αποσπάσματα διασκευών από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως «Της κοκκώνας το σπίτι», με τους Κατερίνα Μάστορα, Γιώργο Λοχόρη, Δημήτρη Μαλαπέτσα, Γιάννη Μοσχίδη, «Γουτού- Γουπατού», που ανέγνωσε η Μαρίνα Πετκίδη, «Το χριστόψωμο», με τους Αναστασία Στιπάνη, Δέσποινα Αντωνιάδη, Ειρήνη Πουλαράκη και Σάββα Τσαμουρτζή, «Η σταχομαζώχτρα», με τους Θεοδώρα Παναγιώτου, Γιάννη Ζαφειριάδη, Χριστίνα Αθανασιάδου, Σάββα Τσαμουρτζή, «Η ντελησυφέρω», με τη συμμετοχή των Χριστίνα Κοτανίδη, Μαρίνας Κυριακούση και Ευαγγελίας Μήτρογλου, «Το άνθος του γιαλού», στο οποίο συμμετείχαν οι Δημήτρης Ντάσιος, Χριστίνα Αθανασιάδου, Σταύρος Χατζηδημητρίου, Γιάννης Μπίκος και «Στο Χριστό στο κάστρο», το οποίο ανέγνωσαν οι Φανή Αναστασιάδου και Ευθυμία Παπαδοπούλου.

Η τελευταία σελίδα της εκδήλωσης γράφθηκε από μαθητές που τραγούδησαν τα κάλαντα, Ελένη Βουνάτσου, Ισιδώρα Λουκίδου, Νικολέτα Λουκίδου, Δέσποινα Θωίδου, Δήμητρα Μίγγου, Ιωάννα Μπαχτσεβάνη, Γεωργία Ναλμπάντη, Νικολέτα Τοτόλη, Κατερίνα Περώνη, Παρασκευή Χατζοπούλου, Δέσποινα Χατζηβασιλείου, Αγγελική Αμπατζιάνη, Μαρίνα Πετκίδη, Λουκία Τζίκου και χόρεψαν τον χορό Καμάρα Σκιάθου, Γιάννης Τρακαλιαρούδης, Στεφανία Κουλέλη, Βασιλική Τσαρουχάκη, Αφροδίτη Τσελεμπή, Κωνσταντίνα Μοσχούλια, Στέλλα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σπανού, Μαρία Στεφάνου και Ελένη Βουνάτσου. 

Στα παρασκήνια… 

«Αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί ένα ταξίδι στη Σκιάθο και το Βόλο, ως επιβράβευση για τη δουλειά μας», είπε λίγο πριν την εκδήλωση η μαθήτρια Μαρίνα Πετκίδη, η οποία τόνισε πως «στις πρόβες επικρατούσε ένα κλίμα ομαδικότητας, δουλέψαμε όλοι μαζί».

Την αγάπη τους για τη λογοτεχνία εξέφρασαν σύσσωμοι οι νεαροί μαθητές. Η εκδήλωση, είπαν, υπήρξε μία καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα του Παπαδιαμάντη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.